Očkování proti covidu nabírá tempo, samosprávy spoléhají na organizaci po vlastní ose

Události: Samosprávy slaví úspěchy s očkováním na vlastní pěst (zdroj: ČT24)

Očkování proti covidu-19 zrychluje. Do rezervačního systému se už přihlásilo kolem 170 tisíc seniorů nad 80 let. Termín jich zatím má zhruba třetina. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) uvedl, že systém měl při startu potíže. Některé samosprávy tak slaví větší úspěchy při očkování po vlastní ose. Podle předsedy vlády Andreje Babiše (ANO) pak společnost Pfizer sníží dodávky maximálně o pětinu. Vláda také schválila vybudování velkokapacitního očkovacího centra v pražské Libni.

Rychlost očkování v jednotlivých krajích ovlivňuje dostupnost vakcín. „Zdá se, že vakcína, která by měla dojít tento týden, by tady měla být ve čtvrtek, ale berte mě velmi s rezervou. Informace od dodavatele se často mění i několikrát během dne,“ uvedl na podvečerní tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Jasno ohledně dodávek zatím nemají například v Pardubickém kraji. V budově krajského úřadu přitom v pondělí finišovaly přípravy před otevřením nového očkovacího centra. „Na další vakcíny čekáme jak na smilování, protože bez nich prostě nemůžeme dávat volné sloty do registračního systému,“ přibližuje hejtman Martin Netolický (ČSSD).

S očkováním seniorů starších osmdesáti let začali v pondělí i ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně. Do čtvrté do odpoledne dostalo vakcínu 107 lidí. „Zatím jsme otevřeli pro další dny od středy. Míst je méně, protože čekáme dodávku vakcín a podle toho, kolik nám jich přijde, otevřeme další místa,“ vysvětluje mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Tisková konference ke krokům vlády v souvislosti s koronavirovou pandemií (zdroj: ČT24)

Snížení dodávek ovlivňuje továrna v belgickém Puursu, která vakcínami zásobuje velkou část Evropy. Společnost Pfizer tvrdí, že právě tady potřebuje přeorganizovat výrobu, aby dávek dokázala v budoucnu naopak vyrobit ještě víc. Současné výpadky dodávek rozhněvaly členské státy, které se proto obrátily na Evropskou komisi, aby zasáhla.

„Okamžitě jsem se spojila s ředitelem společnosti Pfizer, který mi vysvětlil výpadky v dodávkách v následujících týdnech. Ujistil mě, že všechny objednávky v prvním čtvrtletí budou doručeny,“ komentovala možné výpadky předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Dva termíny na Homolku

Někteří z českých seniorů se k samotné vakcinaci nedostali už v pondělí, a to i přesto, že měli vybraný termín. Takové případy se staly v Neratovicích nebo Novém Jičíně. Vedení nemocnic tvrdí, že registrační systém nabízel termíny, které samo nezadalo.

Ruženě Rambouskové je 91 let a do registrace se pustila sama hned v pátek. Dostala ale dvakrát špatný přístupový kód. Na linku 1221 se nedovolala. S operátorem vyřešila všechno až v neděli.

„Dal mi třetí platný PIN a řekl, že pod tím teď mám jednat,“ popisuje seniorka z Prahy. Operátor ji oznámil i termín očkování. Vyšel na ni 11. února v Nemocnici Na Homolce, jenže ta jí e-mailem zaslala jiné datum. „Abych se dostavila čtvrtého března. O únoru tam není ani muk. Já si netroufnu tam jít bez pozvání,“ říká paní Rambousková.

Na informační linku očkovacího centra se redakce ČT společně s paní Rambouskovou nedovolala. Podle vládního zmocněnce Dzurilly jsou ale platné oba termíny. „Okamžitě dostává každý dva termíny na obě dvě dávky v rozmezí 21 dnů,“ komentuje rozpor.

Nejasnosti v Novém Jičíně

Nejasnosti evidují i jinde. Do novojičínské nemocnice od pondělního rána dorazilo několik seniorů, kteří měli zarezervovaný termín očkování, ale až na místě se dozvěděli, že vakcínu nedostanou. Nemocnice totiž plánovala zahájit vakcinaci až ve středu.

„Odmítáme, že by to byla naše vina. Došlo k tomu, že systém začal nabízet dřívější termíny, ačkoliv tam žádné dřívější termíny nebyly nastavené,“ říká mluvčí nemocnice v Novém Jičíně Radka Milešovská. „Jestliže k tomuto dojde, tak se jedná o informaci, kterou tam někdo musel z nějakého důvodu, třeba technické chyby nebo jiné, vložit. Někdo, kdo spravuje to očkovací místo,“ namítá ministr zdravotnictví Blatný.

„Pokud se lidé nedozvěděli o tom, že očkování bylo zrušeno, a skutečně podniknou tu cestu, tak je nemocnice už nepošle domů a naočkuje je zítra,“ vychází novojičínská nemocnice lidem vstříc slovy mluvčí Milešovské.

Podobné komplikace nastaly i v Neratovicích. „Ke dnešnímu dni máme všechny objednávky do konce ledna zrušené. Bohužel se ukázalo, že informace o zrušení termínu nedorazila přes systém všem objednaným klientům včas,“ uvedla neratovická nemocnice.

Vláda lepší informování lidí slibuje. Každý, kdo bude v systému zaregistrovaný a bude čekat termín očkování, získá podle zmocněnce Dzurilly včas SMS. „Na základě věku vyzveme konkrétního člověka, že máme na očkovacím místě, které si zvolil v registraci, pro něho dostupnou vakcínu. Bude si pak muset jen rezervovat termín,“ vysvětluje Dzurilla. Tato služba by měla být aktivní už tento týden.

Očkování mimo oficiální systém

Právě kvůli komplikacím se očkuje i mimo centrální registrační systém. Senioři v Popovicích na očkování nikam nemuseli, vakcína přijela až k nim domů.

Systém je jednoduchý. Mobilní tým má minutovník návštěv, doprovází ho místní obyvatelka a členka zastupitelstva, kterou místní znají. Lékařce tak v podstatě otevírá každý dům. Už ve čtvrtek obec zjišťovala, kdo ze seniorů nad 80 let má o vakcínu zájem. Lékařka z očkovacího centra pak 31 lidí sama registrovala do systému.

„Kraj nám pro tyto pacienty uvolnil očkovací látku,“ uvádí lékařka Eva Dokoupilová. Pomohlo tak podle ní, že komunikovala přímo s místní samosprávou, která byla flexibilní.

Alternativní způsob očkování zvolili i v městské části Praha 7. Vakcínu poskytla Fakultní nemocnice Bulovka místním praktikům. V jedné ordinaci tady tak už naočkovali 200 seniorů nad 80 let, nezávisle na celostátním rezervačním systému.

Celkem jich je očkovaných přes tisíc, pro další lidi dávky shání. Seniory informovali nejen přes registr obyvatel. „Taky jsme na každé dveře vylepili ceduli, aby případně sousedé, pokud ten člověk nevychází, upozornili seniora, že kdyby chtěl, ať se u nás přihlásí,“ popisuje starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha sobě).

I Praha 3 šla vlastní cestou. Seniory po dohodě s vinohradskou nemocnicí objednala přímo do interního systému. „Objednávali jsme i v průběhu pondělí na středu, čtvrtek a pátek, ale ty termíny už jsou pryč,“ uvedla vedoucí informačního centra městské části Praha 3 Eva Slezáková.

„Byla to jen přechodná fáze, kdy neběžel systém, ale byla možnost k nám objednávat, protože nám minulý týden přišlo vakcíny trochu víc,“ přibližuje ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger.

Za týden a půl se podařilo naočkovat také téměř všechny klienty a zaměstnance jihočeských domovů pro seniory, kteří měli o vakcínu zájem (přibližně 4,5 tisíce lidí). Výjimkou jsou zařízení v Českých Velenicích a v Třeboni, kde vakcinaci komplikuje nákaza.

Vakcinace v číslech

Na očkování se zatím zaregistrovalo skoro 170 tisíc lidí starších 80 let. Třiapadesát tisíc z nich už obdrželo i konkrétní termín. Jak rychle se bude očkovat, závisí tedy na množství vakcín, které budou k dispozici.

Počet objednaných vakcín pro ČR
Zdroj: ČT24

Premiér Babiš říká, že jich Česko od výrobců objednalo zhruba 20 milionů. Zatím se očkuje pouze vakcínami Moderna a hlavně Pfizer-BioNTech. O podmínečnou registraci své vakcíny požádala Unii Astra Zeneca. Zřejmě v květnu by mohla být v Česku dostupná látka od firmy Johnson&Johnson a také vakcína společnosti Curevac. Ta je ve třetí fázi klinické studie.

Vakcíny dodané do ČR
Zdroj: ČT24

Česká republika zatím dostala necelých 170 tisíc vakcín. Do neděle bylo naočkováno přes 108 tisíc lidí. V týdnu mělo přijít dalších 93 600 vakcín Pfizer-BioNTech. Společnost už oznámila dočasné snížení dodávek do Evropské unie kvůli belgické továrně. Podle premiéra Babiše by mělo Česko dostat maximálně o 20 procent látky míň, než objednalo. Výpadek by firma měla vyrovnat v únoru.

Objevují se ale i nejasnosti ohledně nakládání s vakcínami. Kvůli informacím o očkování příbuzných zaměstnanců rezignoval šéf Státního zdravotního ústavu. Vakcínu podle serveru Seznam Zprávy dostala i náměstkyně ministra, s tou chce šéf resortu jednat v úterý. „Budu postupovat podobně jako v případě Státního zdravotního ústavu, kdyby se to prokázalo,“ oznámil Blatný.

Ve funkci končí i ředitel nemocnice v Českém Krumlově, který zbylé vakcíny nabízel lidem mimo prioritní skupiny. Reakce vyvolalo i očkování manželky radního královéhradeckého kraje Zdeňka Finka. Tamní opozice navrhne jeho odvolání.

Očkování ve světě
Zdroj: ČT24