Za devět let zajistila policie pachatelům majetek za více než šedesát miliard. Věci se dají koupit na e-shopu

Majetek za zhruba 63 miliard korun z různých zpronevěr, podvodů nebo krádeží za posledních devět let zajistila policie a státní zastupitelství. Od roku 2011 v České republice pracují zhruba tři stovky specialistů, kteří se věnují takzvanému finančnímu šetření.

Majetek za 10,3 miliardy korun z celkového objemu byl takzvaně odčerpán. To znamená, že už propadl státu či z něj byla nahrazena škoda poškozeným nebo mohlo jít o peněžité tresty.

„Hodnota odčerpaného majetku se bude dále zvyšovat, a to v závislosti na pravomocném ukončení déletrvajících kauz, u nichž stále trvá zajištění majetku,“ uvedl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Loni hodnota majetku zajištěného pachatelům trestné činnosti meziročně klesla. V trestním řízení byl zajištěn majetek za 5,3 miliardy korun, což je meziročně o 2,6 miliardy méně. Dosud nejvíce se podařilo zajistit v roce 2016, a to 9,9 miliardy korun.

Policie zabavila letadlo, loď i koně

Pachatelům trestné činnosti policie zabavuje podle ředitele Národní centrály proti organizovanému zločinu Jiřího Mazánka například peníze na účtech, nemovitosti, vozy, ale třeba i elektroniku nebo domácí spotřebiče.

V minulosti byl zajištěn například i dostihový kůň, letadlo nebo třeba loď. „V současné době dokážeme zabavit například obchodní podíl a spravovat ho a prodat ho,“ sdělil Mazánek.

Zabavené věci se daří prodávat

V roce 2017 začalo v rámci ministerstva vnitra fungovat Centrum zajištěných aktiv, které zabavený majetek spravuje. Zabavené věci se pak daří prodávat prostřednictvím e-shopu. Aktuálně si zájemci mohou koupit třeba několik vozů značky Audi či BMW, k mání je i Porsche.

Policie a státní zastupitelství v roce 2011 vytvořily síť specialistů na finanční vyšetřování, aktuálně má přes dvě stovky policistů a zhruba stovku státních zástupců.