Senát souhlasil, aby ve školách učili i lidé bez pedagogické praxe

Senát ve čtvrtek souhlasil s tím, aby ve školách mohli učit experti z řad nepedagogů. Chce upravit financování učitelů ZUŠ a vyšších odborných škol. Senátoři dále vrátili sněmovně novelu zákona, která stanovovala povinný podíl tuzemských potravin v obchodech a čelila kvůli tomu kritice. Dále odsoudili únorový vojenský puč v Myanmaru a vyzvali k zastavení násilí.

Senát souhlasil s tím, aby ve školách mohli učit experti z řad nepedagogů. Chce ale ve shodě s ministerstvem školství upravit financování učitelů v základních uměleckých a vyšších odborných školách. Novelu, která má uzákonit poměr učitelských platů k průměrné mzdě, tak bude muset znovu posoudit sněmovna.

Novela má kvůli slíbenému zvyšování učitelských platů na 130 procent průměrné mzdy do roku 2030 stanovit platové tarify pro příští rok a roky následující. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) senátorům řekl, že s ohledem na dynamický růst odměňování ve školství bude slíbeného cíle dosaženo na konci letošního roku.

Jaké budou násobky průměrné mzdy pro učitele

Platovou základnu učitelů novela stanoví jako 1,08násobek průměrné mzdy v národním hospodářství za předminulý rok. Podle senátní úpravy by pro příští rok měla být platová základna stanovena jako 1,05násobek loňské průměrné mzdy, což nelibě nesl učitel a senátor Michael Canov (SLK). Podle něj hrozí to, že sněmovna novelu už napodruhé neschválí. Předseda školského výboru Jiří Drahoš (za STAN) namítl, že změna zaručí postupný nárůst učitelských platů.

Senátní úprava má podle Plagy také napravit chyby ve sněmovní verzi, které by „v zásadě znemožnily financování pedagogické práce v základních uměleckých školách nebo vyšších odborných školách“. Poměr mezd pak podle Plagy odpovídá současnému vývoji.

Šance i pro experty bez pedagogické praxe

Novela počítá s tím, že navzdory tlaku části pedagogů ve středních školách a na druhém stupni základních škol budou moci učit odborníci bez pedagogické praxe. Mohli by ve školách působit až tři roky bez doplnění pedagogické kvalifikace. Ministerstvo školství tak chce řešit nedostatek učitelů v některých oborech. Proti se postavily pedagogické fakulty, některé profesní organizace nebo školské odbory. Změnu pokládají za degradaci učitelské profese a snah o zvýšení prestiže pedagogů.

Podle současného zákona mohou učit jen lidé s pedagogickým vzděláním. Nepedagogové s praxí proto museli školy před několika lety opustit. Výjimkou jsou případy, kdy se řediteli nedaří sehnat kvalifikovaného učitele. V takové situaci může dočasně zaměstnat člověka, který učitelské vzdělání nemá. Ředitelé škol by podle novely mohli také zaměstnat bakaláře z pedagogických fakult, kteří si magisterské studium dodělají během tří let.

Další kolo souboje o potraviny

Prodejní kvóty na české potraviny, které jsou součástí novely zákona o potravinách, Senát odmítl a vrátil sněmovně s návrhem na vypuštění tohoto sporného návrhu. K důvodům patří to, že jsou v rozporu s právem EU a že čeští zemědělci by navíc nebyli schopni některé z nich naplnit. 

Vyřazení kvót podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Opatření je podle něj nešťastně napsané, velké části zemědělců a potravinářů by mohlo ublížit a není ani vymahatelné.

Pro opětovné schválení ve sněmovně zřejmě nebude dost hlasů, svou podporu kvótám stáhli poslanci ANO. Pokud by chtěla Senát přehlasovat a setrvat na svojí verzi, bylo by proto zapotřebí alespoň 101 poslanců. 

Blatný bude bránit obcházení schvalovacích postupů u vakcín

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl v debatě o unijním postupu proti nemoci covid-19 senátorům,  že bude aktivně bránit tomu, aby v Česku byly používány protiepidemické léky a vakcíny, které by nebyly standardně schváleny. 

Ministr reagoval na informaci, podle níž prezident Miloš Zeman po poradě s Blatného předchůdcem Romanem Prymulou chce, aby zatím neschválenou ruskou vakcínu Sputnik V prozkoumali čeští univerzitní vědci a dali vládě doporučení k jejímu užití. Zeman se kvůli tomu obrátil na rektora Karlovy univerzity Tomáše Zimu, potvrdil serveru Seznam Zprávy prezidentův mluvčí.

„Pokud by někdo chtěl obcházet Státní ústav pro kontrolu léčiv a ministerstvo zdravotnictví, budu tomu aktivně bránit,“ prohlásil ministr. Blatný slíbil, že dokud bude ministrem, bude trvat na dodržování standardních schvalovacích procesů a pravidel, které jsou založeny na odborných posouzeních. „Dokud budu ministrem, budu na tomto postupu trvat,“ dodal.

Zeman už dříve uvedl, že Blatný by měl jako ministr zdravotnictví skončit. K důvodům patří podle něj to, že odmítá bez schválení Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) umožnit v ČR používání ruské nebo čínské vakcíny.

Senátoři podpořili Blatného stanovisko nepovolit použití vakcíny Sputnik V, aniž projde standardním schvalovacím procesem. Vláda by pak podle nich měla zajišťovala pouze takové vakcíny, které jsou na základě kladného vědeckého doporučení EMA registrovány pro použití v EU. Vláda by rovněž měla podle senátorů s ohledem na rozsah epidemie v Česku představit adekvátní komunikační kampaň, která se srozumitelně vymezí vůči dezinformacím a bude je systematicky vyvracet.

Senát odsoudil vojenský převrat v Myanmaru a vyzval k sankcím

Senát vyzval k zastavení násilí, které propuklo po únorovém vojenském převratu v Myanmaru, učinil tak na popud svého zahraničního výboru. Řešením je podle předsedy výboru Pavla Fischera (nezávislý) okamžité zastavení násilí, propuštění všech politických vězňů a zadržovaných členů parlamentu, nastolení legitimní vlády vzešlé z listopadových voleb a obnova demokratických institucí v zemi. Možnost, že by situaci v zemi pomohly uklidnit mezinárodní síly, podle Fischera není v dohledné době realizovatelná.

Armáda se v Mynmaru na začátku února chopila moci poté, co civilní vůdkyně země Do Aun Schan Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) výrazně uspěly ve volbách. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. Protesty v zemi pokračují několik týdnů a zásahy policie jsou podle pozorovatelů stále násilnější.

Poslanci NLD, kterým se podařilo uniknout zatčení, vytvořili výbor na obranu parlamentu CRPH, jehož prozatímním šéfem byl jmenován Maun Win Kchain Tha. Skupina usiluje o to, aby byla mezinárodně uznána jako právoplatná myanmarská vláda. Armáda ji naopak označila za nelegální organizaci a varovala, že každému, kdo s ní bude spolupracovat, hrozí obvinění z vlastizrady.

Senát odmítl možnost nákupu respirátorů bez tendru

Senát ve čtvrtek odmítl pro nadbytečnost poslaneckou novelu, která by měla umožnit Správě státních hmotných rezerv nákup prostředků proti koronaviru bez zadávacího řízení. Předloha se tak vrátí do sněmovny, která má možnost veto horní komory přehlasovat.

Novelu předložili poslanci ANO, ČSSD a KSČM. Zdůvodnili ji potřebou operativně doplnit zásoby Správy státních hmotných rezerv. Výjimka by podle předlohy měla platit jen šest měsíců po vyhlášení novely ve Sbírce zákonů. Vláda zaujala k návrhu neutrální stanovisko.