Běloruské volby podle státního průzkumu vyhrál Lukašenko. Do ulic Minsku vyšly tisíce lidí

Prezidentské volby v Bělorusku podle odhadů přesvědčivě vyhrál dosavadní autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. Podle oficiálního státního průzkumu provedeného mezi voliči získal 79,7 procenta hlasů, informovala státní agentura Belta. Tisíce lidí vyšly na protest proti výsledkům voleb do ulic běloruských měst, policie je v Minsku i na řadě dalších míst ihned začala zatýkat, napsala agentura Reuters.

Z takzvaných exit pollů rovněž vyplynulo, že opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská dostala jen 6,8 procenta hlasů. Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů.

Na sociálních sítích se během nedělní noci objevila videa, kde se protestující v Minsku střetávají s běloruskou policií. Demonstranty, kteří hromadně tleskají a křičí hesla, přitom povzbuzují kolemjedoucí auta troubením. Bezpečnostní složky v ulicích hlavního města proti protestujícím zasahují obzvláště brutálně.

Používají přitom slzný plyn, vodní děla a zábleskové granáty, informují místní novináři na Twitteru. Podle Reuters nespokojení občané na několika místech vybudovali barikády, aby se proti policistům ochránili. Policejní automobil v Minsku rovněž najel do skupiny protestujících, jeden člověk utrpěl vážné zranění.

Podle Reuters bylo zadrženo nejméně deset lidí. Tamní média rovněž hlásí masové protesty i v ostatních velkých běloruských městech, tvrdí agentura. Exploze ohlušujících granátů popsal i reportér agentury AFP. Ruská zpravodajská agentura Interfax informovala dokonce o několika sanitkách, které mířily na místo protestů v centru hlavního města.

Na sociálních sítích se s odkazem na svědky objevily nicméně i informace, že v několika městech pořádková policie odmítla proti protestujícím zasáhnout a policisté tam složili své štíty. Minská policie nicméně agentuře sdělila, že nemá informace o žádných zraněných protestujících. 

Opoziční kandidátka nevěří výsledkům voleb

Cichanouská, 37letá učitelka, se rozhodla kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského. Prezidentská kandidátka následně uvedla, že zveřejněným odhadům nevěří. „Věřím tomu, co vidí mé oči, a já vidím, že většina je s námi,“ reagovala Cichanouská na oznámení, že Lukašenko získal téměř 80 procent hlasů a zajistil si tak již šestý mandát. 

„Domnívám se, že jsme již vyhráli, překonali jsme totiž svůj strach, svou apatii a lhostejnost,“ dodala. V zemi v neděli přestal fungovat internet a v ulicích Minsku byli rozmístěni vojáci a vojenské automobily.

„Jak můžete vidět, v ulicích Minsku jsou nyní tisíce vojáků a policistů. Vidíme vodní děla, tanky, obrněná vozidla, vojenské džípy. Neznamená to, že budou dnes použity. Cílem tohoto kroku je hlavně zastrašit,“ okomentoval v neděli odpoledne na Twitteru dění v metropoli běloruský novinář Franak Vjačorka.

Podle mluvčí Cichanouské bylo v neděli ráno zadrženo osm dalších lidí z jejich volebního týmu. Prezidentská kandidátka do ulic Minsku i dalších běloruských měst přilákala na předvolební setkání velké množství lidí. Kvůli obavám o svou bezpečnost strávila Cichanouská sobotní noc mimo svůj domov.

Cichanouská: Bělorusko nevěří, že volby budou spravedlivé

Již dříve odvezla ze země do bezpečí i své děti, protože jí bylo vyhrožováno, že o ně přijde, jestliže se z prezidentského klání nestáhne. Jak Cichanouská nedávno uvedla v rozhovoru s britskou BBC, lidé v Bělorusku nevěří, že volby budou spravedlivé. „Já ale stále věřím, že náš prezident pochopí, že jeho čas vypršel. Lidé ho už nechtějí,“ dodala.

I když se volební místnosti otevřely až v neděli ráno, podle volební komise již více než čtyřicet procent voličů hlasovalo předem v takzvaném předčasném hlasování. To je podle opozice hlavní způsob, jak režim výsledky voleb falšuje.

„Pět nocí volební urny nikdo nehlídal, což dává úřadům široké pole působnosti pro manévrování,“ uvedla k této praxi již dříve Veranika Capkalaová. Na sociálních sítích se dříve objevily informace, že v některých volebních místnostech již došly hlasovací lístky. Jak to ironicky komentovali uživatelé internetu: „To se stává, když falšuješ příliš urputně a odhodlaně.“

V neděli se volilo i v Praze, před běloruským velvyslanectvím v Troji se krátce po poledni sešlo na 450 lidí. Dovnitř se přitom smělo po jednom, s pasem, vlastní propiskou a rouškou. Fronta postupovala velmi pomalu, protože v ambasádě byla pouze jedna volební místnost

„Určitě se jedná o obstrukci, je tady hodně lidí. Mohli tu volební místnost nějak uzpůsobit, mít tam aspoň tři kabinky nebo čtyři. Ale oni nepouští kolikrát ani rodiny dohromady,“ popisuje jedna z voliček Irina Škaruba. Všechna omezení hájí režim pandemií koronaviru, kterou sám běloruský prezident zlehčuje. Poprvé třeba u hlasování nebyli pozorovatelé OBSE.

Hlasování v Praze provázel protest

Hlasování v Praze provázel poklidný protest odpůrců prezidenta Alexandra Lukašenka, kteří naproti velvyslanectví vyvěsili transparent odsuzující možné falšování výsledků. Několik desítek lidí pak večer kvůli volbám demonstrovalo na pražském Václavském náměstí.

Protestující uvedli, že chtějí vyjádřit solidaritu s těmi, kdo při volbách trvali na uplatnění svých zákonných občanských a politických práv. Několik projíždějících řidičů aut a motocyklů na účastníky akce troubilo, aby jim vyjádřili podporu.

Běloruští občané v Česku mohli hlasovat v předběžném termínu od úterý do soboty, krajanské sdružení Bělorusové v ČR je však od toho odrazovalo, protože podle něj bývají předběžně odevzdané hlasy nejčastěji předmětem manipulace. Kryścina Šyjanoková z organizace Bělorusové v ČR řekla, že možnost hlasování předem využilo 198 lidí.

Události: Prezidentské volby v Bělorusku (zdroj: ČT24)