Auta i letadlo. Policii se daří zabavovat majetek z trestné činnosti

Policistům a žalobcům se daří zajišťovat výnosy z trestné činnosti. Loni zabavili věci za více než šest miliard korun – hlavně domy i auta. V poměru ke škodě způsobené pachateli je to zatím nejvíc v historii.

V nenápadném areálu za Prahou se skrývá majetek za desítky milionů korun. Jde o věci, které patří stíhaným, ale dosud neodsouzeným lidem. „V tomto konkrétním skladě máme automobily – vesměs jsou z trestné činnosti – je to takzvaný zajištěný majetek,“ sdělil mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Majetkový úřad má v České republice ještě další dva takové sklady, většinou s auty a v celkové hodnotě celkem 300 milionů korun.

Protikorupční policie zabavila v souvislosti s víc než miliardovým daňovým únikem i letadlo. „Co se týká jednoho z největších případů našeho útvaru za loňský rok, zajistili jsme cirka 250 milionů korun, jednalo se o peníze na účtu a šlo o případ takzvané fotovoltaiky,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Státu se začalo zajišťování dařit až v posledních pěti letech

Loni se vyšplhalo procento poměru zajištěného majetku vůči způsobené škodě k historickému rekordu. „Zřídili jsme síť specialistů – státních zástupců – na zajišťování výnosů z trestné činnosti. Tato síť spolupracuje velice úzce s policií,“ konstatoval nevyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Policii se rekordně daří zajišťovat výnosy z trestné činnosti (zdroj: ČT24)

Práci policistů a žalobců ale ještě mohou zmařit soudy, což se stalo třeba v případu exředitele ústeckého dotačního úřadu Petra Kušnierze. Dvěma podnikatelům z této kauzy odvolací soud peněžité tresty pravomocně zrušil.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán kvůli tomu na konci roku podal svou vůbec první stížnost k Nejvyššímu soudu. „(…) se oba snažili získat majetkový prospěch, takže základní podmínky pro uložení peněžitých trestů u nich dány zjevně byly,“ podotkl ministr.

Nejvyšší soud nakonec uznal, že rozhodnutí toho odvolacího bylo „vadné“, jenže verdikt tím už nešlo zvrátit. Za 225 tisíc korun mohly být odškodněny například oběti trestných činů.