Anonymní vlastníci i provoz pod hlavičkou církve. Pátrání po majetku Rusů spojených s Putinem není snadné

Události: Pátrání po ruském majetku v ČR komplikují nejen anonymní vlastníci (zdroj: ČT24)

České ministerstvo financí se snaží vypátrat tuzemský majetek těch ruských podnikatelů , kteří mají vazby na režim prezidenta Vladimira Putina. Úkol je náročný, protože řada lukrativních nemovitostí skončila ve vlastnictví firem s anonymními vlastníky. A navíc je mnoho budov financovaných ruským kapitálem provozováno pod hlavičkou pravoslavné církve.

Zámek v Loděnici u Prahy se po ruských investicích proměnil v pravoslavný klášter s přísným řádem a utajeným režimem pro kohokoli zvenčí. Štábu České televize se na místě nepodařilo zjistit ani to, kolik lidí v objektu žije. O podrobnosti o chodu kláštera se nepodělila ani matka představená.

Na otázku, kdo areál vlastní, nejprve odvětila, že nikdo. „Já to nemůžu řikat, pro mě je to tajné,“ dodala vzápětí. Podle katastru nemovitostí budovu vlastní Pravoslavný monastýr svatého Václava a svaté Ludmily.

Původní zámek přestavěl do současné podoby ruský investor, který budovu koupil v roce 2008 a investoval do něj několik desítek milionů korun. Celý objekt je pro veřejnost oficiálně uzavřený. Sám ruský investor Andrej Kruglikov novinářům v minulosti odmítl o financích cokoliv sdělit.

Anonymní vlastníci a prodeje za údajně přemrštěné ceny

Pravoslavná církev působí i v areálu hotelu Aberg v Karlových Varech. Ten v minulých letech ovládla společnost s anonymními vlastníky na Kypru. Český právní řád umožňoval investorům skrýt se za anonymní firmy.

„Byly tu nákupy lázeňských hotelů za také poměrně vyšponované, přehnané ceny. To bylo to uložení peněz,“ myslí si realitní agent z Karlových Varů Jiří Brož. „Některé prostředky i v prostředí takzvaného toxického kapitálu jsou tady (v Česku) investovány. A jsou investovány například v některých nemovitostech,“ dodává ředitel Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiří Mazánek.

Nemovitosti vlastněné firmami v daňových rájích a společnostmi s nejasnými vlastníky komplikují práci analytikům ministertva financí, kteří hledají majetek lidí napojených na ruský režim. „My jsme právní stát a hledáme nástroje, abychom ten majetek mohli minimálně zmrazit,“ říká šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS). S vyhledáváním majetku pomáhají i české tajné služby.