Vláda znovu omezila obchod a služby. Reagovala tak na čtvrteční rozsudek

Vláda nově schválila opatření o omezení obchodu, sdělil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Reagovala tak na jejich čtvrteční zrušení Nejvyšším správním soudem (NSS). V novém opatření schází například omezení maximálního počtu účastníků demonstrací na 100. Předtím ministr průmyslu a současně ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) sdělil poslancům, že aktuální omezení nejsou v rozporu s rozhodnutím soudu, chyba byla procesní.

Nejvyšší správní soud ve čtvrtek oznámil, že zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které kromě jiného omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. Zásah má několikadenní odklad, vstoupí v platnost čtvrtý den po právní moci soudního rozhodnutí, tedy po jeho doručení aktérům. Vláda proto schválila nové opatření.

„Podle našeho názoru trvání omezení maloobchodního prodeje a služeb není v rozporu s rozsudkem soudu,“ řekl Havlíček. Soud se podle něj vyjádřil zejména k omezení hromadných akcí.

Brífink k vývoji epidemie koronaviru 23. dubna (zdroj: ČT24)

Poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík naopak prohlásil, že vláda jednala nezákonně a soudem zamítnutým opatřením překročila své kompetence, které si podle něj vymyslela. Označil to za krátkozraké a varoval, že to bude stát spoustu peněz na odškodnění. Argument, že není možné otevřít obchody kvůli epidemii, nyní absolutně neobstojí, uvedl.

Chce, aby sněmovna mimo jiné konstatovala, že současné uzavření maloobchodu je protiprávní a neodpovídá znění pandemického zákona. Otevření maloobchodních provozoven po vládě požadují také poslanci SPD a hnutí Trikolóra. Klub SPD chce po vládě navíc i to, aby neprodleně zajistila otevření služeb včetně gastronomických jen při základních opatřeních.

Svůj názor formuloval také advokát Zdeněk Koudelka, který je připraven znovu se obrátit na Nejvyšší správní soud, pokud dospěje k závěru, že nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví odporuje čtvrtečnímu verdiktu. „Udělal bych to bezodkladně,“ zdůraznil Koudelka s tím, že se během víkendu seznámí s obsahem opatření.

Podle některých odborníků respektovala vláda rozsudek NSS jen částečně a některá ustanovení nadále odporují právnímu názoru soudu.

Do služeb jen s negativním testem

Při prokázání se u vstupu do vybraných služeb bude podle Arenbergera platit profesionálně odebraný PCR test na koronavirus sedm dnů, odborně provedený antigenní test tři dny. U amatérsky provedených testů bude platnost spíše jednorázová. „I v souladu se zahraničními publikacemi jsme nastavovali pravidla, jakým způsobem budeme tyto testy posuzovat,“ upozornil Arenberger.

Vybrané služby spojené s péči o tělo jako kadeřnictví, pedikúra nebo masáže budou moci podle čtvrtečního rozhodnutí vlády obnovit provoz od 3. května. Detaily pravidel pro otevření by měla vláda upřesnit v pondělí. Fungovat by měl režim jeden na jednoho. 

Havlíček ve čtvrtek řekl, že negativní test při vstupu do služeb bude moci nahradit potvrzení o očkování nebo prodělání nemoci covid-19 v posledních 90 dnech.

Počet účastníků demonstrací nebude omezen

Nové opatření, jež bude účinné od pondělí, neobsahuje omezení maximálního počtu účastníků demonstrací na 100. „Ti mohou být v libovolném počtu, ale můžeme stanovit podmínky, což jsme doplnili,“ vysvětlil Arenberger. Opatření tak nadále požaduje, aby se účastníci shromáždění rozdělili na skupiny po 20, které od sebe dodržují alespoň dvoumetrové rozestupy.

Arenberger už ve čtvrtek rovněž avizoval, že resort vynechá pravidla zakazující hromadný zpěv nebo vyžadující sezení při bohoslužbách. Zásahy do liturgických forem náboženských projevů soud totiž odmítl. Nová verze opatření obecně uvádí, že koná-li se jakékoliv shromáždění ve vnitřních prostorech staveb, účastníci musí dodržovat rozestupy, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.

Soud zkritizoval také některá dílčí ustanovení opatření. Například uvedl, že omezování počtu lidí na akcích se nesmí týkat rodinných setkání, návštěv rodičů či sourozenců. Ministerstvo podle Arenbergera souhlasí s úzkou definicí pojmu hromadné akce. „Nepředpokládali jsme, že by to mohlo dopadat na návštěvy rodičů nebo sourozenců. To se nepovažuje za organizované akce,“ dodal.