Dojde po covidu k restartu? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Fokus Václava Moravce na téma Restart po covidu (zdroj: ČT24)

Fokus Václava Moravce pravidelně diskutuje o proměnách společnosti, technologií nebo vztahů mezi lidmi. O možném restartu myšlení, ekonomiky i životního stylu po pandemii covidu-19 v nejnovějším vydání tohoto měsíčníku debatovali sociolog Martin Buchtík, ekonomka Ilona Švihlíková nebo programátor a podnikatel Jakub Nešetřil.

Jedna z hostů herečka a fotografka Vanda Hybnerová upozorňuje, že kultura v období covidových restrikcí fungovala ve velmi omezených podmínkách. Například online divadelní vystoupení se podle ní nedá srovnat s tím, když má herec zpětnou vazbu od diváků. „Nevíme, jestli se na nás společnost těší a bude chtít navázat tam, kde jsme přestali, nebo od nás jako od umělců bude očekávat něco nového.“

„Kultura v praxi bývá spíše upozaděná, i když hodnotově patří vysoko,“ říká sociolog Martin Buchtík. Podle něj ale restart pro živou kulturu nebude těžký, protože je zde velké množství lidí, kteří se těší. „Je to něco, co spoustě lidem chybí a my to vidíme i z našich dat,“ rozvádí Buchtík.

„Pandemie je globální jev a ukázala nám, že když jde o problém tohoto typu, tak občané očekávají řešení od svého státu. Chybí nám globální solidarita,“ uvádí ekonomka Ilona Švihlíková. Poukazuje především na sdílení vakcín mezi jednotlivými státy, které drhne.

Při příštích pandemiích nás bude držet pospolu sdílení dobrých zpráv, myslí si enviromentalistka Soňa Jonášová. „Velký svět je plný inspirace, mnoho zemí přišlo s velmi chytrými řešeními a ostatní státy byly opatrné s přejímáním inovací, příště můžeme být ještě rychlejší,“ říká Jonášová.

Upozorňuje třeba i na přenos výuky a komunikace do online prostředí, který podle ní může ulehčit řešení globální klimatické změny. „Pandemie ukázala, že svět je mnohem propojenější, než jsme si odvažovali přiznat,“ uzavírá Jonášová.