Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.

Tečka nově také umí ukázat, zda má uživatel výjimku z protiepidemických omezení. Tedy že je například rozočkován, mladistvý nebo má kontraindikaci, která mu očkování neumožňuje.

Právě absence tohoto údaje představovala pro řadu uživatelů v tomto týdnu komplikace. Od pondělí se totiž až na výjimky přestaly uznávat testy na koronavirus jako covidový certifikát. V provozovnách služeb, restauracích, na kulturních či sportovních akcích se lidé musejí prokázat dokončeným očkováním nebo potvrzením o prodělání covidu v posledních šesti měsících.

Kontraindikace u vakcín proti covidu-19 uvádějí jejich výrobci. Takzvané souhrny údajů o přípravku zveřejňuje ke všem léčivům Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve uvedl, že jsou to prakticky jen alergické reakce. Například u nejčastější vakcíny Pfizer/BioNTech je to podle dokumentu hypersenzitivita na deset uvedených látek včetně kyseliny octové, cholesterolu nebo sacharózy.

Aplikaci Tečka mají staženou v mobilním telefonu víc než čtyři miliony lidí, uvedla na začátku listopadu Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT). Aplikace byla spuštěna na konci června.