Jsou důvody se k Číně chovat asertivně, míní Veselý. Poslanecký výbor vzal na vědomí Vystrčilovu cestu na Tchaj-wan

Události: Spory okolo Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan (zdroj: ČT24)

Sněmovní zahraniční výbor odmítl označit chystanou cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan za misi, která není součástí české zahraniční politiky. Požadovala to opoziční SPD. Cestu na návrh ANO vzal výbor pouze na vědomí. Po jednání to prohlásil jeho předseda Ondřej Veselý (ČSSD).

Místopředseda výboru Jiří Kobza (SPD) podle Veselého navrhoval, aby misi na Tchaj-wan označili za Vystrčilovu soukromou akci, která „není součástí české zahraniční politiky“. „Cesta by se neměla uskutečnit. Stejně jako se vyjádřil pan prezident, pan premiér. Samozřejmě můžeme předpokládat, že přijde reakce,“ vysvětloval své stanovisko místopředseda zahraničního výboru.

„To usnesení jsme odmítli,“ konstatoval Veselý. „Byla shoda na tom, že podle toho, jak se k nám Čína osobou svého velvyslance chová, to znamená, že jednoznačně se chová proti zájmům České republiky, proti našim dobrým vztahům s Čínou, prostě chová se agresivně a arogantně, jsme se ani neklonili k tendenci na něčem takovém se usnést,“ doplnil místopředseda ČSSD s tím, že jednání Číny dává důvody k české asertivitě.

Nelze podle něj konstatovat, že zahraniční aktivity předsedy Senátu jako druhého nejvyššího ústavního činitele jsou jeho soukromou záležitostí. K diskusi by byl případně návrh, že tchajwanská mise „vybočuje“ z české zahraniční politiky i zahraniční politiky EU, podotkl Veselý. Výbor nakonec na návrh Moniky Červíčkové (ANO) vzal cestu, která se má uskutečnit na konci srpna, pouze na vědomí.

„Nemáme oprávnění se zabývat důvody cesty druhého nejvyššího ústavního činitele,“ okomentovala jednání výboru Červíčková.

„Já si to vykládám, že v podstatě uznal, že důvody, které jsem sděloval na tiskové konferenci, jsou relevantní a že není důvod, aby nevzal cestu na vědomí. Aby ji, jinými slovy, jakkoliv rozporoval,“ komentuje závěry poslaneckého výboru Vystrčil.

S cestou nesouhlasí ministerstvo zahraničí, výrazně proti je prezident Miloš Zeman. Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS) v lednu dostal na Hradě dokument, v němž čínská ambasáda varuje před důsledky mise na Tchaj-wan, který Peking pokládá za svou vzbouřeneckou provincii. Většina politiků označila chování čínské ambasády, které pokračovalo i vůči Vystrčilovi, za vměšování do suverénních českých záležitostí.

O motivech Vystrčilovy cesty spekuloval i předseda sociálních demokratů a vicepremiér Jan Hamáček: „Jsem přesvědčen, a nemám pro to žádné důkazy, že stejně jako Jaroslavu Kuberovi, tak i panu Vystrčilovi někdo přišel říct, když na ten Tchaj-wan nepojedeš, my tě odvoláme,“ řekl Deníku N a odmítal svou spekulaci dále komentovat.

Předseda horní komory se proti slovům ohradil, jsou podle něj lživá. Senát už poslal ministerstvu obrany oficiální žádost o letecký speciál. Šéf resortu Lubomír Metnar (za ANO) už před časem přislíbil letoun poskytnout.

Čína útočí na autonomii Hongkongu, shodl se výbor

Výbor se také opakovaně zabýval situací v Hongkongu, který Čína získala v roce 1997 od Velké Británie za podmínky zachování jeho správy, jež mu zaručuje určité svobody a nezávislost. Výbor podle Veselého konstatoval, že zásah čínských pořádkových jednotek vůči protičínským demonstracím v Hongkongu je útokem proti jeho autonomii.

Jednoznačným narušením autonomie je podle výboru také nový bezpečnostní zákon pro Hongkong, který má mít přednost před tamními zákony a má umožnit Pekingu zřídit v Hongkongu úřad dohlížející na národní bezpečnost. „Vyzvali jsme prostřednictvím naší vlády Čínu, aby v tomto směru ubrala plyn a začala britsko-čínskou dohodu o Hongkongu dodržovat,“ dodal Veselý.