WHO už nechce nazývat varianty covidu podle zemí. Představila nové názvosloví

Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že nové varianty koronavirů budou pojmenovány podle písmen řecké abecedy místo země, kde byly poprvé objevené. Chce tak zabránit tomu, aby země trpěly za odhalení nových variant.

WHO pojmenovala čtyři znepokojivé varianty, veřejnosti známé jako varianty britská (B.1.1.7), jihoafrická (B.1.351), brazilská (P.1) a indická (B.1.617.2). Nyní budou označeny řeckými písmeny Alpha, Beta, Gamma a Delta: to má odrážet pořadí jejich odhalení. V budoucnu by měly všechny další znepokojivé varianty být označované následujícími písmeny v řecké abecedě.

Podle bakteriologa Marka Pallena, který se účastnil jednání o nových jménech, padlo rozhodnutí zvolit tento systém pojmenování po několika měsících jednání s odborníky, kteří zvažovali řadu jiných možností – například řecké bohy.

Jak nově pojmenovávat varianty covidu
Zdroj: WHO

Organizace WHO uvedla, že označení nenahrazuje stávající vědecké názvy zahrnující čísla, římská písmena a tečky, které sdělují důležité vědecké informace a budou se i nadále používat ve vědě a výzkumu.

Argumentem pro změnu obecného pojmenování je podle WHO hlavně spojování zemí s nemocemi, které tam ani nemusely vzniknout – jen měly tu „smůlu“, že danou variantu obhalily. „Lidé se často uchylují k pojmenování variant podle míst, kde byly zjištěny, což je stigmatizující a diskriminační,“ uvedla WHO v prohlášení. „Aby se tomu předešlo a aby se zjednodušila komunikace s veřejností, vyzývá WHO vnitrostátní orgány, média a další subjekty, aby přijaly tato nová označení.“

„Žádná země by neměla být stigmatizována za odhalování a hlášení variant,“ řekla epidemioložka WHO Maria Van Kerkhoveová.

Historická zkušenost

V minulosti byly nemoci často pojmenovávány podle míst, kde se předpokládalo, že se vyvinuly, jako například virus ebola, jehož název je odvozen od konžské řeky. Takové asociace ale mohou být pro daná místa škodlivé a často jsou nepřesné, jako v případě „španělské chřipky“ z roku 1918, jejíž původ není znám.

Některé země se proti takovým zkratkám aktivně brání. Například na začátku května indická vláda nařídila sociálním sítím a médiím, aby stáhly obsah, který odkazoval na „indickou variantu“. V důsledku pandemie a asociací mezi covidem a místem jeho prvního výskytu v čínském Wu-chanu vzrostl v řadě zemí světa počet nenávistných trestných činů vůči Asiatům.

Americké protiextremistické skupiny uvedly, že nárůst útoků na asijské Američany částečně zavinil exprezident Donald Trump, který covid-19 označil za „čínský virus“. Trumpův nástupce ve funkci Joe Biden tento měsíc podepsal zákon o zločinech z nenávisti, který má chránit ty, kteří během pandemie zažili nárůst útoků.