TÉMA

Jan Kubiš

Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka

Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.
3. 2. 2024|

Stovky lidí si v Praze připomněly památku československých parašutistů

Památku československých parašutistů, kteří za druhé světové války provedli úspěšný atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha, si v neděli v Praze připomněly stovky lidí. U pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Resslově ulici se pietního aktu zúčastnili příslušníci armády, vojenští veteráni, příbuzní zemřelých parašutistů, politici i veřejnost. V chrámu se uskutečnila pravoslavná bohoslužba (panychida) za parašutisty zemřelé v kryptě kostela a všechny oběti následných represí.
18. 6. 2023|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Za odvahu zaplatili cenu nejvyšší. Den národního vzdoru připomněl operaci Anthropoid

Lidé si v sobotu v Praze u památníku Anthropoid připomněli 81. výročí atentátu na Reinharda Heydricha. Česká republika si výročí připomíná jako významný den s označením Den národního vzdoru. Na místě útoku parašutistů na zastupujícího říšského protektora se sešlo několik desítek lidí, zástupci Prahy 8, parlamentu a organizace Orel, jejímiž členy byli i vojáci a výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2023|

Sokol František Pecháček cvičil na olympiádě i na lodi, zemřel za pomoc atentátníkům na Heydricha

Česká obec sokolská si v únoru připomíná narození i úmrtí gymnasty a olympionika Františka Pecháčka. Za protektorátu byl zapojen do pomoci parašutistům, kteří měli provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté ho zatkli a zemřel v koncentračním táboře. Sokol, s nímž byl Pecháček spojen jako cvičitel i odbojář, nechal kamery České televize nahlédnout do Pecháčkova soukromého fotoalba.
19. 2. 2023|

Zádušní mše v katedrále na Pražském hradě připomněla oběti heydrichiády

V katedrále svatého Víta v Praze se konala zádušní mše za oběti heydrichiády. Ta na konci října tradičně připomíná 294 Čechoslováků, které nacisté zavraždili. Mši celebroval pražský arcibiskup Jan Graubner a promluvil také kardinál Dominik Duka. Od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha letos uplynulo osmdesát let.
22. 10. 2022Aktualizováno22. 10. 2022, 17:05|

Pomáhali Gabčíkovi a Kubišovi. Hrdinství rodiny Pechmanových připomíná v Praze nová ulice

V říjnu to bude osmdesát let od smrti odbojáře Jaroslava Pechmana, který aktivně podporoval parašutisty Jozefa Gabčíka a Jana Kubiše. Při zatýkání gestapem spáchal sebevraždu, zavražděna ale byla jeho manželka i syn. Jako jediná z rodiny přežila dcera. Nyní byla po celé rodině pojmenována nová ulice v Praze 9.
19. 9. 2022|

Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily

Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|

Při natáčení Atentátu málem přišel o oko. Fotku Kubiše nosil Rudolf Jelínek stále u sebe

Když se 18. června roku 1942 v kryptě kostela svatého Cyrila a Metoděje odehrávaly poslední okamžiky života parašutistů, kteří se podíleli na atentátu na Reinharda Heydricha, byl Rudolf Jelínek malý školák. Ještě netušil, že se jeho herecký život za 22 roků spojí s osobou Jana Kubiše. V roce 1964 ho režisér Jiří Sequens obsadil do filmu Atentát. Dodnes vzpomíná na natáčení, při kterém málem přišel o oko.
20. 6. 2022|

Seskok výsadkářů i bohoslužba připomněly poslední boj parašutistů, kteří zabili Heydricha

Seskok výsadkářů z velitelství vzdušných sil české armády a také bohoslužba a pietní akt připomněly hrdiny z operace Anthropoid. Středobodem připomínek se stal pravoslavný chrám svatých Cyrila a Metoděje. Právě v tomto kostele před osmdesáti lety podlehli nacistické přesile českoslovenští výsadkáři, včetně těch, kteří provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Jejich památku připomínají v sobotu i další akce pro veřejnost. Tradiční piety se poprvé zúčastnil i německý velvyslanec v České republice.
18. 6. 2022Aktualizováno18. 6. 2022, 12:08|

Tři desky připomínají v Brně výsadkáře Opálku. Zemřel v kryptě s Gabčíkem a Kubišem

Tří pamětní desky odhalili ve čtvrtek v Brně zástupci organizace Paměť národa a iniciátor jejich vzniku, učitel Lukáš Kopecký, odbojáři Adolfu Opálkovi. Byl jedním z parašutistů, kteří byli na území Protektorátu Čechy a Morava vysazeni v roce 1942, a zemřel v kryptě pravoslavného kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze, kde se ukrývali i vykonavatelé atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš. Desky byly odhaleny na místech, s nimž spojil Opálka své zhruba pětileté působení v Brně.
16. 6. 2022|

Před osmdesáti lety vyhladili nacisté Lidice. Místní si přitom mysleli, že je čekají jen další výslechy

Před osmdesáti lety provedli nacisté odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V den jeho pohřbu padlo v Berlíně rozhodnutí vyhladit středočeské Lidice. V noci na 10. června gestapo a policie Lidice obklíčily a začaly se zatýkáním a vražděním obyvatel i s vypalováním domů. Krutost, s jakou si německé jednotky počínaly, vzbudila vlnu rozhořčení po celém světě.
10. 6. 2022|

Způsob, jakým Ukrajina zvládá ruskou invazi, je velkou lekcí, říká spisovatel Kosatík

Spisovatel Pavel Kosatík v Interview ČT24 řekl, že likvidace Reinharda Heydricha před osmdesáti lety byla světodějnou událostí. Kdyby se nestala, hrozilo by prý, že národ zcela zdegeneruje. V souvislosti s válkou na Ukrajině mluví o tom, že Rusko vede konflikt způsobem, jaký se používal před sto lety. Ukrajinci mají podle Kosatíka morálku, jaké Rusové konkurovat nemohou. S českými elitami spisovatel není spokojen, doba si podle něj bude žádat nekonvenční politická řešení.
30. 5. 2022|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Aut jako Heydrichův mercedes bylo jen 43. ČT ukázala jeho virtuální podobu

Mercedes Benz 320 B se stal symbolem strachu z nacistů. Byl oblíbený mezi vyššími důstojníky a představiteli režimu. Události, komentáře ukázaly virtuální model auta, kterým jel zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich, když na něj v libeňské zatáčce zaútočili výsadkáři Jan Kubiš a Josef Gabčík.
27. 5. 2022|

Česko si připomnělo atentát na Heydricha, politici v projevech zmínili boje na Ukrajině

Česko si v pátek připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. V pražské Libni se odehrála rekonstrukce útoku, který 27. května 1942 provedli s pomocí domácího odboje dva výsadkáři vyslaní z Británie – Čech Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík. Čeští i zahraniční politici při následné pietě mluvili i o aktuální ruské invazi na Ukrajinu.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 23:07|

Colt číslo 539 370. Gabčíkova pistole je na světě

Když se Josefu Gabčíkovi zasekl samopal a bomba vržená Janem Kubišem v zatáčce v pražské Libni Reinharda Heydricha jen zranila, pokoušel se ho Gabčík ještě zastřelit pistolí – opět bezvýsledně. Co se s Gabčíkovou zbraní Colt 1903 Pocket Hammerless stalo, dlouho nebylo jasné. Nyní, 80 let po útoku na Heydricha, je však opět na světě. Historici ji nazývají svatým grálem československého protinacistického odboje.
27. 5. 2022|

Zlu je potřeba se postavit, jako to udělali parašutisté, prohlásila Čaputová

Historické propojení Česka a Slovenska zdůraznila při návštěvě Prahy slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Přijela při příležitosti 80. výročí atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha. Památku hrdinů odboje připomněla mimo jiné na Žižkově, kde promluvila také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Oba přirovnali odboj vůči nacismu k odporu Ukrajinců vůči ruské invazi.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 18:45|

Před 80 lety vybuchla pod mercedesem v horní Libni bomba. Hrdinové splnili úkol, Heydrich po týdnu zemřel

Za nejvýznamnější odbojový čin v Evropě je považována likvidace Reinharda Heydricha. Smrtelné zranění mu způsobili českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš před rovnými 80 lety. Zranění, které mu způsobila výbušnina, podlehl Heydrich o osm dní později. Coby šéf Hlavního říšského bezpečnostního úřadu, tedy fakticky nejvyšší policejní velitel, a zastupující říšský protektor, tedy úřadující hlava okupační německé administrativy v českých zemích, byl nejvýše postaveným nacistou, kterého se odboji v Evropě podařilo za druhé světové války zlikvidovat.
27. 5. 2022|

Domácí odbojáři rozmlouvali výsadkářům útok na Heydricha. Obávali se následků, nabízeli jiný cíl

Likvidace Reinharda Heydricha je dnes považována za největší čin českého odboje v době německé okupace. Ne všichni členové odboje byli však přesvědčeni, že je dobrý nápad zabít jednoho z nejvýše postavených nacistů a toho času i hlavu okupační správy v protektorátu. V noci před útokem se v pražských Holešovicích setkal jeden z hlavních představitelů domácího nekomunistického odboje Vladimír Krajina s výsadkáři Janem Kubišem, Josefem Gabčíkem a Alfrédem Bartošem, aby si o všem ještě jednou promluvili. Varoval je před drastickými následky, které ostatně opravdu přišly.
26. 5. 2022|

KVÍZ: Českoslovenští vojáci před 80 lety zlikvidovali Heydricha. Co o tom víte?

Před osmdesáti lety, 27. května 1942, provedli v Praze-Libni českoslovenští vojáci Josef Gabčík a Jan Kubiš atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Tento příběh se sice učí i na základní škole, ale spousta lidí už důležité detaily zapomněla. Jak jste na tom vy?
26. 5. 2022|

Osmdesáté výročí atentátu na Heydricha připomenou desítky akcí. Podívejte se, kdy a kde se konají

Rekonstrukce útoku, slavnostní shromáždění, piety i výstavy v pátek v Česku připomenou 80 let od útoku československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holocaustu. Zúčastní se jich čelní představitelé státu i zahraniční hosté včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 15:03|

Do kin se vrací Atentát. Režisér Sequens chtěl odbojovou akci proti Heydrichovi natočit co nejvěrněji

K nejpůsobivějším filmovým zpracováním atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha patří film Jiřího Sequense. Premiéru měl v roce 1964, nyní se do kin opět vrací v digitalizované podobě. Na plátna se dostane 26. května, den před osmdesátiletým výročím zásadního odbojového činu.
26. 5. 2022|

Černochová udělila vyznamenání válečným odbojářům i vojákům

Odbojáři z druhé světové války, vojáci i lidé pomáhající s propagací armády a jejích tradic v pátek na ministerstvu obrany obdrželi vysoká vyznamenání. Udělila jim je šéfka resortu Jana Černochová (ODS). Ocenění dostaly téměř dvě desítky osobností.
6. 5. 2022|