Soutěž o volné očkovací termíny skončí, říkají kraje. Blatný dá systém upravit

Události: Úpravy rezervačního systému (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) podle Asociace krajů hejtmanům slíbil upravit rezervační systém k očkování proti covidu-19. Centrální systém podle asociace v současnosti nutí seniory k soutěžení o termíny, což považuje za nedůstojné. Kabinet by podle Blatného slibu měl úpravy oznámit v nejbližší době. Naočkováno je v současnosti podle ministra tak 1,3 procenta populace, což je průměr v Evropě.

„Česká republika není tím, kdo by očkoval nejvíc v Evropě, ani není tím, kdo by očkoval málo nebo nejméně,“ poznamenal ministr ve sněmovně. K úterní 11. hodině bylo podle Blatného podáno celkem 129 829 vakcín proti koronaviru.

Senioři se mohou k očkování hlásit od pátečního rána. Blatný uvedl, že se zatím registrovalo zhruba 160 tisíc seniorů starších 80 let, tedy asi 40 procent z nich. Více než 58 tisíc jich má rezervován termín.

Podle hejtmanů však zájemce stávající systém nutí o místa bojovat. „Soutěž seniorů o volný termín k očkování není důstojná. Informaci o uvolnění termínu by měli od systému dostat automaticky ti nejstarší, kteří se do něj přihlásili,“ uvedl šéf asociace krajů a hejtman jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Na změnu v registračním systému od pátku upozornil server Seznam Zprávy. Senioři po registraci dostanou nově druhý PIN kód až ve chvíli, kdy se objeví termín vakcinace v jejich okolí. Dosud ho obdrželi hned a museli volné termíny sledovat v systému. Nově tak systém umožní dávat v očkování přednost starším lidem. Napsal to server Seznam Zprávy s odvoláním na informace z Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT).

„Už to nebude souboj v rychlosti klikání, ale zaregistrovaní budou vědět, že na 99,9 procenta na ně čeká volný termín na očkování,“ cituje server vedoucího oddělení komunikace a marketingu NAKIT Lukáše Trnku. „Starší budou mít přednost,“ dodal Trnka. 

Nová očkovací centra

V Česku začínají fungovat nová očkovací centra. Provoz zahájilo například to v budově krajského úřadu v Pardubicích. Ve zkušebním provozu je nyní centrum na výstavišti v Českých Budějovicích. V jihomoravských fakultních nemocnicích v pondělí vakcínu obdržely dvě stovky lidí, podobný počet jich nemocnice chtějí naočkovat i během úterý.

Jihočeský kraj předpokládá, že zkušební provoz vakcinačních center do konce týdne spustí například i v Písku a v Táboře. Projekt počítá s tím, že velkokapacitní zázemí pro očkování bude v každém ze sedmi okresních měst. V době největšího náporu by každé centrum mělo zvládnout podat vakcínu stovkám lidí denně. Podle odhadů by ostrý provoz pro veřejnost ve vakcinačních centrech mohl začít v únoru.

Velkokapacitní centra začal připravovat také Středočeský kraj. Fungovat by měla ve všech okresech, někde budou umístěna v areálech nemocnic. Informovala o tom Helena Frintová z krajského úřadu.

Brněnské fakultní nemocnice první den očkovaly 200 seniorů

Obě brněnské fakultní nemocnice za první den naočkovaly proti covidu-19 asi 200 seniorů starších 80 let. Fakultní nemocnice u svaté Anny aplikovala v pondělí vakcínu 107 seniorům, stejný počet absolvuje očkování i v úterý, řekla mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Fakultní nemocnice Brno podala během prvního dne dávku bezmála sto lidem. Očkuje je na výstavišti, kde je záložní nemocnice. Zatím ale nebyla pro hospitalizace využitá, a proto funguje jako očkovací centrum. „V pondělí jsme dali očkování necelé stovce seniorů a stejné to bude i dnes. K tomu jsme očkovali i praktické lékaře. Od středy bude kapacita už jen pro seniory, očkování by jich mělo dostat 135,“ uvedla mluvčí nemocnice Veronika Plachá.

Opoziční tým chce od vlády informace

Celkové počty očkovaných nyní žádá po vládě expertní tým opozičních ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Chtějí také informace o termínech očkování rizikových skupin a větší zapojení krajů a místních samospráv do očkování populace.

Na tiskové konferenci ve sněmovně zástupci takzvaného Anticovid týmu zopakovali, že chtějí, aby se dolní komora hned na začátku úterní schůze zabývala právě očkovací strategií České republiky. Před debatou o prodloužení nouzového stavu musí kabinet ve sněmovně odpovědět na otázky o očkování a odškodnění lidí postižených covidem, řekl místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

Kromě zmíněných dat chce opozice po vládě a ministerstvu zdravotnictví, aby zajistily dostupnost systému očkování pro všechny věkové skupiny a dostupnost informací. Dále požaduje věrohodné vysvětlení chyb provázejících začátek registrace k vakcinaci a aby plně představily očkovací strategii. Strany též chtějí vědět, proč premiér Andrej Babiš (ANO) ustoupil od záměru otevřít rezervační systém 1. února pro všechny občany.