Běloruská volební komise vyřadila hlavní Lukašenkovy soupeře. Lidé vyšli do ulic, policie je zatýkala

Běloruská volební komise v úterý oznámila seznam kandidátů pro prezidentské volby, které se uskuteční 9. srpna. Ze soupisu přitom vyřadila dva možné hlavní soupeře autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka, který zemi vládne od roku 1994 a nyní usiluje už o šestý mandát hlavy státu po sobě. Lidé proti tomu vyšli prostestovat, policie je rychle začala zatýkat.

Jedním z eliminovaných je Viktar Babaryka. Tohoto bývalého šéfa peněžního ústavu Belgasprombanka, běloruské odbočky ruské Gazprombanky, nechal Lukašenko v červnu zatknout. Podle pozorovatelů se jednalo o očekávaný scénář odstranění vážných soupeřů Lukašenka z cesty.

V úterý to volební komise prakticky potvrdila, když Babaryku jako kandidáta odmítla s poukazem na to, že je trestně stíhaný. U komise neprošel ani Valeryj Capkala, bývalý velvyslanec, který nyní řídí správní komplex pro různé technologické společnosti.

Lukašenko čelí silné opozici

Capkala byl odmítnut poté, co mu komise neuznala řadu podpisů na podporu jeho kandidatury. Lukašenko podobný způsob vyloučení svých soupeřů už v minulosti opakovaně používal. Letos však čelí nejsilnější opozici za poslední léta.

Mezi lidmi vzrostla nespokojenost s hospodářskou situací země, se stavem lidských práv i s prezidentovým podceňováním nebezpečí koronavirové nákazy.

V Minsku, Brestu, Gomelu a Mogilevu podle serverů Belorusskij partizan a Tut.by vyšli lidé proti vyloučení nejvážnějších Lukašenkových soupeřů z voleb protestovat. Policie ale byla v pohotovosti i s vězeňskými kamiony a hned začala demonstranty na spontánních akcích zatýkat. Zatýkání provázely výkřiky „hanba“ a troubení motoristů na klaksony. Mezi zadrženými se ocitli i rozhlasoví reportéři, kteří z ulic vedli živé vysílání.

„Policisté podniknou všechna opatření, aby ochránili veřejný pořádek a zabránili protiprávním akcím! Ukončí jakékoliv provokace v souladu s platnými zákony,“ varovalo ministerstvo vnitra.