Arenberger věří, že od července se očkování otevře pro všechny dospělé

Ve čtvrtek přibylo nejméně případů covidu za všední den od 29. září. Česko je tak v rámci EU podle nových případů za 14 dní aktuálně dvanácté, za týden se zlepšilo o dvě místa. K očkování proti covidu se mohou začít hlásit lidé nad 60 let. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) věří, že se každý týden bude vakcinace otevírat skupině o pět let mladších a od července už pro všechny dospělé. Také sdělil, že vláda nově schválila opatření o omezení obchodu v reakci na rozsudek Nejvyššího správního soudu.

On-line přenos
Koronavirus – duben
20:43

Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

19:46
Česko

Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

19:19

Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Skupinu nově připuštěnou k očkování tvoří asi 650 tisíc lidí ve věku 60 až 64 let. Část už očkovaná je, protože spadají do jiné preferované skupiny. Ostatní se mohou hlásit přes web ministerstva zdravotnictví. Od rána do 18 hodin se přihlásilo 85 tisíc lidí z této skupiny. Devatenáct tisíc z nich už má konkrétní termín očkování.

Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) je pravděpodobné, že se další věková skupina, nad 55 let, bude moci hlásit příští týden. Pokud to situace dovolí, bude se každý týden věkové omezení snižovat o pět let a od července by se mohli nechat očkovat všichni dospělí zájemci.

Očkování se podle Arenbergera může dál zrychlovat. Zvýšené dodávky podle něj umožní do několika týdnů podávat 100 tisíc dávek denně. Dodal, že od příštího týdne bude přicházet 400 tisíc dávek od výrobce Pfizer/BioNTech.

Podle ministra jsou málo časté nákazy lidí, kteří už byli očkovaní, dva týdny po druhé dávce jde zhruba o 0,16 procenta, tedy zhruba o 1500 lidí. „Očkování nechrání na sto procent. Většina nákaz byla zachycena hned po první vakcinaci. Imunita se tvoří zhruba za 14 dní, po druhé dávce prakticky není riziko nákazy,“ uvedl ministr. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) se nakazilo navzdory očkování asi 20 tisíc lidí, naprostá většina z nich před druhou dávkou.

Vážný průběh mělo po druhé dávce očkování asi 190 lidí. „Pokud skončí v nemocnici, a je to otázka jen několika málo případů, je to vysvětlitelné obecně špatným zdravotním stavem toho člověka,“ uvedl ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Arenberger očekává, že i zřejmě v příštím a přespříštím roce bude třeba pokračovat v přeočkování. „Už delší dobu se jedná s Evropskou unií,“ dodal. Zatím podle něj není jasné, kterými vakcínami se bude přeočkovávat.

Množství očkovaných ve čtvrtek přesáhlo šedesát tisíc. Dosud bylo podáno zhruba 2,72 milionu dávek vakcín. Ve čtvrtek už bylo také očkováno prvních 26 lidí látkou od firmy Johnson & Johnson, její první dodávka zamířila do 288 ordinací praktických lékařů.

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 23. dubna (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví nově také rozšířilo okruh lidí s nemocí covid-19, kteří mohou dostat protilátky od společnosti Regeneron. Na deset dní se prodloužila doba od nástupu příznaků onemocnění, ve které mohou nakažení experimentální kombinaci látek casirivimab a imdevimab obdržet. Protilátky mohou nově dostat také všichni, kteří dosáhli věkové hranice 65 let s vysokým rizikem zhoršení nemoci. Mimořádné opatření resort zveřejnil na svém webu.

Sebetrasování v plném provozu

Hygienici s policií minulý týden udělali zhruba 1600 kontrol lidí, kterým byla nařízena izolace nebo karanténa. Zjistili 20 případů porušení izolace, kdy se lidé v době kontroly nezdržovali doma, a dva případy porušení karantény. Informovala o tom hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Tento týden bylo podle ní také do plného provozu spuštěno sebetrasování rizikových kontaktů. Každý, koho člověk nakažený covidem-19 označí jako člověka, se kterým byl v kontaktu, dostane sms s informacemi, kde může vyplnit formulář pro trasování. „Je to propojeno i se systémem evidence infekčních onemocnění,“ uvedla Svrčinová. Ty, kteří už nemoc v posledních 90 dnech prodělali nebo mají očkování, pak už nebudou hygienici dále kontaktovat. Ostatní automaticky dostanou objednávku na vyšetření na covid-19.

V posledních dnech zpomalilo testování, tento čtvrtek bylo antigenních testů 142 tisíc a PCR testů 17 tisíc. Ve čtvrtek opět klesl i počet hospitalizovaných s covidem-19, a to na 3693. Z nich 814 pacientů bylo ve vážném stavu. Množství hospitalizovaných se tak drží na nejnižší úrovni od poloviny loňského října. Statistiky ministerstva ale nezahrnují pacienty, kteří po deseti dnech nevykazují příznaky covidu. Počty obsazených lůžek v nemocnicích jsou tak stále vysoké.

Ze současného počtu hospitalizovaných a lidí na JIP by mohly počty za měsíc klesnout na 2000 hospitalizovaných a 500 na JIP. Uvedl Dušek. 

Události: Epidemie v Česku zpomaluje, přetrvávají velké rozdíly mezi regiony (zdroj: ČT24)

Sta nakažených na 100 tisíc obyvatel za týden dosáhne Česko na začátku května

Podle modelů ÚZIS Česko dosáhne na začátku května sta případů covidu-19 na 100 tisíc obyvatel za týden. Za týden to znamená zhruba 10 650 případů celkem, průměrně za den kolem 1500. Nyní je denní nárůst případů zhruba dvojnásobný.

„Myslím, že odteď za 14 dní by to mohlo nastat, pokud se neprojeví nějaký negativní efekt rozvolňování, které teď probíhá,“ řekl Dušek. V datech ale zatím negativní efekt změn po 12. dubnu, kdy se otevřely školy pro první stupeň ZŠ a část obchodů, nevidí. Přispívá k tomu podle něj i poměrně rychle postupující očkování.

Výrazně se podle něj liší situace v krajích. V Karlovarském a Královéhradeckém kraji byla hranice 100 případů covidu na 100 tisíc obyvatel překročena už zhruba před deseti dny, Plzeňský kraj k ní směřuje v příštích dnech a velmi klesá i počet nových případů v Praze a Středočeském kraji. Hůře jsou na tom Jihočeský a Ústecký kraj a moravské kraje. Nejhorší je zatím situace ve Zlínském kraji, některé jeho okresy mají i desetkrát vyšší čísla než například dříve nejvíc zasažené Chebsko.

Dušek připomněl, že mezinárodně uznávaná hranice sedmidenní incidence, tedy průměrného počtu nových případů na 100 tisíc obyvatel, je vypovídající pouze v případě, že se dostatečně testuje. O tom podle něj v Česku vypovídá i klesající podíl pozitivních případů ze všech testů.

Od pondělí se zpřísní podmínky návratu z Litvy

Ministerstvo zdravotnictví v pátek informovalo o změnách v takzvané mapě cestovatele. Od pondělí se tak zpřísní podmínky návratu do České republiky z Litvy, která se zařadí do tmavě červených zemí značících území s nejvyšší mírou rizika nákazy koronavirem. Polepší si naopak Bulharsko, které se přesune do červených zemí, stejně jako Azorské ostrovy. Do oranžových zemí se střední mírou rizika se po týdnu vrátí Island.

Od pondělí budou mezi červená území patřit Belgie, Bulharsko, Dánsko, Itálie, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Monako, Německo, Norsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Švýcarsko a Kanárské a Azorské ostrovy. V oranžové kategorii budou Finsko, Irsko, Island, Malta, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Podstoupit test na covid-19 před vstupem na území Česka je povinné už jen při návratu ze zemí spadajících do tmavě červené kategorie. Patří do ní menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Velká Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do Česka vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Vláda znovu omezila obchod a služby, chystá další uvolnění

Vláda nově schválila opatření o omezení obchodu, sdělil ministr zdravotnictví. Reagovala tak na jejich čtvrteční zrušení Nejvyšším správním soudem (NSS). V novém opatření chybí například omezení maximálního počtu účastníků demonstrací na 100. Předtím ministr průmyslu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) sdělil poslancům, že aktuální omezení nejsou v rozporu s rozhodnutím soudu, chyba byla procesní. 

Pokles nově odhalených nákaz vedl vládu k plánu na další rozvolnění. Od 3. května by se měl otevřít zbytek obchodů, trhů a vybrané služby. Pro další kroky vláda připravila šest balíčků, klíčovým faktorem bude počet nakažených za posledních sedm dnů na sto tisíc obyvatel. 

Kabinet také slibuje pravidelnost v rozhodování o opatřeních. Vždy v pondělí posoudí epidemickou situaci a nastíní další vývoj, definitivně rozvolnění potvrdí pak vždy ve čtvrtek.

Při prokázání se u vstupu do vybraných služeb bude podle Arenbergera platit profesionálně odebraný PCR test sedm dnů, odborně provedený antigenní test tři dny. „My jsme i v souladu se zahraničními publikacemi dneska (v pátek – pozn. red.) nastavovali pravidla, jakým způsobem budeme tyto testy posuzovat,“ uvedl. U amatérsky provedených testů bude platnost spíše jednorázová, přesnou hranici zde ale resort zatím nestanovil.

Samoodběrové testy se nyní používají v části soukromého i veřejného sektoru. Tam vláda zavedla jednou za sedm dnů povinné testování. Lidé v podnicích, kde testy neprovádějí specializované odběrové týmy, by se ale takovými testy podle Arenbergera prokázat ve službách nemohli. Havlíček ve čtvrtek řekl, že negativní test při vstupu do služeb bude moci nahradit potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, farmářské trhy, lékárny, drogerie, optiky či květinářství, prodejny dětského oblečení a obuvi a papírnictví. Ze služeb jsou k dispozici zámečnictví, prádelny, čistírny nebo provozovny oprav zařízení pro domácnosti nebo prodej náhradních dílů pro auta a stroje. 

„Pokud vydržíme jeden až dva týdny, tak si myslím, že se dostaneme na čísla, která vláda požaduje, aby tady mohl nastat ten následující balíček,“ okomentoval v páteční 90' ČT24 poradce prezidenta pro zdravotnictví a bývalý ministr Roman Prymula.

Od pondělí může být na venkovním hřišti více sportovců

Předseda České unie sportu Miroslav Jansta po páteční schůzce s Arenbergerem informoval, že místo uvažovaného šestimetrového odstupu dvojic na venkovním sportovišti se bude od pondělí uplatňovat plocha 15 metrů čtverečních na osobu. Dvanáct osob tak bude venku potřebovat 180 metrů čtverečních, což je o něco více než plocha volejbalového dvorce.

Na jednom hřišti přitom bude možné vytyčit více sportovišť s dvanáctičlennými skupinami. „Prakticky to znamená, že na jednom fotbalovém hřišti může být více těchto organizovaných skupin s odděleným režimem,“ prohlásil Jansta. Fotbalové hřiště má zhruba pět tisíc metrů čtverečních. Podle předsedy Sdružení sportovních svazů ČR Zdeňka Ertla bude vláda jednat o návrhu, aby se mohl za těchto podmínek počet sportovců ve skupině zvýšit na 20. Dodal, že sportování v halách se bude řešit ve shodě s otevíráním ostatních vnitřních prostor.

V současnosti smí sportovat venku maximálně šest dvojic s desetimetrovými rozestupy. To platí od 12. dubna, kdy se prakticky po půl roce mohly alespoň v tomto režimu uvolnit tréninky. Od 26. dubna se tyto rozestupy měly snížit na šest metrů.

Ve školách bylo za první týden pozitivně testováno 0,6 promile dětí

Už v pondělí 26. dubna se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích, konkrétně v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, a to bez roušek a bez testování dětí, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Otevírání školek v ostatních regionech bude záviset na počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel.

Střední školy by se měly otevřít pro teoretickou výuku nejpozději při výskytu 75 nově nakažených s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. Řekla to mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová. Podle ní to odpovídá doporučení Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES) a resort o tomto návrhu jedná s ministerstvem zdravotnictví. Havlíček ve čtvrtek uvedl, že nyní je za sedm dní 177 infikovaných na 100 tisíc lidí.

Do škol nyní chodí žáci prvního stupně, třídy mají střídavou výuku. Do školek dochází také předškoláci. Testovat se musí dvakrát týdně. Za první týden bylo pozitivních 302 z asi 610 tisíc testů u dětí ve školách, tedy asi 0,6 promile. Za necelé dva týdny bylo podle Arenbergera v Česku zaznamenáno 2236 pozitivních případů u dětí ve věku od pěti do 11 let. „Ti zachycení ve školách tvoří asi 700 dětí, tedy zhruba jednu třetinu,“ řekl ministr. Asi 30 až 40 procent dětí z 2236 pozitivních od 12. dubna bylo zachyceno ve školách a další třetina měla příznaky nemoci, zbývající byli například rizikový kontakt nakažených rodičů.

Někteří kritici testování antigenními testy ve školách tvrdí, že testy nejsou dostatečně citlivé. Některé školy by upřednostnily testování citlivější PCR metodou, na tu ale není podle ministerstva dostatečná kapacita laboratoří, které výsledky vyhodnocují.

Arenberger na páteční tiskové konferenci řekl, že by lidé neměli lamentovat, že je ve školách málo nemocných dětí. Podle něj má testování i vedlejší výhodu, že rodiče více zvažují, zda dítě do školy poslat. Dříve se podle něj stávalo, že dítě šlo do školy i s virózou. Za výhodu označil také trasování dětí, které je podle něj relativně přesné. „Protože děti většinou neříkají, že se s někým nesetkali, ale kamarády dobře označí,“ poznamenal.

Prymula v souvislosti se zahájením rotační výuky na prvním stupni nečeká žádný výrazný nárůst ani v následujících dnech. „Je třeba si uvědomit, že děti, které přišly do škol, nebyly dramaticky promořené. To znamená, že tento efekt nebude nijak silný,“ podotkl.

Školy ale považuje z hlediska šíření epidemie za významné. „Existuje dostatek důkazů pro to, že školy rizikové jsou,“ upozornil. Dodal, že samotné děti ale příliš ohrožené nejsou. „Průběh v jejich věkové kategorii je mírný až bezpříznakový. To, co je podstatné, je to, že zavlékají nákazu do rodin,“ řekl.

Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) začne rodičům posílat doplatky krizového ošetřovného, které se zvyšuje zpětně od března. Peníze by lidé měli dostat v první polovině května, nemusí o ně žádat. Za dny, kdy byli lidé po začátku března s dětmi doma kvůli zavřeným školám, jim úřad doplatí desetinu redukovaného denního výdělku.

Většina rodičů, která zůstala s dětmi do deseti let doma, pobírala dosud 70 procent svého redukovaného výdělku. Částka se zvyšuje na 80 procent, a to zpětně od března. Na krizové ošetřovné je nárok i při takzvané rotační výuce, kdy se žáci ve škole střídají. Rodiče peníze dostávají za týdny, kdy se děti učí z domova na dálku. Dávka se poskytuje i tehdy, když má dítě ve škole pozitivní antigenní test.