Československo reprezentoval na olympiádě a bránil v odboji. Před 80 lety Němci zavraždili Františka Pecháčka

Události: Před 80 lety nacisté v koncentračním táboře Mauthausen zavraždili Františka Pecháčka (zdroj: ČT24)

Sokol a olympionik František Pecháček zahynul v Mauthausenu před rovnými 80 lety. Nacisté se i jeho smrtí mstili za smrt Reinharda Heydricha. Pecháček se jako vedoucí sokolské odbojové organizace podílel na pomoci vojákům, kteří Heydricha zlikvidovali, pomáhala jim také jeho manželka. Tu nacisté zavraždili již v roce 1943.

Počátkem 20. let minulého století se stal František Pecháček mistrem světa v gymnastickém víceboji a úspěšně také reprezentoval Československo na olympiádě v Antverpách. O dvacet let později měl ale již úplně jiné starosti.

V roce 1938 předcvičoval před 30 tisíci sokolů na sletu skladbu Přísaha republice, kterou sám sestavil. „Byla symbolickou přísahou věrnosti národu a státu. Od Sokola se to čekalo, situace mezinárodně politická byla mimořádně vyhrocená,“ podotkl historik České obce sokolské Jan Boris Uhlíř.

Když republika definitivně zanikla, zapojil se Pecháček do protiněmeckého odboje. Jako vedoucí sokolských odbojářů se v roce 1942 setkal s Josefem Gabčíkem a Janem Kubišem – chtěl je předem prověřit, zda to ve skutečnosti nejsou provokatéři gestapa.

„Gestapo běžně používalo agenty, různé konfidenty. Bylo potřeba prověřovat lidi, zvlášť když to byli první parašutisté, kteří do protektorátu přišli,“ zdůvodnil ředitel Oblastního muzea Praha-východ Vlastislav Janík.

Nicméně za svoji odbojovou činnost a podporu hrdinů z Anthropoidu skončili František Pecháček i jeho manželka Emilie v rukou gestapa – dva měsíce po útoku na Heydricha si přišli pro oba manžele i další jejich blízké. Pecháčkovi skončili v Mauthausenu, kde je Němci oba zavraždili – Emilii Pecháčkovou 26. ledna 1943, Františka Pecháčka 3. února 1944.

Československý sokol a olympionik byl vůbec poslední obětí heydrichiády – poslední z 294 lidí, kteří v Mauthausenu zahynuli při nacistické mstě za smrt Reinharda Heydricha.

Odkaz Františka Pecháčka teď šíří jeho praprasynovec Jan. Doma o něm vždy hodně mluvili. „Nejvíc tím žil můj děda, který byl s Frantou zatčený gestapem ve Zlámaninách. Touto cestou přes dědu odkaz předávám já,“ podotkl.

Loni 28. října převzal z rukou prezidenta republiky za svého předka Řád bílého lva. Je přesvědčen, že by byl František Pecháček šťastný, že můžeme žít ve svobodě. Manžele Pecháčkovy připomíná také deska na domě na Smíchově, kde žili.