Tři desky připomínají v Brně výsadkáře Opálku. Zemřel v kryptě s Gabčíkem a Kubišem

Tří pamětní desky odhalili ve čtvrtek v Brně zástupci organizace Paměť národa a iniciátor jejich vzniku, učitel Lukáš Kopecký, odbojáři Adolfu Opálkovi. Byl jedním z parašutistů, kteří byli na území Protektorátu Čechy a Morava vysazeni v roce 1942, a zemřel v kryptě pravoslavného kostela svatého Cyrila a Metoděje v Praze, kde se ukrývali i vykonavatelé atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha Josef Gabčík a Jan Kubiš. Desky byly odhaleny na místech, s nimž spojil Opálka své zhruba pětileté působení v Brně.

Opálka studoval v letech 1932 až 1936 dějepis na obchodní akademii v Kotlářské ulici, kde odmaturoval. Právě roky strávené na gymnáziu ve složité mezinárodní situaci třicátých let minulého století Opálku podle Kopeckého výrazně formovaly. Další deska byla odhalena na domě číslo 25 ve Štefánikově ulici a také na židenických kasárnách, kde působil jako voják 43. pěšího pluku v Brně. „S pochopením pro svoji iniciativu jsem se setkal i na Slovensku v Ružomberoku, kde sloužil v nejkrizovější době v roce 1938,“ řekl Kopecký.

Opálka se narodil v roce 1915 v Rešicích u Moravského Krumlova a po základní škole se učil automechanikem. Kvůli zranění ruky ale odešel studovat na obchodní akademii. „Jeho osud ukazuje, že limity člověka jsou často mnohem dál, než si umíme připustit,“ řekl krajský radní pro školství Jiří Nantl (ODS). Sice se nemohl stát automechanikem, ale mohl později absolvovat v Anglii speciální výcvik, stát se výsadkářem a podílet se na sabotážní činnosti proti nacistům.

Letos uplynulo osmdesát let od atentátu na Heydricha, po němž nacisté rozpoutali teror a mimo jiné vyhladili Lidice a Ležáky. Vojenskou operací si Češi zvýšili reputaci mezi spojenci, kteří bojovali společně v protihitlerovské koalici.

Opálka odešel do exilu v červnu 1939 před zahájením druhé světové války. Nejprve do Polska a pak vstoupil do cizinecké legie ve Francii. Po okupaci Francie byl evakuován do Velké Británie, kde absolvoval výcvik, který mu umožnil velet paravýsadku. Na území protektorátu byl s kolegy vysazen 28. března 1942. Život jeho a dalších výsadkářů ukončila nerovná bitva s nacisty v kostele. Někteří byli smrtelně zraněni a jiní, včetně Opálky, spáchali v bezvýchodné situaci sebevraždu.