V Myanmaru za poslední den zemřelo téměř čtyřicet demonstrantů, uvádí OSN

V Myanmaru ve středu při protestech proti vojenskému puči zemřelo 38 lidí. Uvedla to zmocněnkyně OSN Christine Schranerová Burgenerová, informovala agentura AFP. Celková bilance od začátku protestů je podle ní přes 50 mrtvých a mnoho raněných. Mezi zatčenými demonstranty jsou podle AP také novináři.

Christine Schranerová Burgenerová středu označila za „nejkrvavější“ den v Myanmaru od převratu a vyzvala členské státy OSN k přijetí „tvrdých“ sankcí. Zmocněnkyně je dle svých slov v kontaktu se všemi stranami konfliktu, včetně představitelů armády.

Ti ji informovali, že chtějí uspořádat volby „za rok“. OSN již delší dobu žádá o oficiální návštěvu Myanmaru, vojáci však zmocněnkyni sdělili, že je sice vítaná, ale teď na návštěvu není vhodná doba, píše AFP.

Podle Asociace pro pomoc politickým vězňům v Myanmaru bylo od začátku února kvůli protestům zadrženo, obviněno nebo odsouzeno 1294 lidí.

Dva lidé zahynuli při střetech, které propukly během protestů ve druhém největším barmském městě Mandalaj. Jednoho člověka zastřelili policisté v největším městě Rangúnu, pět lidí bylo podle informací listu The Monywa Gazette zabito ve městě Monywa a jeden člověk přišel o život ve městě Myinyan, informoval agenturu Reuters studentský aktivista Mou Myin Hein.

„Začali po nás střílet ostrými náboji. Jednoho zabili, byl to mladý, dospívající chlapec. Střelili ho do hlavy,“ vylíčil situaci Mou Myin Hein. Sám byl při střetech s policií postřelen do nohy.

Novinář agentury AP Thein Zo byl zatčen, když fotografoval zásah bezpečnostních sil proti demonstrantům. Policisté ho rychle obklíčili a nasadili mu pouta. Fotografovi a dalším pěti novinářům hrozí za narušování veřejného pořádku až tři roky vězení, píše AP.

Nejméně padesát mrtvých a mnoho zraněných

V Myanmaru pokračovaly protesty den poté, co se ministrům zahraničí členských států Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) nepodařilo sjednotit postup vůči této zemi. Vojenskou vládu, která prvního února převzala moc v zemi, tak vyzvali jen ke zdrženlivosti; k výzvě za propuštění zadržované šéfky vlády Do Aun Schan Su Ťij a obnovení demokracie ale nenašli dostatek shody.

Od vojenského převratu bylo podle agentury Reuters v Myanmaru zabito nejméně 50 lidí. Bezpečnostní síly proti demonstrantům používají slzný plyn a gumové projektily, z několika míst byla také hlášena ostrá střelba.

Armáda se v Myanmaru na začátku února chopila moci poté, co Su Ťij a její Národní liga pro demokracii (NLD) jasně opanovaly podzimní volby. Vedení armády výsledky označilo za zmanipulované a nechalo političku i řadu jejích stranických kolegů zatknout.