Policie loni zajistila majetek z trestné činnosti za skoro osm miliard. Podle Pavla Zemana je to na zločince větší bič než vězení

Události ČT: Prodej majetku zlodějů pomáhá stále více hradit škody (zdroj: ČT24)

Šance získat odškodnění kvůli trestnému činu v Česku stoupá. Policie loni zajistila v souvislosti se zločinem majetek za skoro osm miliard korun. Celková škoda, kterou pachatelé způsobí, přitom klesla na 18 mld. Rychleji se také začíná plnit speciální účet určený na odškodňování obětí trestných činů. Díky přílepku, který poslanci vložili do nesouvisejícího zákona, je na účtu přes sedm milionů.

Státní zástupci a policie se v posledních letech zaměřují na zajišťování majetku pachatelů, tak aby bylo možné co nejvíc nahradit škody, které za sebou zloději nechávají. Poměr mezi nimi a hodnotou zajištěných věcí se loni dostal na rekordní číslo.

Výsledky v oblasti zajišťování výnosů z trestné činnosti ocenil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. „Už v roce 2012 jsem založil neformální síť specialistů na problematiku zajišťování výnosů a jsem rád, že tato aktivita nese své ovoce. Sáhnout pachatelům závažných hospodářských zločinů na nelegálně získaný majetek je často účinnější než hrozba vězení,“ uvedl v tiskové zprávě. 

Zabavený majetek ale ani tak nenahradí ani polovinu způsobených škod. „Pachatelé stále reagují na vývoj, učí se. Daleko sofistikovaněji přistupují ke skrývání majetku, který pochází z trestné činnosti,“ uvedl náměstek policejního prezidenta Jaroslav Vild.

Zajištěný majetek a škody z trestné činnosti
Zdroj: ČT24

Věci, u kterých hrozí ztráta hodnoty, může stát se souhlasem majitele prodat. Peníze z prodeje jsou uložené u soudu. Pokud je obžalovaný osvobozen, dostane prostředky zpátky. V případě odsouzení peníze už rok směřují na speciální účet ministerstva spravedlnosti.

„Co se týče nemovitostí, tak pokud jsou prodány do jednoho roku, rovněž tyto prostředky jdou do fondu pro oběti trestné činnosti,“ řekl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka.

Příjmy fondu se od října zdvojnásobily. Díky tomu, že po změně zákona na účet jdou i peníze z drobnějších zločinů, které soudy řeší trestními příkazy.

Stav tzv. odškodňovacího účtu
Zdroj: ČT24

Poškozených, kteří si o výplatu z účtu požádali, bylo během prvního roku fungování 48. Peněz se ale dočkalo jen několik z nich – v jednom případě šlo ovšem o víc než dva miliony. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (ANO) upozorňuje, že často není splněna podmínka, aby byl zároveň v dané věci nějaký poškozený.