Lidé se od pátku mohou nechat očkovat i dříve než 90 dní po prodělaném covidu

Od pátku se budou moci lidé o termín očkování přihlásit ihned poté, co jim skončí dvoutýdenní izolace po pozitivním výsledku testu na covid-19. Dosavadní lhůtu, která jim bránila v registraci, ministerstvo zrušilo. Pražští hygienici zároveň apelují na obyvatele, aby nadále dodržovali bezpečnostní protikoronavirová opatření, počty nových případů covidu v hlavním městě pozvolna stoupají. V městské hromadné dopravě a vnitřních prostorech budou dál povinné respirátory, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) jejich nahrazení rouškami nenavrhne.

On-line přenos

Koronavirus - červen

  • 9:05
    Česko

    Počet případů covidu za sedm dní na 100 tisíc lidí za celou Českou republiku se za týden nezměnil, v Praze ale vzrostl zhruba o polovinu na 25.

  • 9:00

    Pro cestu do Chorvatka se od čtvrtka mění podmínky. Ke vstupu do země je nutný doklad o očkování, potvrzení o prodělání nemoci nebo negativní test. České televizi to potvrdilo ministerstvo zahraničí. Poslední dva týdny platilo, že lidé při vstupu do země nemuseli potvrzení předkládat. Na hlavních přechodech ze Slovinska do Chorvatska se vytvořily až tříhodinové kolony.

  • 8:42
    Česko

    Denní počty nových případů koronaviru v Česku v mezitýdenním srovnání dál stoupají. Ve středu jich testy potvrdily 151, před týdnem to bylo 105.

Podle údajů zveřejněných na webu ministerstva zdravotnictví ve středu přibylo v Česku 161 potvrzených případů onemocnění covid. Hodnota se ale může změnit, údaj za Jihomoravský kraj uvedený v oficiální statistice pozitivně testovaných je chybný, do systému byla nesprávně nahrána data 86 dřívějších, už uzavřených případů, sdělila vedoucí protiepidemického oddělení Brno Radka Boháčová. To ve výsledku znamenalo, že počty nově nakažených v kraji se ve srovnání s předchozími dny ze dne na den skokově zvedly.

„Skutečný počet pozitivně testovaných osob v celém Jihomoravském kraji za včerejší den 23. 6. byl šest. Dnes (čtvrtek) je pozitivně testovaných jedenáct osob,“ uvedla Boháčová. Doplnila, že náprava se řeší na centrální úrovni.

Na webu ministerstva zdravotnictví byl k 15:00 za středu u Jihomoravského kraje údaj 53 nově pozitivně testovaných (kolem 15:00). Dny před tím šlo o jednotky či do 20 pozitivně testovaných.

Není zatím jasné, zda a do jaké míry chybné údaje z Jihomoravského kraje zkreslily celorepublikové údaje. Podle podoby statistik ke čtvrtečním 15:00 šlo o teprve druhý mezitýdenní nárůst od 12. dubna, kdy ale statistiku ovlivnily Velikonoce.

Respirátory v MHD a budovách zatím zůstanou

V městské hromadné dopravě a vnitřních prostorech budou dál povinné respirátory. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve čtvrtek řekl, že změnu, která by je dovolila nahradit chirurgickými rouškami, vládě v pondělí nenavrhne. Počty nových pozitivních případů nákazy koronavirem totiž přestaly klesat.

„V tuto chvíli nebudeme dělat změnu na roušky obecně, protože chceme ještě vyčkat dalšího vývoje. Na datech vidíme, že přestal klesající trend a spíše je to stagnace nebo zhoršování situace,“ uvedl ministr.

Už ve středu poukázal na to, že začal růst počet nových případů v Praze. Zachycené jsou častěji i nové případy ve školách. Podle Vojtěcha se tak stalo poté, co bylo zrušeno nošení roušek při výuce.

Pražští hygienici apelují na dodržování opatření

Mezi regiony Česka je Praha v absolutním čísle aktuálně krajem s nejvyšším výskytem nákazy. Na webu pražských hygieniků to uvedl jejich mluvčí Zbyněk Boublík. „Důvody pozastavení poklesu nových případů v Praze se zatím nedají přesně vysvětlit: jednou z možností je zvýšený pohyb lidí v hlavním městě, tedy velká mobilita obyvatelstva,“ sdělil. 

Hygienici vyzývají obyvatele, aby v mezilidských kontaktech nadále dodržovali bezpečnostní opatření v podobě adekvátní ochrany dýchacích cest, vzájemných odstupů ve vzdálenosti alespoň dvou metrů a co nejčastějšího mytí nebo dezinfekce rukou. Stěžejní je podle nich také očkování proti covidu a u dosud neočkovaných lidí je rovněž důležité pravidelné testování. Nutné je také striktní dodržování protiepidemických opatření po návratu se zemí s vysokým výskytem covidu.

Pražská hygienická stanice (HSHMP) má v posledních třech týdnech hlášeno osm potvrzených nových variant koronaviru. „V jednom případě se jednalo o variantu gama (dříve brazilskou), sedm dalších onemocnění bylo způsobeno variantou delta (dříve indickou). Zároveň HSHMP očekává potvrzení nebo vyvrácení u sedmi podezření na nové varianty koronaviru, ve všech případech se jedná o podezření na variantu delta,“ uvedl mluvčí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška jsou za nárůstem nových případů v Praze zejména mladší ročníky. Ve skupině 16 až 19 let je incidence na sto tisíc obyvatel v Praze 31,5 a v celé České republice 12,9, u starší skupiny 20 až 29 let je to v Praze 59,9 a v celé zemi 15,6.

„Je to trochu déjà vu. Takhle přesně se ta Praha chovala i minulé léto,“ řekl Dušek. „Každý má hned prvoplánovou interpretaci, že v Praze se otevřelo velké množství barů a nakazí se tam lidé. Možná je to pravda, ale potvrdit to v tuto chvíli nemohu,“ dodal.

Nejvýrazněji se koronavirus v současnosti šíří na Českokrumlovsku, kde za týden přibylo 26 nových případů onemocnění na sto tisíc obyvatel. Za ním je zmíněná Praha s více než 16 případy za sedm dní, těsně následovaná Ostravou.

Delta v Česku

Státní zdravotní ústav zveřejnil výsledky sekvenace vzorků koronaviru, které by mohly obsahovat takzvanou variantu delta, poprvé objevenou v Indii. Je nakažlivější než dříve rozšířené varianty, může částečně unikat protilátkám a do pátku se měla prokázat ve třiceti případech celkem v pěti krajích a v Praze.

Zpráva zmiňuje podezření na takzvané komunitní šíření této varianty v Libereckém a Jihočeském kraji. Vedoucí Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu Helena Jiřincová ve vysílání ČT však upřesnila, že sice hygienici momentálně evidují 96 případů varianty delta v celém Česku, a to ve více krajích, Jihočeský ale mezi nimi není. A kraji se také rovnou omluvila s tím, že došlo k mýlce, když se domnívala, že vyšetřuje vzorky pocházející z jihu Čech, ale nebylo tomu tak. „V Jihočeském kraji s převahou dominuje varianta alfa (britská),“ doplnila.

Nejvýraznější ohnisko s varinatou delta je tak aktuálně v Libereckém kraji. Podezření, že v něm nastalo komunitní šíření, ale může potvrdit pouze epidemiolog. Metodou sekvenace bylo podle údajů Krajské hygienické stanice v Liberci potvrzeno 54 případů delta mutace u osob s bydlištěm v Libereckém kraji, aktivních případů je do deseti. „Nemáme žádné ohnisko s výskytem mutace delta. Evidujeme pouze jednotlivé případy varianty delta od již vyhledaných pozitivních osob,“ uvedla krajská mluvčí hygieniků Zuzana Balašová.

Liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta ve čtvrtek uvedl, že tento zvýšený záchyt je daný tím, že jako jediní v zemi už řadu týdnů provádí takzvané diskriminační PCR u všech pozitivních vzorků.

Podle něho je k tomu motivovala snaha co nejdříve podchytit nebezpečnou mutaci, lokalizovat a přijímat opatření. „Diskriminační PCR je totiž hotové v řádu hodin a vyslovení podezření na novou mutaci, které je jeho výsledkem, nám pro přijetí opatření stačí. Nejdůležitější v epidemiologii totiž je, jednat co nejrychleji. Dokončit vyšetření podrobnou sekvenací za několik dnů už pak není problém,“ uvedl Valenta. Ostatní kraje podle něj k tomu budou přistupovat až nyní.

Studio ČT24: Šéfka národní laboratoře Jiřincová k sekvenování variant koronaviru (zdroj: ČT24)

K dalšímu rozšíření varianty delta podle Jiřincové určitě dojde, ať už dříve, či později. Nepovažuje to ale za důvod k panice. S šířením nakažlivější mutace podle ní zatím není spojený výrazný nárůst počtu hospitalizovaných, jako tomu bylo u původní varianty koronaviru. 

Šíření nových variant považuje vedoucí Národní referenční laboratoře za důvod ke zvýšené opatrnosti a pečlivému sledování vývoje. Lidé by podle ní měli nadále dodržovat protiepidemická opatření.

„Je důležité sledovat kontakty okolo pozitivních záchytů a sledovat všechny importy,“ uvedla s tím, že nelze automaticky považovat někoho, kdo přijíždí autem za „bezpečného“. Podotkla, že cestovatelé mohou mít například zaparkované auto ve Vídni a poletí do Brazílie, Indie nebo do kteréhokoliv jiného státu, kde je výskyt této varianty vyšší. „Měli bychom mít přehled, z kterých zemí k nám lidi přijíždějí,“ zdůraznila. 

V nemocnicích je s prokázaným covidem hospitalizováno 75 pacientů, z toho 12 v těžkém stavu. Před týdnem byl počet hospitalizovaných o 41 případů vyšší.  

Očkovat půjde i dříve než 90 dní po covidu

Od pátku se mohou lidé nechat očkovat i dříve než 90 dní po prodělání covidu. Ministerstvo zdravotnictví totiž zrušilo dosavadní lhůtu, která jim bránila v rezervaci termínu očkování. Od pátku se tak budou moci lidé o termín očkování přihlásit ihned poté, co jim skončí dvoutýdenní izolace po pozitivním výsledku testu. Cílem je podle ministerstva urychlit očkování.

„Zejména s ohledem na výskyt mutací jsme aktuální omezení u očkování osob, které covid-19 prodělaly, s odborným týmem na ministerstvu přehodnotili. Dostupné vakcíny jsou účinné i proti mutacím a my chceme, aby tito lidé byli ještě více chráněni,“ uvedl ministr zdravotnictví.

Dosud se lidé sice mohli registrovat do systému, ale rezervace termínu jim byla umožněná až tři měsíce po prodělaném očkování. „Z odborného pohledu nic nebrání tomu, aby lidé, kteří prodělali covid-19, se mohli očkovat ihned, jakmile jim skončí izolace a jejich zdravotní stav jim to umožní,“ uvedla náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martina Vašáková. Přesto ale před očkováním doporučuje konzultovat zdravotní stav s praktickým lékařem.

„Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky, které získali proděláním onemocnění, a měli by se nechat očkovat. Vakcíny proti covid-19 jsou velmi efektivní, neboť zajišťují téměř stoprocentní ochranu a to minimálně v řádu měsíců. Je to vidět z velmi nízkého čísla nakažených po vakcinaci,“ sdělila k tomu hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Zdravotníci v Česku dosud aplikovali 7,57 milionu dávek očkování, z toho 110 tisíc tuto středu. Od začátku týdne bylo tak podáno 328 442 dávek vakcíny. Je to méně než v předchozím týdnu, kdy bylo za první tři dny aplikováno přes 345 tisíc dávek. Plně naočkovaných je 2,78 milionu lidí.

Za uplynulý týden přibyl také jeden případ podezření na úmrtí po očkování proti covidu, celkem jich Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje již 83.

Ministerstvo na jaře nemělo pravomoc plošně zavřít herny, potvrdil soud

Nejvyšší správní soud (NSS) potvrdil, že ministerstvo zdravotnictví na jaře nemělo pravomoc plošně zakázat provoz heren a kasin. Vyhověl společnosti Synot Tip, která působí na loterijním trhu, a zpětně konstatoval nezákonnost opatření ministerstva zdravotnictví z druhé poloviny května. 

Soud se už dříve zabýval opatřeními přijímanými podle pandemického zákona, která platila v jiných obdobích, ale obsahově byla podobná nebo totožná. Dospěl tehdy k závěru, že podle pandemického zákona nelze omezovat služby, a tedy ani herny, protože nespadají pod obchod a výrobu. Kritizoval také praxi, kdy ministerstvo fakticky zakazovalo některé formy podnikání tím, že neumožnilo přístup veřejnosti do provozoven.

Podobnou regulaci nelze mimo nouzový stav opřít ani o zákon o ochraně veřejného zdraví, který umožňuje spíše cílená lokální opatření v ohniscích nákazy. Uzavření provozoven má směřovat k omezení styku osob podezřelých z nákazy, uvedl soud v dnešním rozhodnutí. Plošné opatření by připadalo v úvahu jen v situaci, kdy je ohniskem celý stát a podezřelí jsou všichni.

„Od začátku nám bylo zřejmé, že vláda jednala protizákonně. Jsme rádi, že nám dal Nejvyšší správní soud za pravdu. Samozřejmě, že na toto rozhodnutí budeme reagovat a zvažovat žádost o náhradu vzniklých škod,“ uvedl výkonný ředitel Synot Tip Petr Mikoška.

Podle Synotu vláda obešla zákon a stanovila podmínky, které sice vydávala za omezení, ale ve skutečnosti šlo o totální zákaz provozu. „Naše společnost vždy respektovala daná pravidla, nicméně zákaz provozu našich služeb byl pro nás od začátku v rozporu se zdravým rozumem. V prostorách našich provozoven není výrazná kumulace osob, navíc je ze zákona každý host evidován a prostory jsou monitorovány. Je tedy velmi snadné dodržovat jakákoliv bezpečnostní opatření a identifikovat každou osobu, která by mohla přijít do styku s potencionálním rizikem nákazy,“ domnívá se Mikoška.

Soud v poslední době opakovaně vytýká ministerstvu překračování kompetencí a nedostatečné odůvodnění mimořádných opatření. Ministr Vojtěch zahájil interní audit, který prověří způsob přijímání opatření proti šíření covidu. Opatření, které soudy zrušily či označily částečně za nezákonná, je už nyní zhruba 25.