Historik objevil nové svědectví kolem operace Anthropoid

Události: Nové svědectví kolem operace Anthropoid (zdroj: ČT24)

Uplynulo dvaaosmdesát let od útoku československých výsadkářů na Reinharda Heydricha. Zastupující říšský protektor zraněním po týdnu podlehl. Akci Jana Kubiše a Jozefa Gabčíka pomohl i domácí odboj. Archivy teď vydaly nové svědectví o blízkém spolupracovníkovi operace Anthropoid, Janu Zelenkovi-Hajském.

Historik Jan Boris Uhlíř objevil v Archivu bezpečnostních složek, konkrétně ve fondu s názvem Německé soudy v říši, spis spolupracovníka vojenského zpravodajství za první republiky. Jeho součástí je i protokol z výslechu Jana Zelenky-Hajského, Sokola a jednoho z nejbližších spolupracovníků operace Anthropoid.

„Chvíli jsem nevěřil vlastním očím, ale pak jsem se díval na datum narození. (...) Ve chvíli, kdy padne výraz Sokol, tak už je věc naprosto jasná,“ okomentoval historik Uhlíř.

Výslech, který proběhl 13. října 1940 v Petschkově paláci, si vyžádalo teplické gestapo. „Závěrečná zpráva jen konstatuje, že Zelenka se u výslechu choval poměrně velice obezřetně,“ popsal Uhlíř.

Neřekl nic, co by mohlo někoho poškodit. Jde o vůbec první a jediný protokol gestapa, kde je hlavním aktérem právě Jan Zelenka-Hajský. A unikátní je i z dalších důvodů. „Na základě tohoto materiálu asi už můžeme konstatovat, že měl styky s naší vojenskou zpravodajskou službou z doby první republiky,“ podotkl historik.

Podle ředitele Archivu bezpečnostních složek Miroslava Urbánka je dokument dalším střípkem do mozaiky doby.

Jan Zelenka-Hajský pomáhal ukrývat Gabčíka s Kubišem před útokem na Heydricha i po něm. 17. června 1942, při pokusu gestapa jej zatknout, spáchal sebevraždu. Ten samý den se otrávil i jeho syn.

Největší čin evropského domácího odboje

Útok na zastupujícího říšského protektora Heydricha je hodnocen jako největší čin evropského domácího odboje za druhé světové války. Parašutisté, kteří byli vysláni z Londýna na pomoc domácímu odboji a pověřeni přípravou úderu, se dostali na území protektorátu v prosinci 1941.

Na Heydricha, který byl do Prahy vyslán, aby zlomil domácí protinacistický odpor a připravoval plány na likvidaci celého českého národa, zaútočili Jan Kubiš a Jozef Gabčík 27. května 1942 v pražských Kobylisích. Gabčíkovi v rozhodné chvíli selhal samopal, Kubišovi se však podařilo odpálit granát, který Heydricha vážně zranil. Následně 4. června 1942 Heydrich zemřel.

Následovala krutá odplata nacistů. Po rozsáhlém pátrání se Němcům kvůli zradě výsadkáře Karla Čurdy podařilo najít úkryt atentátníků v kryptě pražského chrámu Cyrila a Metoděje, kde Kubiš s Gabčíkem a pěti dalšími výsadkáři po urputném boji padli. Někteří v přestřelce, jiní zvolili dobrovolnou smrt.

Jako odvetu za útok na Heydricha zavraždili nacisté několik tisíc lidí a srovnali se zemí vesnice Lidice a Ležáky. Největší poprava podporovatelů a příbuzných parašutistů, kteří atentát provedli, se konala v Mauthausenu 24. října 1942. Zemřelo při ní 135 žen a 127 mužů. Další popravy následovaly 25. ledna 1943 a 3. února 1944.