Podle Babiše by se měly volby v Bělorusku opakovat. Podpořil i svolání Evropské rady

Události, komentáře: České reakce na situaci v Bělorusku (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru s polským premiérem Mateuszem Morawieckým podpořil jeho návrh na svolání Evropské rady k situaci v Bělorusku, kde režim násilně potlačuje protesty proti údajnému falšování výsledků prezidentských voleb. S polským premiérem požádají předsedu Evropské rady Charlese Michela o urgentní svolání videokonference členů rady. Babiš uvedl, že volby v Bělorusku by se měly opakovat.

„Nelze čekat. Bělorusové potřebují naši rychlou pomoc,“ sdělil český premiér. „Volby v Bělorusku se musí opakovat, musí být transparentní a za přítomnosti zahraničních pozorovatelů,“ doplnil. Babiš už dříve odsoudil i násilí vůči demonstrantům v Bělorusku.

Podobný názor jako Babiš mají i Piráti či ODS. „Když vidíme situaci v Bělorusku, tak je kritická a stále eskaluje. Měly by proběhnout skutečné demokratické volby,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Zdá se, že ty volby opravdu poctivé nebyly,“ podotkl předseda sněmovního ústavně-právního výboru Marek Benda (ODS). „A je čitelné, že se místní občané proti tomu poměrně intenzivně bouří. Pak si myslím, že je povinností Evropy říkat: proveďte tam takové volby, ve kterých bude vyjádřena skutečná vůle obyvatelstva, nikoliv to, co si myslí represivní aparát,“ dodal v Událostech, komentářích.

Naopak z SPD a KSČM zazněly k premiérovým slovům výhrady. Podle obou si má Bělorusko vyřešit situaci samo, bez vnějších zásahů. „To, abychom my vyzývali k opakování voleb kdekoliv jinde, považuji za nepřípustný vstup do zahraniční politiky jiného státu,“ prohlásil předseda KSČM Vojtěch Filip. 

„Říkat nějaké zemi, že má opakovat volby, protože se mi nelíbí výsledek, tak to si myslím, že už je za hranou,“ míní místopředseda sněmovního zahraniční výboru Jiří Kobza (SPD). „Tím bychom otevřeli Pandořinu skříňku, protože pak může kdokoliv zpochybnit volby v jakékoliv zemi,“ dodal v Událostech, komentářích s tím, že požadavek na přepočítání hlasů považuje za legitimní a násilí na demonstrantech odsuzuje. 

Mluvčí polského premiéra v pondělí podle agentury PAP sdělil, že Morawiecki vyzval Evropskou komisi a Evropskou radu ke svolání mimořádného summitu k událostem v Bělorusku. Evropská rada je jednou z vrcholných institucí Evropské unie a jejími členy jsou hlavy států či premiéři zemí EU.

Lukašenkovo obvinění

Ministerstvo zahraničí si ve středu předvolalo běloruského velvyslance Valeryje Kurďukova. Zdůraznilo mu, že nesouhlasí s děním kolem prezidentských voleb i se zásahem policie proti demonstrantům. Ohradilo se také proti obvinění běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Česko spolu s dalšími zeměmi demonstrace organizuje. 

Volby prezidenta v Bělorusku podle tamní volební komise pošesté vyhrál autoritářský prezident Lukašenko. Hlavní opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská výsledky neuznala, požádala o přepočítání hlasů a následně byla donucena k odjezdu do zahraničí.

Dva lidé zemřeli, několik tisíc demonstrantů policie zatkla

 V reakci na údajně zfalšované výsledky voleb vyšly do ulic běloruských měst tisíce lidí, proti kterým tvrdě zasáhla policie. Nejméně dva demonstranti zemřeli a podle serveru BBC jich bylo na 6700 zatčeno. Násilí ze strany běloruské policie už odsoudili mimo jiné předseda Evropské rady Michel či lidskoprávní experti OSN.

Ministři zahraničí Evropské unie se v pátek dohodli na tom, že sedmadvacítka uvalí nové sankce na běloruské představitele. Jmenný seznam osob, jichž by se měly sankce týkat, začne nyní připravovat unijní diplomatická služba. Některé státy v čele s Německem vyzývají k tvrdšímu postupu, naopak Maďarsko nabádá k opatrnosti a dialogu. Budapešť však podle diplomatů nakonec nejspíš ruku pro sankce zvedne, pokud seznam dotčených osob nebude příliš obsáhlý. K přijetí postihů je přitom potřeba jednohlasné rozhodnutí všech zemí Unie.