Česko pátrá po majetcích Rusů napojených na Putina. V pátek se konala tajná schůzka

Události: Ukrytý majetek ruských oligarchů (zdroj: ČT24)

Česko hledá další majetek Rusů napojených na Putinův režim. Zaměřuje se také na transakce na bankovních účtech. Potvrzuje se, že Rusové do země v posledních letech posílali větší sumy peněz přes firmy v daňových rájích. Podle informací ČT se v pátek situací na utajené schůzce zabývali zástupci policie, Finančního analytického útvaru a Bezpečnostní informační služby.

Řada nemovitostí v Karlových Varech a Mariánských Lázních je ovládaná ruskými podnikateli napojenými na politické špičky v Rusku. Oficiálně jsou ale budovy vlastněné firmami v daňových rájích. „V daňových rájích ruští oligarchové skrývají velké množství svého majetku,“ říká analytik Rekonstrukce státu Lukáš Kraus.

Finanční analytický úřad nyní zjišťuje pravý původ peněz. „Česká republika je atraktivní finančním systémem, přes který se perou peníze vytunelované z ruského státního rozpočtu,“ uvádí ředitelka webu Investigace Pavla Holcová.

Peníze si ruští oligarchové podle analýz policejních vyšetřovatelů posílali na české bankovní účty zejména přes firmy na Kypru nebo na Britských panenských ostrovech. „Tady si pak nakupují křišťálové lustry, investují do vzdělání svých dětí nebo si nechávají opravit soukromé tryskáče,“ popisuje Holcová.

Čtyřhvězdičkový hotel v Mariánských Lázních

Podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka se kauzy týkají národní bezpečnosti České republiky. „Myslím, že tady není pořád vyčerpaný potenciál, abychom ještě lépe přitvrdili sankce na majetky ruských oligarchů, ruských občanů,“ doplňuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Například jeden hotel v Mariánských Lázních vlastní přes firmu Ogrea podnikatel ze sankčního seznamu. „Vlastní čtyřhvězdičkový hotel Westend přímo v centru Mariánských Lázní. Je jeden z těch, na které dopadají evropské i americké sankce,“ popisuje redaktor Českého rozhlasu Martin Štorkán.

Většinu majetku si zde oligarchové ukryli přes třetí osoby. „Ať už přímo nebo přes rodinné příslušníky, anebo také přes nastrčené bílé koně,“ dodává ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Zmrazilo se přes sto milionů korun

Také samotné podnikání ruskojazyčných byznysmenů bylo v posledních dvaceti letech z části neoficiální a bez odvodu daní v Česku. ČT to zdokumentovala skrytou kamerou na schůzce s mužem dovážejícím kaviár z Ruska.

V centru Karlových Varů reportérům ČT jako potenciálním zájemcům vysvětloval způsob obchodu. „První částku uděláme normálně, aby i vy jste měli oficiální výdaj. Pak se domluvíme a bude to bez papírů,“ říkal v pořadu Fakta obchodník s kaviárem.

Finančně analytický útvar tento týden zaznamenal desítky případů obcházení sankcí, a zmrazil proto přes sto milionů korun a případ předal k řešení policii.