Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Události: Reportáž ze vzpomínkových akcí k 80. výročí útoku na Heydricha (zdroj: ČT24)

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.

Jedna ze vzpomínkových akcí se odehrává v Thomayerových sadech v pražské Libni, kde vzniklo modelové vojenské ležení. K vidění jsou tam ukázky vojenského výcviku v dobových uniformách.

Krom toho na místě proběhla hudební vystoupení. Zazněly například písně Voskovce, Wericha a Ježka v podání orchestru Ježkovy stopy v takzvané zámořské verzi, tedy s protiválečnými texty, které dnes nejsou příliš známy. Večer zde také proběhne světová premiéra hraného dokumentu Příběhy vlastenců. 

Mnoho lidí se v sobotu účastní také akce Den Jana Kubiše v Panenských Břežanech. V areálu Památníku národního útlaku a odboje pro ně byl také připraven vojenský tábor s přehlídkou dobových uniforem, interaktivní výstava a řada dalších atrakcí.

Studio ČT24: Reportáž ze vzpomínkové akce v Thomayerových sadech v pražské Libni (zdroj: ČT24)

Děti mohou využít brýle s virtuální realitou, které zprostředkují dramatické okamžiky atentátu na Heydricha. Díky nim mohou průběh atentátu sledovat z pozice nezávislých pozorovatelů i jednotlivých aktérů, tedy Jana Kubiše, Josefa Gabčíka či svědkyně Marie Navarové.

Památník v sobotu vystavil také originál dopisu Jana Kubiše, který napsal své přítelkyni Marii Žilanové 15 dní před atentátem.

Ke zhlédnutí byly i další dobové artefakty, třeba originální ochranná přilba Josefa Valčíka, která zůstala na dopadové ploše u Senic, torzo padáku skupiny Anthropoid anebo třeba pistole Karla Čurdy, kterou dostal od gestapa.

Program pro návštěvníky přichystaly také kluby vojenské historie. Kromě prohlídek vojenského tábora s polní poštou či ambulancí a ukázek historické techniky nechybí ani komentovaná módní přehlídka armádních uniforem.  

Příznivci vojenské historie i laici mohou obdivovat francouzskou uniformu z roku 1940, o dva roky starší stejnokroj československých vojáků nebo uniformy jednotek válčících na Středním východě. Večer program uzavře promítání filmu Atentát režiséra Jiřího Sequense.

Vzpomínkové akce mimo Prahu

Minutou ticha i čestnou salvou si lidé v Rešicích na Znojemsku v sobotu připomněli rodáky Adolfa Opálku a Františka Pospíšila, parašutisty, kteří položili život v boji proti nacismu. 

Opálka a Pospíšil byli bratranci a kamarádi, společně odešli z protektorátu a zapojili se do zahraničního odboje. V Rešicích mají trvale pamětní desku, stejně jako další padlí a popravení obyvatelé obce.

„Oběti těchto statečných lidí jsou především poselstvím pro nás, poselstvím hrdosti, úcty, sebeobětování, lásky k vlasti a k druhému člověku,“ řekla starostka Rešic Petra Jílková (Nezávislí SNK). Rešice, malá obec na rozhraní Znojemska a Třebíčska, jsou podle ní jedinou vesnicí v Česku, ze které pocházeli dva velitelé paravýsadků na území protektorátu. 

Opálka se stal velitelem výsadku Out Distance. Zemřel v kostele svatých Cyrila a Metoděje spolu s dalšími parašutisty, kteří se podíleli na přípravě a provedení atentátu na Heydricha.

Pospíšil do okupovaného Československa seskočil jako velitel výsadku Bivouac. Skrýval se na několika místech, nakonec jej v roce 1943 nacisté zatkli. Ve vazbě odmítl nabídku ke spolupráci, v roce 1944 byl bez soudu zastřelen v Terezíně.

Přelet armádních stíhaček v sobotu dopoledne doprovodil připomínku atentátu ve Valašských Kloboukách na Zlínsku. Pietní akt byl věnovaný památce místního rodáka Josefa Valčíka z výsadku Silver A, který se také na přípravě atentátu podílel.

Další akce se odehraje například v neděli v Rokycanech u vojenského muzea, kde je přichystán seskok parašutistů a připomínka boje u krypty kostela svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, nebo beseda s ředitelem Památníku Lidice, historikem Eduardem Stehlíkem.

Připomínka nacistické msty na českém odboji proběhne ve vesnicích, které byly nacisty po atentátu na Heydricha vyvražděny. Uplynutí osmdesáti let od jejich napadení si připomenou 12. 6. Lidice a 19. 6. také Ležáky.