TÉMA

Alexandr Bastrykin

Česko hledá majetek oligarchů schovaný za „bílé koně“. A sestavuje vlastní sankční seznam

Česko dohledává další majetky, které patří Rusům ze sankčního seznamu. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) se hodlá zaměřit i na takzvané bílé koně – tedy osoby, které mohou majetek oligarchů spravovat. Na český sankční seznam se podle vlády mají dostat i lidé, kteří zatím nejsou na tom evropském. Podle informací České televize prověřují tajné služby majetek ruských podnikatelů zejména v Praze a na Karlovarsku.
22. 3. 2022|

Policie na pražském letišti zadržela Rusa, který se podílel na anexi Krymu

Na pražském letišti byl zadržen ruský občan Alexandr Frančetti, známý zapojením do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na představitele krymských úřadů Alexandra Molochova. Mluvčí české policie Ondřej Moravčík potvrdil zadržení ruského občana. Šéf ruských vyšetřovatelů nařídil „důkladné prozkoumání“ okolností tohoto zadržení.
12. 9. 2021|

Rusko zakázalo vstup osmi lidem z EU včetně Jourové. Nepřijatelné a nepodložené, reaguje Unie

Rusko zakázalo vstup osmi činitelům ze zemí EU i z unijních struktur, včetně místopředsedkyně Evropské komise (EK) Věry Jourové a šéfa Evropského parlamentu Davida Sassoliho. Oznámilo to na svém webu ruské ministerstvo zahraničí. Podle něj je krok odvetou Moskvy za nové unijní sankce. Tři nevyšší představitelé institucí EU krok Moskvy společně důrazně odmítli jako nepřijatelný a nepodložený. Jourová v reakci uvedla, že se hodlá dál zasazovat o lidská práva, svobodu médií a demokracii.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 21:42|

Ministerstvo zahraničí: Stíhání české samosprávy Ruskem kvůli soše Koněva je nepřípustné

České ministerstvo zahraničí označilo stíhání místní samosprávy kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze za nepřípustné. Reagovalo tak na fakt, že vyšetřovací výbor Ruské federace zahájil v této souvislosti trestní stíhání. Sochu nechala odstranit radnice Prahy 6. Ruská diplomacie následně označila akt za zločin, který nezůstane bez odpovědi.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 18:01|

Rusko proti ničení pomníků. Ministr údajně chce stíhat i odstranění Koněvovy sochy

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu požádal šéfa národní kriminální ústředny Alexandra Bastrykina o trestní stíhání lidí zodpovědných za odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze. Oznámila to ruská média.
8. 4. 2020|