Dobrovolníků je v pracovní den na jižní Moravě méně. Kraj odhaduje škody po tornádu a bouřích na 15 miliard

Zatím na patnáct miliard odhaduje Jihomoravský kraj škody, které v polovině minulého týdne způsobilo tornádo a silné bouřky na Břeclavsku a Hodonínsku. Podle meteorologa Martina Setváka již je potvrzeno, že tornádo na jižní Moravě patřilo do druhé nejničivější kategorie EF4. Vláda v pondělí schválila dotace a půjčky pro lidi postižené bouřemi. Lidé tak budou moci získat na obnovu bydlení až dva miliony korun a další tři miliony formou zvýhodněného úvěru.

On-line přenos

Následky bouřek

  • 13:32

    Tradiční Cyrilometodějská pouť se letos v Mikulčicích neuskuteční. Organizátoři ji zrušili kvůli následkům bouřek. Jezdívalo tam i několik tisíc lidí.

  • 11:59

    Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) vyzval lidi, aby v souvislosti s bouřkami a tornádem na Břeclavsku a Hodonínsku nešířili na sociálních sítích dezinformace. Viděl například informaci, že kraj odmítá pomoc vojáků, což označil za lež. Podle hejtmana by lidé měli číst informace, které kraj, policisté a hasiči vydají prostřednictvím médií. 

  • 11:25

    Po bouřkách a tornádu na Břeclavsku a Hodonínsku se musí strhnout 150 domů. Po jednání krizového štábu v Podivíně to řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Podle něj není číslo konečné, protože se zatím nepodařilo projít všechny domy.

Meteorologové dělí tornáda do pěti kategorií, u jihomoravského zprvu nebylo jasné, zda bylo z třetí, nebo čtvrté kategorie. Nyní již je podle Martina Setváka z Českého hydrometeorologického ústavu potvrzeno, že mělo sílu EF4. Bylo to tedy tornádo s větrem o rychlosti 267 až 322 kilometrů za hodinu působící extrémní škody.

„V tomto případě se EF čtyřkové škody odehrály v severnější části trasy tornáda. Ale rád bych zdůraznil jednu věc (…): Hodně se diskutuje EF trojka, EF čtyřka, ale pro lidi na místě to nic neznamená. Je to jenom pomocná kategorie pro meteorology, abychom věděli, jak statisticky tornádo zařadit,“ zdůraznil. 

Fujitova stupnice intenzity tornád
Zdroj: Wikipedia.org/National Geographic

Dobrovolníci by si měli vzít nářadí, ale materiální pomoc do obcí nevozit

Hasiči se podle ředitele krajského sboru Jiřího Pelikána postarali již o většinu domů, které připravilo tornádo o střechy. „V průběhu dne dokončíme zaplachtování všech poškozených objektů,“ řekl po pondělním jednání krajského krizového štábu.

V úterý by podle něj mělo být hotové i statické zhodnocení budov včetně vydání případných demoličních výměrů. „Naše snaha je, abychom co nejvíce objektů zachránili. Proto probíhá stabilizace některých budov za pomoci prostředků, které má hasičský záchranný sbor,“ dodal Pelikán.

Dobrovolníků na jižní Moravě v pondělí výrazně ubylo. Stavbyvedoucí Miroslav Šebesta, který pomáhá v Moravské Nové Vsi, odhadl, že oproti neděli jich přijela asi desetina. „Nějací dobrovolníci tady jsou, ale výrazněji jich ubylo. Přitom by jich bylo stále zapotřebí,“ poznamenal.

Tornádem zdevastované obce opět dostávají tvář. Obnažené střechy pokryly nepromokavé plachty (zdroj: ČT24)

Podle náměstka jihomoravského hejtmana Jana Zámečníka (KDU-ČSL) se na druhé straně i díky nižšímu počtu dobrovolníků daří lépe organizovat dopravu na příjezdech do poškozených obcí. O víkendu byl problém s množstvím přijíždějících automobilů, které některé silnice ucpaly.

Kdo i v pracovní den přijížde pomoci, by si měl vzít hlavně nářadí, kterého je v poničených obcích málo. Naopak nemají dobrovolníci do obcí na vlastní pěst vozit materiální pomoc. Ta se shromažďuje v krizových centrech v Břeclavi a v Hodoníně, kde také mají přehled, co chybí.

Momentálně se například nedostává krémů s UV filtry, pokrývek hlavy pro lidi pracující na přímém slunci a stavebního materiálu. Na vše ostatní platí stop stav. Dobrovolníci nyní musí rozvézt to, co do postižené oblasti přišlo, teprve potom centra příjem obnoví.

Lesy České republiky oznámily, že poskytnou majitelům poškozených domů dřevo na nové krovy. Mohou žádat až o 50 metrů krychlových kulatiny, případně o finanční dar do sta tisíc korun. Lidé z obcí zasažených tornádem se mohou na státní podnik obrátit telefonicky na 724 523 285 nebo elektronicky na andrej.toth@lesycr.cz, dřevo dostanou na pilu, kterou si vyberou.

Sbírky vynesly přes 700 milionů. Policie zaznamenala další pokus o zneužití čísla účtu

Do finančních sbírek pro poškozenou oblast jižní Moravy zaslali lidé do pondělního rána více než 700 milionů korun. Jsou však i peníze, které dárci poslali, ale k potřebným lidem se nedostaly. Po falešném QR kódu, který směřoval jinam než na účet sbírky, eviduje policie podle jejího jihomoravského ředitele Leoše Tržila další „zneužití čísla účtu“. Tržil dodal, že policisté nechali zablokovat jeden profil na Facebooku a případ vyšetřují.

Člověka podezřelého z podvodu v souvislosti s falešným QR kódem policie podle něj již obvinila, hrozí mu pět až deset let vězení.

Přímo v zasažených obcích je mizivá kriminalita, ujistil policejní ředitel. „Co se týká rabování, nemáme nahlášený žádný případ,“ řekl. Policie se pouze zabývá krádeží jízdního kola. Tržil zároveň ujistil, že kdyby někdo viděl někoho podezřelého, může se obrátit na kteréhokoli policistu.

Dary posílají i obce. Pražská rada schválila, že jihomoravským obcím a také severočeskému Stebnu pošle dva miliony korun, což je maximální částka, kterou může jednorázově uvolnit bez schválení zastupitelstvem. Stejně vysoký příspěvek pošle na jižní Moravu také Pardubický kraj.

Městská část Praha 7 také podle starosty Jana Čižinského (Praha sobě) nabídla, že „adoptuje“ některé rodiny, které přišly o domov. „Dostáváme tipy, kontaktujeme domácnosti,“ uvedl. Domnívá se, že podobně by mohly postupovat i další radnice.

Vláda schválila podporou pro obyvatele, podnikatele i zemědělce

Na štědrost finanční podpory od státu pro lidi, kterým zničilo tornádo majetek, apelovali v posledních dnech dva nejvyšší ústavní činitelé – prezident Miloš Zeman a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Vláda na svém pondělním jednání podporu skutečně schválila. Obyvatelům poničených obcí dá stát na dotacích dva miliony korun a další tři miliony by mohli dostat jako zvýhodněný úvěr.

Ministryně financí Alena Schillerová již v neděli avizovala, že státní podporu dostane každý, komu tornádo poničilo dům, bez ohledu na to, zda ho měl pojištěný. „Řada starých občanů už si nevydělá na nový dům. (…) To znamená, že pomoc budeme muset poskytnout a já nejsem připravena někoho trestat,“ zdůvodnila avizovaný krok.

Další peníze pošle stát podnikatelům. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že vláda schválila náhradu 80 až 100 procent výdajů na pořízení nového majetku. Maximální výše podpory bude milion korun, uvedl Havlíček. Dále bude možné si bezúročně půjčit až 45 milionů. Kabinet také schválil daňové úlevy. Dotace pro jižní Moravu chystá třeba i ministerstvo práce nebo životního prostředí. Poskytne stovky milionů korun na opravy čistíren odpadních vod nebo na sázení stromů.

Ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD) prošel ve vládě návrh na příspěvky pro zemědělce v celkové výši až 1,5 miliardy korun. Tornádo podle Tomanova resortu poškodilo chmelnice, vinice, ovocné sady a zeleninové porosty, zničilo výrobní haly a také uhynula hospodářská zvířata.

Již v pátek schválil kabinet bezplatné poskytnutí hmotných rezerv, především pohonných hmot, záchranářům zasahujícím v obcích zpustošených tornádem.

Po pondělním jednání krajského krizového štábu řekl náměstek jihomoravského hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL), že zatím dosáhla kompletní škoda v obcích na Břeclavsku a  Hodonínsku zasažených 15 miliard korun, není to však konečné číslo. „Je to hrubý odhad, na spoustě míst jsme se zatím nikam nedostali,“ upozornil Zámečník.

Vysoké škody jsou na veřejném majetku, jako příklad uvedl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) budovu střední školy v Hodoníně, jejíž oprava bude stát stovky milionů.

O peníze na poškozený majetek bude Česko žádat i Evropskou unii. „Je tam fond solidarity. V minulosti jsme z něj čerpali – když byly povodně v roce 2013 a pak i během pandemie,“ řekl premiér Andrej Babiš (ANO).

Veterináři ošetřili už zhruba šedesát zvířat

V improvizovaném stanu v Moravské Nové Vsi veterináři ošetřili už asi šedesát zvířat. A chovatelům nabízejí i další pomoc. Ve stanu bezplatně pohlídají třeba psa, jehož pán má teď práci s opravou domu, nebo zdarma poskytují zdravotní pomoc.

„Snažíme se to dělat systematicky tak, abychom se konečně dobrali nějakého výsledku. A našli ty, které ještě zachránit můžeme i ty, které už zachránit nemůžeme,“ říká předsedkyně Dočasky.cz Andrea Černá.

Vlaky se rozjedou až v úterý

Tornádo se na jižní Moravě vytvořilo ve čtvrtek, prošlo 26 kilometrů dlouhou a 500 metrů širokou stopou na Břeclavsku a Hodonínsku. Extrémní počasí – kromě tornáda také padaly kroupy o velikosti míčků – nejvíce poškodilo obce Hrušky, Moravská Nová Ves, Mikulčice a Lužice. Zahynulo šest lidí, desítky dalších utrpěly zranění. V hodonínské nemocnici stále leží 23 zraněných včetně tří lidí na jednotce intenzivní péče. Počasí poškodilo dvanáct set domů, více než sedmdesát z nich je určeno k demolici.

Po tornádu je stále významně omezena i doprava. Nesjízdná zůstává i po víkendu železniční trať mezi Břeclaví a Hodonínem, která je součástí mezinárodního spojení z Vídně do Polska. Většina vlaků je nahrazena autobusovou dopravou, dva mezistátní vlaky České dráhy v úseku Břeclav–Bohumín zcela odřekly. Noční vlak Vídeň–Berlín jezdí odklonem přes Brno. Správa železnic počítá s tím, že jednokolejný provoz – ale zatím bez elektřiny – začne v úterý.

Na severu Čech způsobil škody jiný jev než tornádo, zjistili meteorologové

Kromě jihomoravských obcí se potýká s následky bouří z minulého týdne také obec Stebno na Lounsko. Ačkoli se hovořilo o tom, že i na severu Čech řádilo tornádo, podle Martina Nováka z Českého hydrometeorologického ústavu to byl spíše jev zvaný downburst. „Což je situace, kdy na zadní straně bouřkového mraku žuchne na zem velkou rychlostí balík studeného vzduchu. Když narazí na povrch, tak se rozteče po okolí s tím, že hlavní náraz směřuje dopředu před bouřkový mrak,“ popsal. Zdůraznil, že „závěr, že to nebylo tornádo, se dá pokládat za definitivní“.

Ve Stebně žije zhruba 120 obyvatel. Při bouři nebyl nikdo zraněn, silný vítr však poničil asi 25 domů, tedy dvě pětiny budov v obci. Vesměs přišly o střechy a rozbila se okna. Poškozená jsou také auta, která stála na ulici. Předběžná škoda dosáhla 80 až 100 milionů korun.