PŘEHLEDNĚ: Od pondělí se zpřísňují opatření na vysokých školách a ve zdravotnictví

Od pondělí 15. listopadu platí nová proticovidová opatření. Studenti vysokých škol musí nosit respirátory i v rámci výuky, pokud jich bude v učebně alespoň padesát. Kabinet také zavedl povinnost testování pro neočkované zdravotníky v nemocnicích a zkrátil platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Očkování mají hrazené i cizinci, kteří dlouhodobě v Česku legálně pobývají. Na některých školách se zároveň uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid.

Mimořádné opatření ohledně nošení respirátorů na vysokých školách platí od pondělí v učebnách, kde se schází alespoň padesát studentů. Ti dosud měli povinnost je nosit jen ve vnitřních prostorech v případě, že nejsou usazeni.

Pravidelné testování na covid musí od pondělí podstupovat všichni neočkovaní zaměstnanci, kteří pracují ve zdravotnictví a přicházejí do kontaktu s pacienty. Testování se bude opakovat jednou týdně, první testy musí být provedeny nejpozději do 22. listopadu.

Od 15. listopadu se zároveň zkracuje platnost testů pro návštěvy v sociálních zařízeních. Antigenní nově platí jeden den, PCR tři dny. 

Nově se mění i to, že cizinci, kteří dlouhodobě legálně pobývají na území České republiky, mají očkování hrazené z rozpočtu ministerstva zdravotnictví. Hradit si budou muset pouze výkon, tedy aplikaci očkovací látky.

V pondělí se zároveň ještě uskuteční druhé kolo lokálního testování na covid-19 ve školách ve 23 okresech, které vybralo ministerstvo zdravotnictví kvůli vyššímu výskytu nákazy ke konci října.

Vláda v demisi podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) projedná v pondělí 15. listopadu i další opatření, podle kterého by se do budoucna neuznávaly výsledky antigenních testů a samotestů proti covidu-19, ale pouze výsledky PCR testů.