Teploty v Čechách a na jihu Moravy ve čtvrtek přesáhnou 31 stupňů, v sobotu i 35, varují meteorologové

Na většině území Čech a na jihu Moravy překročí ve čtvrtek odpolední teploty 31 stupňů Celsia, informoval ve čtvrtek Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Podle jeho předpovědi by tropické měly být i další dny, přičemž největší vedro má být v sobotu, kdy teploměr může ukázat až 35 stupňů Celsia.

Upozornění na vysoké čtvrteční teploty platí pro Prahu a Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a jižní polovinu Jihomoravského kraje.

Meteorologové v této souvislosti připomněli, že vedro představuje pro lidský organismus vysokou zátěž a hrozí při něm přehřátí a dehydratace. Doporučují proto omezit v poledních a odpoledních hodinách tělesnou zátěž.

Podle předpovědi má tento týden pršet málo, ojedinělé srážky a bouřky meteorologové předpovídají hlavně o víkendu. Více deště pak čekají příští týden. Teploty v dalších týdnech do konce června a první dekádě července se budou pohybovat kolem dlouhodlobého průměru, uvedli meteorologové v pondělí ve své měsíční prognóze.