Pfizer pošle v příštích týdnech o 30 procent méně vakcín. „Absolutně nespolehlivá firma,“ reagoval Babiš

UDÁLOSTI: Poslední dodávka vakcíny byla o pětinu menší (zdroj: ČT24)

Do Česka přijde v příštích třech týdnech o 30 procent méně dávek vakcíny od Pfizeru, než výrobce původně plánoval. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) to firma nijak nezdůvodnila. Již nynější dodávka byla menší, podle ministerstva zdravotnictví asi o pětinu. V Praze, kam dosud směřovalo nejvíce vakcín, očekávají v následujícím týdnu propad na pouhých 60 procent dosavadního počtu dávek. Očkování nicméně pokračuje, vakcínu ve středu dostal i prezident republiky Miloš Zeman.

Vakcín Pfizer a BioNTech přichází do Evropské unie méně než mělo a podle premiéra Andreje Babiše bude ještě hůře. „Další tři týdny mají být zkráceny naplánované dodávky v průměru o 30 procent. To je úplně jiná informace, než jsme dostali minulý týden, kdy bylo řečeno, že jenom dnes (20. ledna) bude kráceno a že nám to vrátí v únoru,“ řekl Babiš s tím, že původně Pfizer avizoval týdenní omezení dodávek s tím, že dočasný útlum mu umožní zvýšit produkci. Další výpadek již výrobce vládě nijak nevysvětlil.

Mluvčí zastoupení Pfizer a BioNTech Tomáš Sazima uvedl, že výrobce není oprávněn se k dodávkám konkrétně vyjadřovat. Ujistil však, že od 15. února bude naopak přicházet látky víc. „Budeme moci (…) dodávat evropským státům včetně České republiky zvýšené dodávky tak, abychom splnili plánované dodávky v prvním čtvrtletí,“ uvedl. Ve druhém čtvrtletí přijde podle něj ještě více dávek, než bylo původně plánováno.

Premiér nicméně označil Pfizer za „absolutně nespolehlivou firmu, která říká každých pár dní něco jiného“. Dodal, že chce ohlášené omezení dodávek vakcín probrat na nadcházející Evropské radě.

Andrej Babiš: „Chtějí krátit o 30 procent další tři týdny. To je absolutně skandální.“ (zdroj: ČT24)

Do Prahy přijde 60 procent plánovaných vakcín, v Brně vybalili jen polovinu

Že do Česka přichází a v nejbližších týdnech bude přicházet méně vakcín, než úřady očekávaly, se projeví v různých částech republiky jinak. Pražský koordinátor očkování David Doležil avizoval, že v posledním lednovém týdnu přijde do města pouze 60 procent původně dojednaných dávek očkovací látky od Pfizeru. V dalších týdnech lze počítat s 80 procenty. Potíže podle něj budou hlavně s přeočkováním druhou dávkou v domovech pro seniory.

„V tuhle chvíli není dost vakcín. Ty, které byly nasmlouvané, budou dramaticky redukovány a bude problém správně udělat reočkování těch, kteří již byli naočkováni,“ uvedl Doležil. 

Podobné to bude v Brně. Ve Fakultní nemocnici Brno vybalili z nejnovější dodávky místo dosavadních osmi boxů jen čtyři. „Předpokládáme, že nebudeme moci otevřít více slotů pro seniory, jak jsme původně plánovali,“ podotkla vedoucí nemocniční lékárny Šárka Kozáková.

Spokojeni nejsou ani v Liberci, byť podle vedoucího farmaceuta krajské nemocnice Martina Mísaře zatím nebyla dodávka krácena. „Stále stačí pouze na vakcinaci zdravotníků, záchranné služby a ohrožených pacientů,“ poukázal.

Naproti tomu v Praze již je naočkováno několik tisíc seniorů. Někteří se ani nemuseli potýkat s centrálním rezervačním systémem. V Praze 7, kde již v minulých dnech očkovali seniory praktičtí lékaři, proběhlo očkování imobilních seniorů v autech, k dalším pojedou zdravotníci domů.

Liberecký hejtman Martin Půta (SLK) již na počátku týden kritizoval rozdělení vakcín mezi kraje. Na Liberecký kraj podle něj vyšla jen necelá tři procenta dodaných vakcín, zatímco na Prahu a Brno v součtu polovina. Ministerstvo zdravotnictví nyní pravidla upravilo. Nově rozdělení zohledňuje velikost kraje a počet lidí nad 65 let.

Vakcínu dostal prezident. Před ním i šéf VZP, i když nepatří do prioritní skupiny

Očkování ale zatím pokračuje. V pražské Ústřední vojenské nemocnici dostal první dávku vakcíny i prezident republiky Miloš Zeman. Dorazil do ní ve tři odpoledne, zhruba o hodinu později oznámil jeho mluvčí, že vakcínu již dostal. Dodal, že očkování hlavy státu proběhlo standardně a bez komplikací.

Zeman opakovaně očkování podpořil, považuje ho za jedinou možnost, jak pandemii koronaviru porazit. Sám chtěl původně počkat na jednodávkovou vakcínu, nakonec se ale na radu okolí rozhodl nechat očkovat již nyní.

V nemocnici zůstane prezident po očkování minimálně jednu noc kvůli preventivním lékařským vyšetřením. Již dříve znělo, že podstoupí například počítačovou tomografii a magnetickou rezonanci. Ve vojenské nemocnici byl v posledních letech několikrát. Loni mu v ní operovali zlomenou ruku, kterou si zranil při pádu. O rok dříve v ÚVN zůstal čtyři dny na rekondičním pobytu. Vojenští lékaři mu také například vyšetřili sluch. Dlouhodobě se prezident léčí s neuropatií dolních končetin, řešil i cukrovku.

Podle serveru iRozhlas.cz byl očkován i ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek, který však nespadá do žádné z prioritních skupin. Vakcínu dostal již na počátku ledna, kdy ještě nefungoval centrální rezervační systém a podle pokynů ministerstva zdravotnictví měli vakcínu dostávat pouze zdravotníci v první linii boje proti koronaviru.

Ředitel VZP zdůvodnil svůj krok tím, že nechtěl zdravotníky ohrožovat. „Ve své pozici jednám s řediteli nemocnic, se zaměstnanci, s lékaři… Potkávám se na denním pořádku se zdravotníky, takže to byla moje reakce na to, že jsem chtěl chránit svoje okolí,“ řekl Kabátek serveru.

Podezření na nežádoucí účinky u 106 lidí

V Česku bylo do úterního poledne podáno 129 829 vakcín proti koronaviru. Naočkováno je tak podle ministra Blatného (za ANO) 1,3 procenta populace. V lednu má být podle něj očkováno 346 625, v únoru 271 600 a v březnu 662 400 osob. Státní ústav pro kontrolu léčiv vyčíslil, že se do úterý objevilo 106 podezření na nežádoucí účinky tohoto očkování.

Podle mluvčí ústavu Kláry Brunclíkové většinou šlo o reakce popsané v oficiálních dokumentech k vakcíně, v několika případech o alergickou reakci mírnější až střední závažnosti, která v dokumentech není. „Ve dvou případech bylo nahlášeno podezření na závažnější alergickou reakci, v obou případech však po podání léčby potíže rychle ustoupily,“ dodala Brunclíková.