Heydrich umíral a v Lidicích už se zatýkalo. Vše spustil před 80 lety nevinný milostný dopis

Události: Před 80 lety zemřel Heydrich, začalo zatýkání v Lidicích (zdroj: ČT24)

Noc z 3. na 4. června 1942 byla poslední, kterou byl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich po atentátu naživu. Čtvrtého června v půl páté ráno zemřel. Ve stejnou dobu už probíhalo v Lidicích i první zatýkání. Do té doby neznámá obec se nacistům dostala do hledáčku kvůli nevinnému milostnému dopisu.

Je to příběh dělníka Václava Říhy a dělnice Anny Maruščákové, kteří spolu měli poměr. Ani jeden nepocházel z Lidic. On byl ženatý, a chtěl proto vztah s dívkou ukončit. Do práce jí poslal dopis, ve kterém naznačoval, že má něco společného s atentátem na Heydricha.

Maruščáková ale v práci nebyla, a tak se dopis dostal k majiteli továrny. Ten ho odevzdal četníkům a gestapo následně dívku zatklo. Během tvrdého výslechu přiznala, že měla už dříve od Říhy pozdravovat Horákovy v Lidicích od syna Josefa sloužícího v britské armádě.

„Šlo o velice známého kluka, který byl vynikající fotbalista a hokejista. Tuhle obecnou známost a to, že je pravděpodobně v zahraničí a účastní se zahraničního odboje, využil Václav Říha, který chtěl upoutat Annu Maruščákovou. Řekl jí, ať u Horákových v Lidicích vyřídí, že je Pepík živ a zdráv,“ popisuje sled událostí ředitel Památníku Lidice a vojenský historik Eduard Stehlík.

Gestapo pozatýkalo dvě rodiny. Nepřežily

To gestapu stačilo. V noci na 4. června pozatýkalo celou rodinu Horákových a také Stříbrných. I jejich syn Josef byl totiž v té době důstojníkem v zahraničí. Mysleli si, že by mohlo jít o atentátníky.

A právě v tu dobu v Praze na Bulovce umírá Heydrich. Během výslechů obou rodin – celkem patnácti lidí – se spojení s atentátníky nepotvrdilo. Nic neodhalily ani domovní prohlídky v Lidicích. Přesto se rodiny domů už nikdy nevrátily, 16. června 1942 byli všichni zastřeleni.

„Byli povražděni večer v den, kdy už se přihlásil Karel Čurda. To znamená, že v okamžiku, kdy je vraždí na kobyliské střelnici, už gestapo naprosto jednoznačně ví, že Horák ani Stříbrný nemají s atentátem nic společného,“ přibližuje Stehlík.

Mrtví končí i oba milenci. Anna Maruščáková a Václav Říha byli zavražděni 24. října. V den pohřbu Heydricha dostal K. H. Frank od Adolfa Hitlera souhlas s vyhlazením Lidic. K tomu došlo 10. června.