Česko hledá majetek oligarchů schovaný za „bílé koně“. A sestavuje vlastní sankční seznam

Události: Hledání majetku oligarchů nekončí, úřady se zaměří i na „bílé koně“ (zdroj: ČT24)

Česko dohledává další majetky, které patří Rusům ze sankčního seznamu. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se hodlá zaměřit i na takzvané bílé koně – tedy osoby, které mohou majetek oligarchů spravovat. Na český sankční seznam se podle vlády mají dostat i lidé, kteří zatím nejsou na tom evropském. Podle informací České televize prověřují tajné služby majetek ruských podnikatelů zejména v Praze a na Karlovarsku.

V karlovarské secesní vile Margareta měl svatbu druhoválečný generál Andrej Vlasov a bydlel v ní i maršál Ivan Koněv. V současnosti stavbu spoluvlastní ruský miliardář Alexandr Abramov – muž vyznamenaný ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který už figuruje na sankčním seznamu Spojených států a jehož jachtu se v současnosti chystají Američané zabavit. 

„Dříve tady bylo kasino, ale v posledních mnoha letech jsme v této budově nezaznamenali vůbec žádný pohyb,“ říká o vile Margaretě obchodní ředitelka sousedního hotelu Richmond Klára Nýdlová.

Vedle karlovarského objektu Abramov přes firmy v daňových rájích spoluinvestoval i do vznikajícího obřího golfového areálu Oaks Prague nedaleko české metropole. Jeho partnerem tu byl další ocelářský magnát Alexandr Frolov.

Byty v Praze má i šéf ruského vyšetřovacího výboru

Úředníci ministerstva financí se v rámci uvalování sankcí zabývají také dvěma byty, které v Praze přes svou firmu pořídil šéf ruského vyšetřovacího výboru Alexandr Bastrykin. Politik, který figuruje na sankčním seznamu EU, mimo jiné vyšetřoval opozičního lídra Alexeje Navalného.

„Jeden (byt koupil) v roce 2004 a druhý v roce 2007 – tedy v době, kdy už byl státní úředník. To znamená, že porušil ruskou legislativu,“ tvrdí ředitelka portálu Investigace.cz Pavla Holcová. 

Většina nemovitostí ruských prominentů v Česku je delší dobu prázdná. „Byl jsem v Karlových Varech , viděl jsem ty krásné domy, které si koupil Gazprom, ohromné budovy, celé hotely. Jsou to zákonné peníze v tom smyslu, že jsou vyvezeny cestou, kterou umožňuje zákon. Nezákonné jsou proto, že pocházejí z podvodné privatizace,“ uvedl už v nultých letech bývalý ruský poslanec Konstantin Borovoj.

Tuzemské ministerstvo financí minulý týden uvedlo, že některý majetek sankcionovaných Rusů v Česku včetně nemovitostí dohledalo, jména ale nesdělilo. Zmrazit chce majetek psaný i na rodinné příslušníky lidí ze sankčních seznamů.