Od příštího týdne se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích. Do ostatních mohou jen předškoláci

Od pondělí 26. dubna budou moct otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, a to bez roušek a bez testování dětí, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních regionech budou moci školky i nadále navštěvovat jenom předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. Otevírání školek v ostatních regionech bude záviset na počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel.

V pondělí má vláda rovněž rozhodovat o tom, zda se v těchto třech krajích otevřou druhé stupně základních škol rotačně od 3. května. Rozvolňování školství bude stejně jako v dalších oborech postupovat regionálně a řídit se výskytem 100 nově nakažených s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel za sedm dní. „V Hradci Králové se toto číslo za posledních sedm dní pohybuje kolem 87, na celý kraj je to pak ještě méně,“ uvedl primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Postupně by se pak mohly školky i druhý stupeň základních škol otevírat i v dalších regionech.

Radnice v Hradci Králové upozornila na to, že testování na koronavirus zůstává povinné pro učitele i nepedagogický personál, dít se bude v mateřských školách jednou týdně. Další informace budou postupně na svých webových stránkách zveřejňovat jednotlivé školky, uvedla radnice.

Plzeň musí přípravy na otevření školek uspěchat

Ministerstvo školství podle své mluvčí Anety Lednové rozeslalo informace do škol ihned po rozhodnutí vlády. Jde podle ní o stejný materiál, jako obdržely v úterý Královéhradecký a Karlovarský kraj. Doplnila, že ministerstvo vše rozesílá do datových schránek škol a nemůže to udělat před schválením materiálu vládou.

Podle vedoucí odboru školství plzeňského magistrátu Dagmar Škrlantové bude příprava na otevření školek velmi složitá. „Nemáme potraviny, nic. Ostatní dva kraje na to dostaly týden, to není fér,“ uvedla. Ředitelky se budou muset pokusit rychle v pátek objednat čtyřnásobné množství surovin na obědy a na svačiny. V pondělí je školkám bez objednání nedodají.

Částečné otevření škol

Školy v Česku se kvůli epidemii zcela zavřely 1. března, výuku na dálku měla většina již řadu týdnů předtím. Od 12. dubna se otevřely školky pro děti zdravotníků a dalších profesí a pro předškoláky. Žáci prvního stupně základní školy se začali střídat po týdnech v rotační výuce. Bez ní se učí školáci z malých škol do 75 dětí a děti ve speciálních školách.

Od pondělí se obnoví praktická výuka ve středních školách a posledních ročnících vysokých škol. Povinné je testování na covid-19.

Pražští zastupitelé vyzvali ve čtvrtek vládu, aby podpořila zavedení PCR testů ve školách a co nejrychlejší návrat všech dětí do lavic. Zastupitelstvo také pověřilo primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), aby jednal s ostatními kraji ohledně vypracování společné výzvy a se zdravotními pojišťovnami o alespoň částečném proplácení PCR testů. Nyní se plošně testuje ve školách antigenními testy, které jsou podle zástupců Prahy a městských částí málo spolehlivé.

V Praze již magistrát a městské části jako Praha 9, Praha 7, Praha 3, Praha 6 nebo Praha 10 PCR testy zkoušejí, na jejich kompletní uhrazení pro plošné testování však samosprávy podle vyjádření svých zástupců nemají peníze. „Považujeme bezpečný návrat dětí do škol za naprosto prioritu,“ uvedla předsedkyně výboru pro výchovu a vzdělávání Mariana Čapková (Praha Sobě).

Praha 9 už ve středu avizovala žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu v souvislosti s protikoronavirovými opatřeními ministerstva zdravotnictví. Domáhá se jejich zrušení tak, aby se do základních a mateřských škol mohli vrátit všichni žáci s negativním testem na covid-19.

„Chceme zrušit rotace školáků, chceme, aby se vrátily všechny děti zpět a bez výjimek. Myslíme si, že už není možné držet děti zavřené doma, jsme v Evropě rekordmani, co se týče délky uzavření škol, přitom v tuto chvíli nákazu ve školách prakticky nemáme. I podle PCR testů u nás na 1500 testovaných dětí připadají jen tři pozitivně testované,“ dodává starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS).

  • Balíček 1 – Týkal se uvolnění z 12. dubna, kdy mohly znovu začít fungovat obchody s dětským oblečením a obuví, papírnictví, služby jako zámečnictví či čistírny. Zoologické a botanické zahrady mohly otevřít venkovní prostory.
  • Balíček 2 – Týká se rozvolnění k 3. květnu, kdy budou moci otevřít vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí. Pokud bude celostátní počet nakažených nižší než 100 na 100 tisíc obyvatel, budou moci otevřít zbylé obchody a venkovní trhy. V krajích, kde bude počet infikovaných pod 100, budou moci začít fungovat galerie, muzea a památky bez skupinových prohlídek.
  • Balíček 3 – Otevřít by se mohly další služby, na svatbách a pohřbech by mohlo být 30 účastníků, ale jen ve venkovních prostorách. 
  • Balíček 4 – K realizaci opatření by muselo být méně než 75 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Začít fungovat by mohly například zahrádky restaurací, hotely a penziony na 25 procent kapacity, divadla a koncerty venku. Za přísných podmínek by lidé znovu mohli i do vnitřních sportovišť, tedy v režimu jeden na jednoho s negativním testem.
  • Balíček 5 – Počítá s méně než 50 nakaženými na 100 tisíc obyvatel za týden. Za této podmínky by mohly otevřít bazény, sauny a wellness s negativním testem a dalšími opatřeními, ale třeba také kina s omezeními a testem. Na svatbách a pohřbech by mohlo být až 100 lidí uvnitř a maximálně 250 účastníků venku. 
  • Balíček 6 – Opatření by bylo realizováno v případě, že počet nakažených za týden klesne pod 25 na 100 tisíc lidí. Vláda zatím uvedla, že v tomto režimu bude ochrana dýchacích cest a další opatření ještě upřesněna.