Vláda bude žádat ve sněmovně o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů

Události: Nouzový stav, podpůrné programy a očkování (zdroj: ČT24)

Vláda bude ve sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli covidu-19 o dalších 30 dní. Pokud kabinet získá souhlas poslanců, nouzový stav by měl trvat do 21. února. Zatím platí od 5. října do 22. ledna ledna. O návrhu menšinové vlády ANO a ČSSD bude sněmovna jednat zřejmě ve čtvrtek 21. ledna. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má koronavirus.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Ministr Petříček má koronavirus, zatím bez závažnějších příznaků

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) má koronavirus, po pozitivním antigenním testu absolvoval i PCR test, který to potvrdil. V dnešním prohlášení pro média uvedl, že mu není dobře, je unavený, nemá ale zatím závažnější příznaky. Až na výjimky, jako je například dnešní videokonferenční jednání vlády, zrušil šéf diplomacie svůj program.

„Včera (v neděli) jsem byl pozitivní při antigenním testování, dnes to potvrdil i PCR test. Dobře mi není, jsem unavený, zatím ale (musím zaklepat) nemám závažnější příznaky. Program jsem až na výjimky některých videokonferencí (např. jednání vlády) zrušil, v nejbližších dnech je absolvuji podle toho, jak mi bude. Dávejte na sebe pozor, opatrujte sebe i své blízké. Všem přeji hlavně pevné zdraví,“ uvedl Petříček.

Koronavirus měli z členů vlády ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) či Petříčkovi straničtí kolegové – vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček a ministr zemědělství Miroslav Toman.

Počet hospitalizovaných se zmenšuje

V neděli vyhodnotily laboratoře pozitivně 2618 testů na koronavirus. PCR test podstoupilo 8779 lidí, dalších 5783 přišlo na antigenní test. Denní přírůstek počtu nakažených byl zatím nejnižší od začátku roku, méně případů odhalily testy naposledy v neděli 13. prosince. Zároveň ale byl počet provedených testů druhý nejnižší v roce, méně jich bylo pouze na Nový rok. Pozitivních tak stále bylo 30 procent z nich.

Aktuální počet nakažených je stále na rekordní hodnotě, po neděli dosáhl 144 957. O trochu lépe je však v nemocnicích, kde bylo po neděli obsazeno 6330 lůžek – o sto méně než po sobotě. Jen o dvacet na 1101 se ale snížil počet lidí, kteří jsou v těžkém stavu.

I když hospitalizovaných v celorepublikovém měřítku ubývá, na jihu a jihovýchodě Moravy tomu tak není. V Jihomoravském i Zlínském kraji se v uplynulém týdnu nemocnice pozvolna vyprazdňovaly, ale nyní se to změnilo. Ve Zlínském kraji klesal počet hospitalizovaných od úterý a v sobotu dosáhl 339. Do pondělního rána však vystoupal na 365. V Jihomoravském kraji to bylo podobné, po víkendu je v nemocnicích o 24 lidí s covidem-19 více než v sobotu ráno.

Covidem je nakaženo přes 6000 zdravotníků, v nemocnicích pomáhají vojáci

Nemocnice se kromě vysokého počtu pacientů potýkají s nedostatkem lidí, kteří o ně pečují. Covidem-19 je podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky nakaženo přes šest tisíc zdravotníků, více než tři tisíce z nich jsou zdravotní sestry. K neděli bylo kvůli covidu-19 v izolaci 6704 lidí, podle mluvčí ústavu Lenky Svobodové by jich ale mohlo být asi o 300 méně. „Probíhá aktualizace údajů o negativitě, respektive vyléčení ze strany krajských hygienických stanic,“ upřesnila.

Nakažených zdravotníků je i tak dvakrát více než na počátku prosince, na druhé straně méně než na vrcholu druhé vlny epidemie na přelomu října a listopadu. Tehdy bylo nakažených zdravotníků přes 8300.

Přibývá zařízení, kam přijeli nakažené zdravotníky nahradit vojáci. Od pondělí nově pomáhají v nemocnicích v Trutnově a Žatci a také ve čtyřech zařízeních sociální péče.

V trutnovské nemocnici nově pomáhá dvanáct vojáků. Trutnovsko zůstává okresem, kde je relativní počet nakažených za sedm dní nejvyšší v zemi – na sto tisíc obyvatel jich přibylo 1043. Výrazně vyšší než ve většině republiky zůstává i relativní počet nakažených v dalších třech ze čtyř okresů Královéhradeckého kraje – na Náchodsku (790 na sto tisíc obyvatel za poslední týden), Královéhradecku (590) a Rychnovsku (611). Velmi rozšířená v populaci je nákaza i v Karlovarském kraji, zejména na Chebsku s 939 infikovanými na sto tisíc obyvatel za sedm dní.

PES druhým dnem na 70

Protiepidemický systém (PES) ukazuje pátým dnem hodnotu odpovídající čtvrtému stupni rizika. Druhý den v řadě je na sedmdesátce. Oproti neděli se mírně zvýšilo reprodukční číslo, zůstává však pod jedničkou, výsledek tedy stále naznačuje, že šíření epidemie zpomaluje. Oproti nedělní hodnotě 0,68 vystoupalo reprodukční číslo na 0,72. Ostatní ukazatele – tedy celkový počet nakažených za poslední dva týdny, počet nakažených lidí nad 65 let v témže období i podíl hospitalizovaných, kterým diagnostikovali covid-19 až v nemocnici – se mírně zlepšily.

Zatímco v Česku by mohla vláda povolit otevření některých dosud zavřených obchodů, v Německu se zpřísňuje. Týká se to i takzvaných pendlerů, kteří dojíždějí za prací z Čech do Saska. Nově se musí jednou týdně prokázat negativním testem na koronavirus. Uznávat bude i antigenní testy, které mohou lidé se zdravotním pojištěním uzavřeným v Česku získat bezplatně.

Registrace a rezervace

Pokračuje i očkování. Kromě zdravotníků z první linie začalo u seniorů starších 80 let, kteří se registrovali do rezervačního systému. 

Termín pro očkování proti koronaviru má z on-line systému víc než 55 500 lidí nad 80 let. Od pátku se jich v systému zaregistrovalo 170 tisíc. Údaje v pondělí po 17:00 sdělil vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Registrace do centrálního systému se spustila v pátek v 8:00. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc, klienti domovů seniorů jsou očkováni bez registrace od prosince.

Kolik dát kterému kraji dávek

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (SLK) komplikuje přípravu očkování v některých regionech nerovnoměrné rozdělení vakcín. Liberecký kraj podle něj dostal jen 2,8 procenta vakcín, které do Česka zatím přišly. Naopak téměř třetina jich skončila v Praze a pětina v Brně. 

„Pana ministra Blatného jsem požádal, aby byla čísla v příštích týdnech upravena, a to především proto, že společnost Pfizer oznámila, že sníží dodávky do Evropy, do České republiky zhruba o 40 procent. Podle mého názoru by se měly snížit ty dodávky především v těch krajích, kde je počet vakcín nepřiměřeně vysoký, a neměly by se snižovat v těch krajích, které jich dostávaly méně,“ řekl Půta.

K Půtovu požadavku se nepřipojil pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podle něj je správně, že jde více vakcín do velkých měst, kde jsou fakultní nemocnice a kde budou největší očkovací centra. Je podle něj však potřeba, aby stát zároveň řekl, že se zájemci mohou hlásit o očkování kamkoli bez ohledu na to, kde bydlí. „Občané se zatím domnívají, že se musí hlásit do ,jejich‘ nemocnice,“ poukázal Netolický.

Blatný: Kraje dostávají vakcíny podle velikosti populace

Dodávky vakcíny proti covidu-19 do jednotlivých krajů se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) odvíjejí od počtu obyvatel a počtu lidí starších 65 let v regionu. Praha a Brno jich podle něj mají víc, protože slouží jako centrum k další distribuci pro Čechy a Moravu. Ministr tak reagoval na kritiku některých krajů, že očkovací látka není rozdělovaná rovnoměrně.

„Vím, že tam byly reklamace z některých krajů, takže ty jsem předal lidem, kteří se tím zabývají, aby to vyřešili,“ řekl Blatný. Podle něj je možné požádat o další distribuci z pražského a brněnského skladu. „Podmínkou je, aby ten, kdo žádá o další vakcíny, použil všechny předtím dodané látky,“ dodal.