Záchrana tonoucího není hračka. V panice může být člověk nebezpečný, jde přitom o sekundy

Události: Záchrana tonoucích (zdroj: ČT24)

Ročně se v Česku utopí přes dvě stě lidí. V tropických teplotách, které panují v posledních dnech, komplikují úspěšnost záchrany tonoucích pomalé reakce. Mnoho lidí navíc nezná základy první pomoci nebo nejsou ochotni pustit se do záchranné akce. Bez rychlé pomoci přitom topící se člověk prakticky nemá šanci přežít. Jeden z posledních případů, kdy tonoucí zemřel, se stal na Karlovarsku.

Trvalo příliš dlouho, než si lidé problémů muže na velké vodní ploše všimli. I když se podařilo vytáhnout tonoucího na břeh a začít alespoň laickou resuscitaci, na záchranu života bylo již pozdě. Přestože lidé muže udrželi při životě až do příjezdu sanitky, v nemocnici zemřel.

„Ve chvíli, kdy je spotřebován zbytkový kyslík, dochází k srdeční zástavě,“ upozorňuje ředitel Záchranné služby Karlovarského kraje Jiří Smetana. Už po pěti minutách může být mozek nevratně poškozený. Tak rychle se lékaři na odlehlá místa, kde se rybníky obvykle nacházejí, nedostanou.

Povědomí o první pomoci se zlepšuje, ale chybí dovednosti

K rybníku nedaleko Teplé to záchrance trvalo bezmála dvacet minut. Takový čas ale není nic neobvyklého. „Záchranná služba se na místo dostává někdy mezi desátou, dvacátou minutou,“ říká Smetana.

I vodní záchranáři, kteří hlídkují na frekventovaných přehradách, potřebují čas. Zhruba pět minut trvá, než připraví člun a vyjedou. I desítky minut pak může trvat přeprava na vzdálená místa přehrady.

Proto je třeba, aby tonoucímu nejprve pomohli lidé, kteří jsou na místě. Tomu ovšem často brání chabé znalosti první pomoci. „Povědomí u lidí o poskytování první pomoci se pomalinku zlepšuje, ale stále to je nedostatečné. Nedostatečné jsou zejména dovednosti,“ říká Lukáš Hutta, manažer osvětové asociace Záchranný kruh.

Volat linku 112, použít plovoucí pomůcku, resuscitovat

Záchrana tonoucích navíc není jednoduchá. Pro laika může být velmi nebezpečné pokoušet se tahat z vody člověka, který panikaří a ze všech sil se snaží dostat nad hladinu. Takový tonoucí může svého zachránce snadno utopit. I dítě může být ve vypjaté situaci nebezpečné, varují záchranáři.

Odborníci proto radí nepřibližovat se přímo k tonoucímu, který je při vědomí a zoufale hledá záchranu, a raději mu pomoci jinak než vlastníma rukama. Posloužit může plovák, pádlo, fotbalový míč, klacek nebo plastová lahev. Cokoliv, co plave, může tonoucímu zachránit život.

Pokud je tonoucí v bezvědomí, je nezbytné na břehu ihned začít resuscitovat. Základem je uvolnit dýchací cesty, k čemuž pomůže zvednout pacientovi bradu a zaklonit hlavu. Po několika vdechnutích je na místě masáž srdce, ve které je nutno pokračovat do příjezdu záchranky.

Po každém případu tonutí je navíc nutné dopravit dotyčného k ošetření a kontrole do nemocnice. Při každé záchranné akci je proto potřeba volat co nejrychleji na tísňovou linku 112, zdůrazňují odborníci.