Putinova kancelář vlastní luxusní komplex v Jevanech. Úřady zkoumají majetek ruského státu v Česku

Události: Úřady řeší, co s majetkem ruského státu v ČR (zdroj: ČT24)

České úřady řeší, co s rozsáhlým majetkem ruského státu na českém území. Jde o většinou nevyužívané budovy a pozemky. Česká televize zjistila, že přímo Putinova prezidentská kancelář vlastní luxusní komplex v Jevanech. V minulosti se tam rekreovali bohatí ruští podnikatelé.

Oplocený areál stojí v Jevanech u Prahy, tvoří ho vila i další nemovitosti a patří Ruské federaci – zařazen je přímo pod kancelář ruského prezidenta. Rozsáhlý objekt je nyní prázdný a jeho správce tvrdí, že Rusko budovy využívá, ačkoliv právě teď nikoliv. 

Podle smlouvy s moskevskou prezidentskou kanceláří měla v Jevanech ruská nadace Krocha ubytovávat děti na ozdravných pobytech. Místní obyvatelé nicméně uvádějí, že v posledních dvaceti letech žádné takové zájezdy v objektu neproběhly.

Česká televize zde místo toho už roce 2004 natočila skrytou kamerou rekreaci bohatých ruských podnikatelů. Personál areálu včetně šéfky Naděždy Konovalovové neměl v Česku pracovní povolení. Poté, co na to ČT upozornila, žena odletěla zpět do Ruska.

Místo pobytů dětí rekreace vlivných podnikatelů

Podobných objektů, jako je ten v Jevanech, vlastní Rusko v Česku víc, a podle českého ministerstva zahraničí je problém právě přímé vlastnictví. „Takže to je o vážných jednáních, která od doby Vrbětic velmi váznou,“ vysvětluje ředitel diplomatického servisu Vladimír Zavázal.

Česko se zabývá i dalším ruským majetkem, například částí pražského parku Stromovka, kterou ruská ambasáda zabrala v roce 1968 a na kterou metropole vznesla nárok už při diplomatické krizi kolem vrbětických výbuchů. „Nicméně Praha nemá zákonnou pravomoc, aby tohle mohla činit, to může činit vláda,“ říká pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Česko by chtělo odříznout Rusko od SWIFTu a zablokovat mu přístavy

Tuzemská vláda nyní s ohledem na přijímané protiruské sankce zostřuje svůj postup. „Máme zmapovaný majetek zejména příbuzných poslanců ruské Dumy. Hledáme legislativní nástroje tak, abychom ten majetek mohli minimálně zmrazit,“ nechal se slyšet ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Jak zabavit ruský majetek nyní zjišťují i ostatní státy Evropské unie. Podle českého ministra financí, který o sankcích v úterý jednal v Bruselu, omezování ruské ekonomiky funguje. A i proto Unie připravuje v pořadí pátý sankční balíček.

V něm by Česko rádo vidělo například úplné odstřihnutí všech ruských bank od platebního systému SWIFT nebo uzavření evropských přístavů ruským lodím. Což jsou ale kroky, které by také tvrdě dopadly na evropskou ekonomiku, a proto se o nich čeká ještě složitá debata.