Očkování proti covidu-19 běží naplno. Co byste měli vědět před vakcinací?

Miliony obyvatel Česka již dostaly první dávku očkování proti novému koronaviru, mnozí mají za sebou i kompletní vakcinaci. Stovky tisíc dalších lidí pak do vakcinačních center a k lékařům přicházejí každý týden. Níže najdete odpovědi na nejčastější otázky související s probíhajícím očkováním a samotnými vakcínami.

Co je dobré vědět před očkováním

Je očkování povinné?
Očkování je dobrovolné a je až na výjimky zdarma. V Česku se může k vakcinaci objednat každý člověk ve chvíli, kdy bude splňovat podmínky právě očkované skupiny obyvatel. Ty aktuální jsou vždy uvedené na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Kdo se může očkovat a kdo by se měl vakcíně vyhnout?
V současné době je očkování otevřené pro všechny občany ČR ve věku 12 let a více. Lékaři vakcínu doporučují zejména starším lidem, osobám se sníženou imunitou a lidem, kteří spadají do ohrožené skupiny.

Očkování proti covidu-19 zatím nebude přístupné malým dětem do 12 let, není ale vyloučeno, že se to v budoucnosti změní.

Už je povoleno očkování i pro těhotné a kojící ženy, lidi trpící imunodeficitou nebo osoby po transplantaci orgánů.

Přesto může výjimečně být pro někoho očkování zbytečně vysokým rizikem. Má-li člověk jakoukoliv pochybnost o tom, zda je vzhledem k jeho zdravotnímu stavu či zkušenostem s dřívějším očkováním vakcinace vhodná a bezpečná, měl by to konzultovat se svým praktickým lékařem nebo specialistou.

Může nezletilý člověk podstoupit očkování bez souhlasu zákonného zástupce?
Nezletilí zájemci o očkování, kterým je 16 a více let, nemusí k aplikaci očkování dorazit v doprovodu zákonného zástupce. Sám nezletilý může udělit informovaný souhlas s očkováním (výjimku tvoří pouze osoby se sníženým intelektem). Souhlas nemusí být písemný, očkovací místo si jeho písemnou formu ovšem může vyžádat.

Složitější situace by nastala, pokud by rodiče tlačili dospívajícího do očkování, přičemž on sám by s tím nesouhlasil. V krajním případě by takový spor mohl dospět k soudu, který by situaci posuzoval podle § 100 odst. 1 občanského zákoníku a § 35 odst. 1 zákona o zdravotních službách.

Děti ve věku 12 až 15 let, pro které je očkování spuštěné od 1. července, naopak potřebují nejenom souhlas zákonného zástupce, ale také jeho přítomnost u očkování. Tuto nejmladší věkovou skupinu neočkují všechna centra - protože je nutná přítomnost pediatra, nabízí se tato služba jen v někde, nejčastěji ve zdravotnických zařízeních.

Mají se nechat očkovat lidé, kteří už covid-19 prodělali?
Vláda zrušila pravidlo, které zapovídalo očkování lidem 90 dnů po prodělání covidu. Nově je tedy možné přijít na očkování poté, co testy prokážou, že virus již není v organismu přítomen.

Vakcinace krátce po prodělaném covidu není doporučená kvůli vyššímu riziku vedlejších účinků; neměla by však být nebezpečná. Odložení očkování bylo původně motivované především nedostatkem vakcín, s nímž se na jaře většina evropských zemí potýkala.

Co dělat, když se člověk nakazí covidem těsně před očkováním nebo mezi oběma dávkami?
Pokud se člověk nakazí a je pozitivně testován na covid poté, co se zaregistruje k očkování a dostane termíny, budou oba termíny automaticky zrušeny – ale registrace zůstává platná.

Nové termíny pak dostane přidělené také automaticky. Od konce června již není potřeba čekat 90 dní, očkování je možné ihned po uplynutí dvoutýdenní izolace po pozitivním testu. Jakmile se po této lhůtě na očkovacím místě uvolní termíny, přijde zájemci na mobil kód PIN2 a vybere si z nabízených termínů.

Pokud se stane, že zájemce o vakcínu onemocní covidem-19 po první dávce, ale ještě před podáním druhé dávky, musí se druhá dávka také odložit do vyléčení. V tomto případě je třeba kontaktovat očkovací místo, kam se člověk zaregistroval.

Jak probíhá registrace?
Existují dvě možnosti, jak se nechat registrovat k očkování: elektronickou registrací v centrálním systému nebo u svého obvodního lékaře. Ne všichni lékaři ale očkování provádějí. 

Člověk, který se smí očkovat, může kdykoliv požádat o elektronickou registraci, systém sám pozná, zda jsou splněné všechny podmínky – například ví, jestli člověk prodělal nedávno covid.

Přihlášení k očkování probíhá ve dvou krocích. Obojí lze provést na portálu crs.mzcr.cz.

Prvním krokem je registrace, při které se vyplní telefonní číslo, pak dorazí na mobil SMS zpráva s ověřovacím kódem PIN1. Po jeho vyplnění je nutné zadat do systému základní údaje o očkovaném a místo, kde by mělo k vakcinaci dojít. Všechno probíhá na webu registrace.mzcr.cz.

Když se v očkovacím centru uvolní místo, přijde zájmci esemeskou kód PIN2 – pomocí něj se provede samotná rezervace, a to do 48 hodin po obdržení PIN2.

Imobilní zájemci o očkování musí kontaktovat svého praktického lékaře. Mají výjimku z registrace přes centrální rezervační systém, praktik se s nimi individuálně domluví, jak pro ně očkování zajistit.

Lidé, kteří se necítí technicky zdatní nebo nemají potřebné technologie, mohou využít pomoci řady informačních linek, zřizovaných neziskovými subjekty či kraji. Krajské a obecní linky jsou určeny pro občany žijící v příslušném kraji či obci. Funguje také centrální infolinka 1221. Vážně nemocní lidé se zájmem o očkování by se měli obrátit na stránky pacientských organizací, kde se dozví, jak funguje registrace k očkování v jejich případě.

Od 12. července je také možné na dvou místech v Praze (na hlavním nádraží a v OC Chodov) podstoupit očkování bez registrace a další taková místa přibývají, a to i v jiných městech.

Jak a za jakých podmínek lze změnit místo či termín očkování první nebo druhou dávkou?Termín očkování první i druhou dávkou lze změnit telefonicky přes linku 1221 anebo kontaktováním konkrétního očkovacího centra.

Jak se chovat před očkováním?
Žádná přísná pravidla nejsou nastavená. V případě akutních zdravotních problémů je dobré poradit se s obvodním lékařem. Experti doporučují několik dní před očkováním spíše klidový režim, klidný a dlouhý spánek a také se raději vyhýbat alkoholu a dalším návykovým látkám – oslabují totiž imunitní systém, takže pak by mohlo mít očkování slabší než očekávaný dopad.

Obecně platí, že vyčerpaný organismus reaguje na jakákoliv očkování hůř – mohly by se objevit silnější vedlejší účinky. Přímo v den očkování není zapotřebí jít nalačno, doporučuje se kvalitní snídaně a lidé, kteří užívají pravidelně léky, by si je normálně měli vzít.

Smí se ve stejné době podstoupit jiná očkování?
Nedoporučuje se absolvovat vakcinaci proti covidu ve stejné době jako jiná očkování. Aplikace jakékoliv jiné očkovací látky se doporučuje s odstupem minimálně 14 dnů před nebo po očkování proti covidu-19. V případě, že přesto nedopatřením dojde k podání jiné očkovací látky v tomto období, není nutné opakovat dávku žádné z očkovacích látek.

Jakými očkovacími látkami se u nás vakcinuje?
K očkování v České republice byly schváleny tyto očkovací látky:

Vakcína Comirnaty společnosti Pfizer je nejčastěji používaná očkovací látka proti covidu v ČR. Je to dvoudávková vakcína založená na principu mRNA tvořícím spike protein. Více o vakcíně Comirnaty je na stránkách SÚKL

Vakcína Moderna od stejnojmenné společnosti je také založena na principu mRNA tvořícím spike protein. I tato mRNA vakcína je dvoudávková. Další podrobnosti jsou rovněž k dispozici na stránkách SÚKL.

Vakcína Vaxzevria společnosti AstraZeneca nepracuje na principu technologie mRNA, ale využívá k přenosu informace adenovirus. Očkovací cyklus se skládá ze dvou samostatných dávek. Více informací je o ní rovněž na stránkách SÚKL.

Vakcína Janssen společnosti Johnson & Johnson se podává ve formě jedné injekce a skládá se z jiného viru (ze skupiny adenovirů), který byl upraven tak, aby obsahoval gen pro produkci spike proteinu z viru SARS-CoV-2. Vakcína neobsahuje samotný virus SARS-CoV-2 a nemůže vyvolat onemocnění covid-19. Více o vakcíně Janssen je na stránkách SÚKL.

Lze si vybrat, čím se nechat očkovat?
Stát nedává přímo možnost vybírat si vakcínu, nicméně člověk to může ovlivnit tím, jaké si zvolí místo pro očkování – očkovací centra totiž vždy uvádějí, jakou látkou se v nich očkuje, a stejnou informací samozřejmě disponují i praktičtí lékaři. O aplikované vakcíně je navíc člověk informován ještě bezprostředně před samotným očkováním, a může tedy hypoteticky nechtěnou látku odmítnout.

Mohou mRNA vakcíny změnit geny očkovaného člověka?
Není pravda, že by mRNA vakcíny měnily DNA očkovaných. Neobsahují totiž DNA, která tvoří náš genom, ani živý virus, a nemohou tedy vyvolat onemocnění. mRNA nevstupuje do té části buňky (jádro), kde je uložený náš genom. Bílkovina se z mRNA předlohy vyrobí v části buňky (cytoplazma), která je od jádra, a tedy i našeho genomu oddělena membránou. Vakcína s ním tedy nemůže reagovat a ani ho měnit. Řada běžných virů, kterými se infikujeme opakovaně v životě, jsou RNA viry a náš genom nemění (rhinoviry – původci rýmy, chřipky).

Dají se kombinovat vakcíny různých výrobců?
V případě dvoudávkového očkování je nutné pro druhou dávku použít stejnou látku. Vakcíny od různých výrobců nejsou zatím zaměnitelné, ale je možné, že se to v budoucnosti ještě změní. V případě chybné aplikace druhé dávky od jiného výrobce se ale tato dávka rovněž počítá, a další proto není nutná.

Při očkování

Jak vypadá samotné očkování?
Před očkováním je třeba přečíst si přesně pokyny – mohou se v důležitých detailech lišit podle místa očkování. V daný den je zapotřebí dostavit se na objednaný čas, ale ne zbytečně brzy. Celý proces očkování včetně následného odpočinku trvá několik desítek minut. Je nutné mít s sebou potvrzení totožnosti (občanský průkaz nebo pas) a kartičku pojištěnce – plus případné další dokumenty, které centrum vyžaduje, jako je třeba přidělený QR kód.

Před samotným očkováním proběhne krátké vyšetření lékařem nebo zdravotníkem, který zájemci položí pár otázek týkajících se jeho zdravotního stavu a případných alergií a informuje jej o typu a výrobci očkovací látky. Vakcína se aplikuje do svalu v oblasti ramene – doporučuje se očkování do nedominantní ruky; lékař se na to ještě před očkováním ptá. Praváci se tedy standardně očkují do levého ramene, leváci do pravého.

Může člověk po očkování ihned odejít?
Po očkování je zapotřebí nějakou dobu počkat v čekárně očkovacího centra nebo obvodního lékaře. Konkrétní čas sdělí očkovanému personál během vakcinace. Je to bezpečnostní pojistka pro případ, že by se očkovanému udělalo nevolno. V tomto časovém úseku by se navíc měly projevit případné nejzávažnější vedlejší účinky, jako je alergická reakce. Pokud se člověk v této době začne cítit špatně či nezvykle, měl by okamžitě informovat personál, který je na tyto situace připraven a proškolen.

Jaké bezpečnostní a hygienické předpisy při očkování platí?
Na místě se musí dodržovat pokyny personálu. Po celou dobu pobytu na očkovacím místě je třeba mít zakrytá ústa a nos respirátorem nebo nanorouškou. Kdykoli je to možné, měli by si lidé dezinfikovat ruce. 

Po očkování

Jaké jsou možné vedlejší účinky vakcín a je třeba je někam hlásit?
Mezi běžné nežádoucí účinky patří bolest v místě vpichu, chřipkové příznaky jako únava, bolest hlavy, svalů a kloubů, horečka a zimnice. Ve výjimečných případech se může vyskytnout alergická reakce. Nejčastější nežádoucí účinky obvykle ustoupí v průběhu jednoho až tří dní.

Nežádoucí účinky po očkování nad rámec těch výše popsaných je třeba hlásit praktickému lékaři, případně tam, kde bylo očkování provedeno, nebo na stránkách SÚKL

Jak dlouho účinek očkování vydrží a bude potřeba doočkovat třetí dávkou?
Protilátky vydrží alespoň osm měsíců, ale pravděpodobně mnohem déle. Zatím nelze horní hranici účinnosti ověřit, protože tak dlouho ještě studie neprobíhají. Existují ale náznaky, že by některé části vytvořené imunity mohly být dokonce celoživotní.

O tom, jestli bude zapotřebí nějaké přeočkování kvůli prodloužení ochrany nebo zlepšení účinnosti proti novým variantám viru, se v tuto chvíli uvažuje. Nelze ani vyloučit, že se v budoucnu bude přeočkovávat pravidelně, podobně jako proti chřipce.

Jaká je účinnost vakcín po první dávce?
Výsledky očkování nejsou okamžité. Bezprostředně po podání první dávky není vliv téměř žádný, měřitelná imunitní odpověď je vidět asi dva týdny po jejím podání. Účinnost se liší podle druhu látky, ale obecně platí, že všechny schválené vakcíny jsou vysoce účinné.

Pfizer/BioNTech je po první dávce účinná na 52 procent, po druhé dávce stoupá účinnost až na 95 procent. U Moderny je účinnost až 80 procent po první dávce a 96 procent po kompletním naočkování. AstraZeneca nabízí 64% ochranu po první dávce a 76% po druhé dávce.

Může se člověk covidem nakazit i po dokončeném očkování? A může ho přenášet na další lidi? 

Žádná vakcína není stoprocentně účinná a je tedy možné, že se člověk nakazí i po druhé dávce očkování. Zejména u starších osob se slabší imunitou to je pravděpodobnější. Zásadní ale je, že průběh nemoci je pak už v drtivé většině případů mnohem snesitelnější a nejsou tak často nutné hospitalizace. Od tohoto účinku se ostatně odvíjí také hodnocení účinnosti vakcín.

Podobné je to ale i s možností nakazit ostatní, která se po očkování snižuje.

Jak účinné jsou používané vakcíny proti různým variantám viru?
Koronavirus mutuje mnohem pomaleji než například virus chřipky. Přesto kvůli vysokému množství nakažených vznikají i mutace, které mohou být odolnější vůči doposud schváleným vakcínám.

Některé varianty mají prokazatelně vyšší odolnost proti očkování, zejména pokud je podána pouze první dávka. Týká se to hlavně variant, jimž se říkalo jihoafrická a indická, v současné době se nazývají beta, respektive delta.

Jak nově pojmenovávat varianty covidu
Zdroj: WHO

Přesná čísla, o kolik jsou vakcíny proti nim méně účinné, zatím neexistují. Odhaduje se ale, že mRNA vakcíny místo více než devadesátiprocentní ochrany poskytují ochranu přibližně pětasedmdesátiprocentní. Takto vysoká účinnost se však stále u vakcín považuje za úspěšnou a dostatečnou.

Jak může očkovaný prokázat, že byl vakcinován?
Důkazem je certifikát o prodělaném očkování (jak po první dávce, tak po ukončeném očkování). Certifikáty už jsou v jednotném vzhledu v celé Evropské unii. Je na nich uvedeno jméno, příjmení a datum narození. Zároveň obsahují QR kód. Certifikát lze stáhnout na portálu https://ocko.uzis.cz/.

Další spolehlivé zdroje informací o očkování:

https://koronavirus.mzcr.cz/otazky-a-odpovedi-k-ockovani-2/

https://www.ikem.cz/cs/ockovani-a-koronavirus/odpovedi-na-caste-otazky-pacientu-ikem/a-3935/

https://www.ceskoockuje.cz/casto-kladene-otazky/

https://www.fnusa.cz/wp-content/uploads/FAQ-Ockovani-FNUSA.pdf

https://ockovani.praha.eu/faq/