TÉMA

Prodělání nemoci

Ústavní soud vyhověl stížnosti na pandemické omezení pro žáky. Poprvé rozhodoval předseda Baxa

Nejvyšší správní soud (NSS) se musí znovu zabývat návrhem na zpětné vyslovení nezákonnosti pandemického opatření z dubna 2021, které podmiňovalo účast na školní výuce negativním testem na covid-19, případně očkováním nebo prodělanou nemocí. Ústavní soud (ÚS) ve středu podruhé vyhověl stížnosti podané jménem dětí, které nemoc prodělaly a měly laboratorně potvrzené protilátky. Sporné opatření ale výjimku pro lidi s protilátkami neobsahovalo, děti se tak musely dvakrát týdně testovat.
8. 11. 2023|

Aplikace Tečka má novou verzi. Nabízí další funkce, zatím ale funguje jen v systému Android

Mobilní aplikace Tečka v pátek začala fungovat v nové verzi pro telefony s operačním systémem Android. Na schválení pro operační systém iOS, který využívají telefony iPhone, se zatím čeká. Nová verze umí například zkontrolovat, zda očkování proti covidu-19 platí uživateli v zahraničí. Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Počátkem listopadu využívalo aplikaci denně asi 600 tisíc lidí.
26. 11. 2021|

Očkování je proti covidu až pětkrát účinnější než prodělání nemoci, ukazuje rozsáhlá americká studie

Nová studie porovnala pravděpodobnost nákazy virem SARS-CoV-2 u lidí, kteří už covid prodělali, s těmi, kteří covid dostali v době od devadesáti do 179 dní po očkování. Lidé, kteří prodělali covid-19, měli 5,49násobně vyšší pravděpodobnost nové nákazy ve srovnání s plně očkovanými pomocí mRNA vakcín.
3. 11. 2021|

Chorvatsko mění podmínky pro cestování, covid pas na hranicích by mělo chtít až od pátku

Pro cestu do Chorvatska se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu je nově nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny nebylo nutné potvrzení předkládat. Podle ministerstva zahraničí možnost přicestovat bez omezení platí ještě ve čtvrtek. Na hlavních přechodech ze Slovinska se vytvořily až tříhodinové kolony.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 15:24|