Vakcínu dostalo přes 150 tisíc lidí. Očkovací tempo ale kvůli výpadku klesne, v Praze více než v regionech

UDÁLOSTI: Očkování proti koronaviru v Česku dostalo kolem 150 tisíc lidí (zdroj: ČT24)

V Česku zatím dostalo vakcínu proti covidu-19 asi 1,5 procenta populace, což podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) řadí republiku k evropskému průměru. Ministerstvo nově začalo zveřejňovat denní statistiky o očkování, do středy nemocnice vykázaly téměř 155 tisíc aplikovaných dávek, v pracovní dny obvykle mezi 12 a 13 tisíci. Nyní však tempo očkování kvůli výpadku dodávek zvolní, kraje, kam šlo dosud méně vakcín, mají slíbené, že na ně výpadek nedolehne tolik jako na ty, kde jsou státní nemocnice. Podle ministra ubude volných termínů, na které se mohou lidé objednávat. Rezervační systém se zároveň od pátku pozmění.

Od pátku změní stát způsob, kterým budou zájemci o očkování dostávat termíny. Podle Jana Blatného budou přidělovány podle věku, dříve starším. Vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla upřesnil, že při otevření nových termínů po dodání dalších vakcín systém osloví příslušný počet lidí. „Vezme to od nejstaršího po nejmladší a nejmladším je 80 let,“ upřesnil.

Novinkou bude i to, že kdo se registruje, ale volný termín na něj nezbude, navíc dostane SMS s upozorněním až v době, kdy bude na jím vybraném očkovacím místě volný termín.

První krok, tedy registrace do systému, bude shodný jako dosud, druhý se však již změní. Dosud přišel zájemcům o očkování PIN, po jehož zadání se často dozvěděli, že pro ně již nezbývá volné místo. Nově však PIN bezprostředně po registraci nepřijde. „Přijde až ve chvíli, kdy je pro vás na daném místě očkovací termín. Každý, kdo dostane zprávu s PIN 2, může mít jistotu, že termín obdrží,“ vysvětlil ministr.

Tímto kódem a svým číslem pojištěnce, což je pro občany Česka rodné číslo bez lomítka, se pak na webu pro rezervace může senior přihlásit a zarezervovat si u vybraného očkovacího místa termín vakcinace.

Od 26. ledna se centrální rezervační systém nově otevře i zdravotníkům, kteří dosud nebyli očkováni. Ministerstvo je původně chtělo do systému vpustit již dříve, ale bylo třeba propojit rezervace s registrem, aby bylo možné ověřit, že přihlášený je zdravotník.

Lidé zatím dostali 155 tisíc dávek

Do středy vykázaly nemocnice 154 989 naočkovaných dávek, vakcínu již dostali i století a starší lidé, jen v pražském IKEMu očkovali zatím dva takové a dva nad 95 let. „Je na nich vidět velká úleva z toho, že očkovací látku dostali,“ poznamenal vedoucí lékárny institutu Michal Hejný. Podle Jana Blatného dostaly necelé tři tisíce lidí vakcínu od výrobce Moderna, ostatní od Pfizeru. Od 12. ledna v pracovní dny počet vykázaných očkování vždy překročil 12 tisíc, to se však zřejmě změní.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr Blatný ve středu uvedli, že nejnovější dodávku vakcín zkrátil výrobce Pfizer a BioNTech o 20 procent a v příštích třech týdnech bude přijíždět o 30 procent vakcín méně, než mělo. Mluvčí firmy uvedl, že po výpadku bude vakcín naopak více a do konce čtvrtletí se dodávky srovnají.

Prozatím však bude vakcín méně, nač stát podle Blatného zareaguje tím, že sníží počet volných očkovacích termínů. Podle aktuálních informací má zatím rezervovaný termín 72 tisíc seniorů nad 80 let, do rezervačního systému se však registrovalo přes 173 tisíc lidí.

Překlenout období snížených dodávek chce ministerstvo také pomocí prodloužení času mezi první a druhou dávkou. Dosud byl seniorům spolu s rezervací prvního přidělovaný druhý termín s 21denním odstupem, nově budou čekat o týden déle.

Zatím však mezi nakaženými jsou i ti, kteří zatím dostali pouze první dávku. Podle ředitele slánské nemocnice Štěpána Votočka, kterému chybí kvůli covidu-19 šest desítek zaměstnanců, není divu. „Výrobce vakcíny Pfizer deklaruje, že je účinnost po první dávce pouze 50 procent,“ poukázal. Bylo by proto podle něj žádoucí, aby dostal personál druhou injekci co nejdříve, pokud možno po 21. dni.

Premiér Babiš řekl v Poslanecké sněmovně, že má Česko již objednáno zhruba 20 milionů vakcín. Mezi nimi nejsou jen vakcíny Pfizer a BioNTech a Moderna, kterými se už očkuje, ale také látky od výrobců Curevac, AstraZeneca a Johnson&Johnson. Ta počítá s aplikací pouze jedné dávky a měla by na světový trh přijít v březnu.

Budějovické Očko je otevřené, ostravské očkovací centrum se staví

Přestože tempo očkování v příštích týdnech nejspíše poklesne, kraje dokončují přípravu svých velkokapacitních očkovacích center. Ve čtvrtek ráno otevřel to své Jihočeský kraj. Nazval ho Očko. Na Výstaviště v Českých Budějovicích zatím mohou přicházet senioři starší 80 let, ale pouze ti, kteří mají termín. Kraj pro ně zatím mohl vyčlenit pouze 800 dávek.

Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) je ale díky tomu možné fungování centra řádně otestovat. „Jsem rád, že se nám podařilo realizovat toto centrum v krátkém čase a že si tady můžeme vše vyzkoušet i v menší zátěži. Tahle centra musí být na jihu Čech připravena hlavně na období, kdy bude dostatek vakcín a bude třeba rychle očkovat. A na to my připraveni i díky budějovickému Očku budeme,“ věří Kuba.

Provoz centra zajišťuje českobudějovická nemocnice. Její zdravotníci původně očkovali přímo v nemocničním areálu, nyní se vše přesunulo do vakcinačního centra.

Podobné středisko vzniká i na ostravském výstavišti Černá louka. Stavebně hotové ale bude až v příštím týdnu, a potom ještě bude potřeba vybavit ho. Cílem je vystavět centrum tak, aby se v něm nekumulovali lidé a provoz byl plynulý. „Vzorově jsme postavili tři očkovací buňky, aby si to zainteresovaní lidé mohli prohlédnout,“ uvedl technický a provozní ředitel výstaviště Arnošt Pchálek.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) v pondělí řekl, že centrum bude schopno denně naočkovat zhruba 1800 lidí. „Bude připraveno šest hnízd po třech očkovacích místech. Je to rozděleno i z toho důvodu, že očkování vyžaduje i poměrně zásadní administrativu, která nám dělá větší problém než očkování,“ doplnil Pchálek.

V Pardubickém kraji je zatím otevřené očkovací centrum zřízené na krajském úřadu. Očkuje se také v nemocnicích v Chrudimi, Ústí nad Orlicí, Litomyšli a Svitavách, ale kraj chce i v těchto městech zřídit očkovací střediska na jiných místech. Fungovat by měla od 1. února.

Na umístění očkovacích center se s městy dohodl i Kraj Vysočina. V nejbližších týdnech ale ještě fungovat nezačnou. „Předpokládáme zprovoznění v průběhu března. Možná že zkusíme jedno centrum spustit, pokud bude připravené, tak, abychom si ho vyzkoušeli –⁠ průtok, fungování administrativy a tak dále,“ řekl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Vladimír Novotný (ČSSD).

Do Prahy jde mnohem více vakcín než do regionů. O více jich ale také přijde

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) se připojil ke stížnostem některých dalších krajů, že jde do regionu málo vakcín ve srovnání s nejlidnatějšími regiony, zejména Prahou a Jihomoravským krajem. To ostatně potvrzují i data ministerstva zdravotnictví.

Zatímco v Praze, kde jsou pouze nemocnice zřizované státem, dosud zdravotníci podali více než 45 tisíc dávek očkovací látky, v Pardubickém kraji – který má pouze krajskou nemocnici – bylo zatím spotřebováno 2800 dávek. Poměr se ale podle Netolického srovná. Ministr zdravotnictví potvrdil kraji, že nebude v následujících týdnech krácen tolik jako státní nemocnice.

„Zároveň máme potvrzené dodávky vakcíny od společnosti Moderna, které chceme v plné míře uvolnit pro očkování sociálního sektoru, tedy domovů pro seniory, domovů s pečovatelskou službou a dalších,“ dodal hejtman.

Na nedostatek vakcín si stěžuje i Plzeňský kraj. Podle hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS) by dokázal očkovat rychleji, kdyby měl čím. Spotřebovaly se již téměř všechny vakcíny, které zatím do regionu přišly. Mezi osmi tisíci očkovanými lidmi převažovali zdravotníci. Vakcínu sice dostali i první senioři z rezervačního systému, hotová ale ještě není vakcinace v nemocnicích nebo domovech pro seniory.

K tomu poslouží 4875 dávek, které mají do regionu v lednu ještě přijít. „Krajské nemocnice budou pokračovat v očkování klientů v domovech pro seniory, ale hlavně navýší očkování zájemců z rezervačního systému, tedy seniorů ve věku nad 80 let. Termíny pro ně budou uvolňovat postupně,“ řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Stížnosti ale znějí i na adresu některých krajských úřadů. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů ČR Petra Šonky chtěli tam, kde vakcíny byly, očkovat praktici. „Bylo to už dohodnuto a teď to kraje zastavily. Obávám se, že v některých krajích není tato aktivita praktických lékařů po chuti,“ míní.

Že by měl výpadek dodávek vakcíny postihnout Prahu více než jiné kraje, se ale vedení města nelíbí. Chce proto jednat s ministrem zdravotnictví o postupu očkování. Magistrát ministerstvu vytýká, že nemá žádný vliv na distribuci vakcín, a vadí mu také nedostatek informací.

Městský koordinátor očkování David Doležil ale považuje za největší komplikaci nedostatek vakcín. Podle jeho středečního vyjádření se dodávky očkovacího séra firem Pfizer a BioNTech sníží na 60 procent původně dojednaného objemu a v dalších týdnech lze počítat zhruba s 80 procenty. Náměstkyně ředitele Všeobecné fakultní nemocnice Dita Svobodová očekává, že místo očekávaných dvou plat přijde do této nemocnice příští týden pouze jedno.