Policisté nechtějí kontrolovat dodržování pravidla dvou osob venku. Nemá prý oporu v zákoně

Události ČT: Policisté nechtějí kontrolovat nařízení o pohybu dvou osob (zdroj: ČT24)

Policisté odmítají kontrolovat nařízení ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO), podle kterého se na veřejnosti i uvnitř budov mohou setkávat jenom dva lidé, kteří nepatří do jedné rodiny. Vedení policejního sboru tvrdí, že zákaz nemá oporu v zákonech. Ministr s tím nesouhlasí a své nařízení zatím měnit nehodlá.

Arenberger tvrdí, že omezování volného pohybu venku je možné i po skončení nouzového stavu. „Jak v pandemickém zákoně, tak v zákoně o ochraně veřejného zdraví je možné v této situaci nějakým způsobem omezit pohyb venku,“ uvedl. 

Právě policisté by toto nařízení měli kontrolovat, případně i pokutovat. Takovou praxi ale zatím odmítají, protože podle nich oporu v zákoně nemá. „Policisté nebudou a ani nemohou orientovat svoji kontrolní činnost na oblast, kterou mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví vlastně vůbec neobsahuje, to opatření řeší pouze hromadné akce, ale neřeší plošný volný pohyb osob,“ upozornila mluvčí policejního prezidia Kateřina Rendlová.

Právní analýza dává za pravdu policistům

Vedení policejního sboru se v tomto opírá o analýzy ministerstva vnitra, které má k dispozici právě i šéf resortu zdravotnictví. „Rozhodně není možné toto ustanovení vykládat tak, že se nemohu na veřejnosti, natož v soukromí, setkat s jinými osobami v počtu vyšším než dva mimo moji domácnost nebo že si k sobě domu nemohu pozvat jiné osoby ve vyšším počtu než dva,“ stojí v právní analýze ministerstva. 

Arenberger ale právní výklad ministerstva vnitra pokládá za sporný. Uvedl, že pokud by nařízení chtěl někdo prověřit, může se obrátit na soud.  

Jasné vysvětlení sporného nařízení nyní požadují po ministrovi zdravotnictví opoziční poslanci. „Pan nový ministr (Arenberger) přichází s protiprávními návrhy a spoléhá na to, že soudní přezkumy takových rozhodnutí vždycky trvají dlouhou dobu,“ uvedl šéf STAN Vít Rakušan. „To je svým způsobem skandální, když ministr říká: ‚Vydávám opatření, které je s vysokou pravděpodobností v rozporu se zákonem',“ řekl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.  

Změnu vydaného nařízení zatím Arenberger odmítá. „Není důvod to měnit, my máme právní stanovisko, které náš náhled podporuje,“ uvedl. Stále se však neví, kdo bude nařízení kontrolovat a vymáhat. Policisté zatím budou i nadále hlídat povinné nošení roušek a respirátorů.