Zrušení nouzového stavu podle Hamáčka zkomplikuje nákup pomůcek. Podle Babiše to problém nebude

Hamáček prosazuje prodloužení stavu nouze (zdroj: ČT24)

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) si stojí za svým návrhem opět prodloužit nouzový stav v Česku. Řekl, že jeho zrušení by mohlo zkomplikovat nákup zdravotnického materiálu. Premiér Andrej Babiš (ANO) v ČT řekl, že pro pokračování nouzového stavu nevidí důvod. Podle něj komplikace při nákupu zdravotnického materiálu nehrozí.

Další prodloužení nouzového stavu odmítl premiér. Hamáček pak řekl, že v takovém případě nemá smysl o to žádat sněmovnu. Babiš chce o tématu jednat ve čtvrtek na vládě i na základě stanoviska epidemiologů. 

Pokud nouzový stav skončí k 30. dubnu, skončí podle Hamáčka i centrální distribuce ochranných pomůcek, před čímž vicepremiér varuje. Podle něj se může nákup materiálu výrazně zkomplikovat. 

V ČT zároveň řekl, že práce ústředního krizového štábu nezávisí přímo na nouzovém stavu. Od čtvrtečního jednání vlády očekává, že stanoví, co bude náplní práce štábu v případě ukončení nouzového stavu 30. dubna.

Lidé se ke zrušení nouzového stavu upínají s nadějí, že se s tím současně zruší i všechna opatření a vir zmizí. Ale tak to není. Naopak se tím například významně zkomplikuje nákup ochranných prostředků a nepůjde je objednávat rychlou cestou. A já opravdu nechci, abychom se vrátili na začátek, než dodávky převzalo ministerstvo vnitra.
Jan Hamáček
ministr vnitra

I když Hamáček připomněl, že do výroby ochranných pomůcek se podařilo zapojit také české firmy, některé produkty země údajně není schopna zajistit sama v potřebném množství. Z české výroby se daří dodávat sofistikovanější produkty, ale roušky a respirátory Česko nakupuje v Číně, poslední dodávka by měla dorazit 5. května. Resort zatím za ochranné pomůcky zaplatil šest miliard korun. 

Babiš argumenty odmítá

Premiér Babiš v ČT zopakoval, že prodloužení nouzového stavu nepodporuje, a odmítl i argument, že by se zkomplikovaly nákupy zdravotnického materiálu. Podle něj to zákony umožňují, pouze nebude možné vše řešit centrálně a každé ministerstvo se bude muset starat o zásobování samo.

Konec nouzového stavu podle Babiše neomezí ani fungování projektu chytré karantény a nezabrání ani tomu, aby se na něm nadále mohla podílet armáda. Po skončení stavu nouze může bez omezení fungovat i Ústřední krizový štáb, ujistil premiér.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) upozorňuje, že prodloužení nouzového stavu nebude mít podporu ve sněmovně, protože většina zákonodárců ANO je proti. „Jsme přesvědčeni, že jsme schopni ochránit zranitelné a dělat výběrová řízení i bez nouzového stavu a neomezovat život společnosti,“ konstatuje Brabec.

Proti prodloužení nouzového stavu jsou také zástupci opozice. Šéf ODS Petr Fiala například odmítl Hamáčkův argument, že zrušení stavu nouze by zkomplikovalo nákup zdravotnického materiálu. „My jsme připravili už v minulých dnech velmi jednoduchou novelu zákona o zadávání veřejných zakázek, která by tuto situaci řešila,“ připomněl Fiala.

Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše se řada věcí dá realizovat i v jiném řežimu, než je nouzový stav. Připomněl, že důležitá je vládní pomoc živnostníkům. Konec nouzového stavu prosazuje i šéf hnutí STAN Vít Rakušan. „Je čas skončit s omezováním základních práv a svobod lidí. Je čas začít opravdu lidem v České republice pomáhat,“ dodal.

Proti prodlužování nouzového stavu je i SPD. Komunisté ale tuto možnost v úterý připustili, počkají si však na názor hygieniků.

Ministři za ČSSD Hamáčka podpořili

Sociálně demokratičtí ministři svého předsedu podporují. Například ministr zahraničí Tomáš Petříček řekl, že stále probíhá zásobování zdravotnického systému i dalších lidí v první linii ochrannými pomůckami. Ministr kultury Lubomír Zaorálek uvedl, že  skončit s režimem, který se ukázal jako funkční, by mohlo přinést komplikace.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová řekla, že nouzový stav je zásadní i pro její resort. „Nouzový stav je důležitý pro zjednodušené vyplácení dávek, například ošetřovného, nemocenského nebo dávek na úřadu práce,“ řekla ministryně v ČT.

Hamáček: Restrikce se můžou rušit, i když bude stav nouze pokračovat

Ponechání nouzového stavu podle Hamáčka neznamená, že země zůstane uzavřená. „Naopak, podporuji názor zdravotních expertů, abychom jednotlivá opatření rozvolňovali, restrikce rušili a tím znovu nastartovali ekonomiku země,“ uvedl s tím, že za návrhem prodloužit nouzový stav nadále stojí.

Už v úterý vicepremiér na Facebooku napsal, že při povodních bývalo vždy pravidlem končit krizová opatření až ve chvíli, kdy začne klesat voda. Případy potvrzených nákaz podle něj stále rostou a mělo by se o tom diskutovat s odborníky. „ANO však má většinu a s tím související větší odpovědnost,“ stojí v příspěvku. Babiš předtím uvedl, že záporný názor na pokračování nouzového stavu mají všichni ministři za ANO.

Vojáci a hasiči by se po ukončení stavu nouze vrátili ke své práci

Po ukončení centrální distribuce by se od 1. května mělo v oblasti ochranných prostředků postupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek a kompetenčního zákona, dodal Hamáček.

„To znamená, že zdravotnictví zabezpečí ochranné pomůcky i testování, kraje a ostatní instituce si zajistí materiální i personální kapacity. Policie, vojáci i hasiči se mohou vrátit ke své práci,“ napsal.

Běhounek: 11 z 12 hejtmanů podporuje nouzový stav

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL) uvedl, že další prodloužení nouzového stavu nepodporuje. Považuje za potřebné nastartovat ekonomiku a do normálního stavu by se podle něj mělo vrátit i fungování nemocnic. „Česká republika denně ztrácí mnoho miliard korun kvůli tomu, že nejede v ekonomicky normálním režimu,“ upozornil.

Opačný názor má středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). „Připravujeme pro naše příspěvkové organizace a oblastní nemocnice výběrová řízení na dodávky ochranných pomůcek a potřebného materiálu, ale pro ostatní síť to bude znamenat, že bude zásobena jiným způsobem. Nebudeme také moci nařídit v případě výpadků pracovníků v sociální oblasti pracovní povinnost,“ uvedla s tím, že rozhodnutí vlády bude kraj respektovat.

Jedenáct z dvanácti hejtmanů si uvědomuje závažnost situace, konstatoval první místopředseda Rady Asociace krajů Jiří Běhounek (za ČSSD). Hejtman Vysočiny si například nedovede představit nákupy podle zákona o veřejných zakázkách.

„Určité záležitost zařídit jdou, ale nouzový stav není jen o nákupu, to je i o nařizování práce, o možnosti zapojení studentů a dalších činností sociálních služeb, o možnosti nasazení armády a hasičů. To 30. dubna všechno skončí,“ varuje Běhounek.