Uprchlíci se stávají oběťmi podvodníků. Nehledejte snadné cesty k penězům, varují krajany

Události: Bílí koně (zdroj: ČT24)

Ukrajinci, kteří prchají před válkou ve své zemi, se stále častěji stávají v Česku oběťmi různých podvodníků. Ti se přes ně snaží například prát špinavé peníze. Uprchlíci přitom často ani netuší, že dělají něco nezákonného a že jim za to hrozí vyhoštění. Policisté evidují už desítky takových případů, skutečný počet podvodů však odhadují spíš na stovky. Běžencům momentálně kvůli tomu pomáhá i Česká advokátní komora.

Podvodníkům uvěřil například Alexandr, který se svou rodinou utekl z Ukrajiny hned v prvních dnech ruské okupace. Má tři děti, také proto mohl ze své země odejít i se svými blízkými. V Česku si začal okamžitě hledat práci. Narazil však na problém, kterým je dobrá znalost češtiny. 

Přes sociální síť Telegram Alexandr dostal nabídku, ve které se uvádělo, že mu pošlou peníze s tím, že on je snadnou transakcí smění na bitcoiny. Za to měl dostat provizi. „Bylo převedeno sto tisíc korun,“ uvedl.

Policie už takové případy zaznamenala. „Ukrajinští uprchlíci jsou oslovováni, aby vystupovali jako takzvaní bílí koně,“ potvrdil mluvčí Policie ČR Ondřej Moravčík. 

Podvodníci často s uprchlíky mluví rusky či ukrajinsky, což v nich vyvolává důvěru. „Kolikrát se stává, že uprchlíci ani nevědí, že páchají něco protiprávního. Z neznalosti toho prostředí svolí se službou, která v České republice spadá do kategorie trestného činu,“ upozornil mluvčí policistů. 

Podle právníka se uprchlíci často chopí jakékoliv příležitosti získat peníze

Nezákonná transakce proběhla podle Alexandra jenom jednou. „Transakce byla v pátek, vše bylo v pořádku, takže jsem dostal svoji provizi za provedenou práci. V pondělí přišla SMS z banky, že mi zablokovali účet,“ popsal. 

„Ti lidé jsou v šílené životní tísni a chytají se každého stébla,“ řekl k případům právník Narcis Tomášek. Česká advokátní komora pomáhá uprchlíkům z Ukrajiny zdarma. U Alexandra teď chtějí právníci zabránit vyhoštění ze země. Obviněn zatím nebyl. „Není nic proti ničemu nechat si poslat peníze, vybrat je a utratit je. Nicméně je vždy důležité mít na paměti, jaký původ ty peníze mají,“ dodal právník.  

Pan Alexandr se poučil a teď se snaží o to, aby jeho krajané v podobné situaci podvodníkům nenaletěli. „Chtěl bych varovat lidi, kteří přicházejí z Ukrajiny do Česka, aby nehledali lehkou cestu, jak vydělat peníze,“ řekl.  

Policie České republiky má zdokumentované desítky podobných případů. Odhaduje však, že jich může být mnohem více, možná až stovky. Policisté tak nyní připravují informační kampaň zaměřenou právě na takové riziko.