Vláda prodloužila nouzový stav v Česku do 30. dubna. Příští týden otevřou další obchody

Brífink po jednání vlády 9. dubna (zdroj: ČT24)

Vláda prodloužila nouzový stav na území České republiky do čtvrtka 30. dubna, informoval premiér Andrej Babiš (ANO). Kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní kabinet přes miliardu korun. Na Zelený čtvrtek mohly otevřít některé další maloobchody, například hobbymarkety, stavebniny, železářství či prodejny a servisy jízdních kol, provozovatelé ale musí dodržovat přísnější hygienická opatření. Po Velikonocích se začnou opatření uvolňovat také v nemocnicích, které obnoví širší péči. Senát schválil příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ. Poslanci o návrzích spojených s koronavirovou krizí jednali do brzkých ranních hodin.

  • Vláda prodloužila nouzový stav v Česku do čtvrtka 30. dubna.
  • Kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru uvolní kabinet více než miliardu korun.
  • Otevřít mohou železářství, prodejny a servisy jízdních kol, hobbymarkety či stavebniny.
  • V rámci dní by měl být pro české pacienty k dispozici japonský experimentální lék favipiravir.
  • Premiér Andrej Babiš (ANO) ve velikonočním projevu vyzval k odpovědnému chování o svátcích, slíbil uvolnění bilionu korun po podporu ekonomiky a vyzdvihl projekt chytré karantény.
  • OSVČ budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 tisíc korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh ve čtvrtek beze změny schválil Senát.
  • Nájemníci nebudou moci dostat výpověď z bytu, pokud v důsledku epidemie nebudou schopni platit nájemné, schválila dále sněmovna. Podpořila také nová pravidla pro insolvence a exekuce nebo opatření na pomoc cestovním kancelářím.
  • Uzdravených z nemoci COVID-19 je v Česku už 301, od rána jich přibylo 58. Počet zemřelých se zvýšil o osm na 112. Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek večer eviduje 5467 potvrzených případů nákazy. Počet provedených laboratorních testů dosáhl téměř 107 tisíc.
On-line přenos
Šíření koronaviru – do dubna
23:14

Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

23:10
Česká televize

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

22:06

Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Nouzový stav v České republice platí od 12. března od 14 hodin a vypršet měl v sobotu 11. dubna. Mandát k jeho prodloužení dala Poslanecká sněmovna, sama vláda totiž může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dní. Dolní komoru kabinet žádal o prodloužení o další měsíc, sněmovna ale odsouhlasila kompromisní návrh předsedy KSČM Vojtěcha Filipa. Nouzový stav tedy podle současného rozhodnutí potrvá do 30. dubna.

Sbor ministrů také odsouhlasil obnovení činnosti Národní ekonomické rady vlády, jejímž hlavním úkolem bude vyhodnocování problémů v ekonomice nebo příprava doporučení při přípravě strategických hospodářských dokumentů. Orgán by také měl vyhodnotit opatření kvůli koronaviru a přispět k přípravě státního rozpočtu na rok 2021.

Události: Situace ohledně koronaviru v Česku (zdroj: ČT24)

V radě zasedne patnáct členů z akademické i firemní sféry, mimo jiné bývalý guvernér ČNB Miroslav Singer, profesor CERGE-EI Štěpán Jurajda, ekonom Jan Švejnar, prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, šéf ČEZu Daniel Beneš nebo sociolog Daniel Prokop.

Na pomoc kultuře zasažené opatřeními proti koronaviru vláda uvolní přes miliardu korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, dostanou z balíčku zatím 300 milionů korun.

Příští týden otevřou další obchody, rozhodne se o nich o svátcích

Po Velikonocích budou otevřeny další obchody, jejich seznam doladí ministerstva průmyslu a zdravotnictví během svátků. Po jednání vlády to oznámil vicepremiér a ministr dopravy i průmyslu Karel Havlíček (za ANO). 

„Jsme v situaci, kdy sledujeme a vyhodnocujeme, jak se to děje v jednotlivých zemích v Evropě. Docházíme k závěru, že nebudeme navrhovat oborové členění, ale členění podle metrů čtverečních, podle velikosti ploch, s přihlédnutím k tomu, do jaké míry se podaří eliminovat shlukování osob v jednotlivých provozovnách,“ řekl Havlíček.

Už na Zelený čtvrtek mohly otevřít některé další maloobchody, například hobbymarkety nebo stavebniny. Nově otevřené prodejny se přidávají ke sběrnám surovin a kompostárnám, které stát umožnil otevřít v úterý. Ještě dříve mohly pokračovat v prodeji květinářství, galanterie, zámečnictví, opravny spotřebičů či myčky aut.

Současně ale prodejny musí dohlédnout na přísnější hygienická opatření, zajistit dvoumetrové rozestupy mezi zákazníky a poskytnout jim i zaměstnancům dezinfekci. Personál také musí používat rukavice při manipulaci se zbožím či přijímání plateb.

Vláda uvolnila povinnost nosit roušky pro autisty a část řidičů

Řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách nebudou muset nosit roušky, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě. O uvolnění povinnosti nosit na veřejnosti přes ústa a nos roušky či jiné ochranné prostředky pro vybrané skupiny informoval po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Výjimku dostali také autisté.

Nosit roušku už podle dřívější úpravy opatření nemusejí také děti ve věku do dvou let. Chránit si nos a ústa rouškou či šátkem nemusejí ani lidé při jízdě na kole či běhu v přírodě. V případě, že jich jede či jde víc, musejí dodržovat odstup dvou metrů.

Vojtěch popřel, že by bylo možné pořádat na sportovištích turnaje

Ministr zdravotnictví popřel, že by po úterním uvolnění restriktivních opatření bylo možné pořádat turnaje v některých sportech, jak uvedla Národní sportovní agentura (NSA).

Po jednání vlády zdůraznil, že povolené jsou jen individuální sporty a za splnění určitých podmínek je možné sportovat bez roušky. Výklad NSA je podle něj chybný. Agentura už informaci odvolala a uvedla, že se do jejího právního výkladu dostala nedopatřením.

„Není pravda, že se mohou pořádat turnaje, ministerstvo zdravotnictví nic takového neschválilo. Platí stále mimořádné opatření, že jsou povoleny individuální sporty. Pokud je člověk mimo civilizaci, nemusí mít roušku. Pokud je, například na cyklostezce, dva metry od někoho jiného, mít ji musí,“ upozornil Vojtěch.

Pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zakázanou dovolenou

Pracovníci ve zdravotnictví už nebudou mít zakázáno čerpat dovolenou po dobu nouzového stavu. Vláda s přihlédnutím k epidemiologické situaci podpořila zrušení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, které zákaz zavedlo, uvedl po zasedání kabinetu ministr zdravotnictví.

Podle dalšího rozhodnutí ministerstva a vlády dostanou hejtmani k dispozici seznam studentů posledních ročníků lékařských fakult, kterým byla uložena pracovní povinnost po dobu nouzového stavu.

V Událostech, komentářích řekl Adam Vojtěch, že po Velikonocích se také začne uvolňovat režim v nemocnicích. „Tento stav není úplně udržitelný, některá péče je omezena. Třeba i pro onkologické pacienty,“ připustil. Podle generálního ředitele liberecké krajské nemocnice Richarda Lukáše je ale nyní problém i v tom, že se někteří pacienti do nemocnic přijít bojí.

„Jsou kdesi doma, kde trpí nějakou nemocí, jako je bolest na hrudi a podobně,“ podotkl Lukáš. Před odkládáním péče varoval také rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima.

Ministr Vojtěch ujistil, že zdravotnická zařízení budou nadále připravena na případný nárůst počtu lidí s vážným průběhem nemoci COVID-19. Lůžka pro ně mají zůstat vyčleněna hlavně na intenzivní péči. „Chceme doporučení vydat v úterý. Ale bude to postupné, nikoliv ze dne na den,“ dodal ministr zdravotnictví.

Vláda zařadila výrobce léčiv do režimu kritické infrastruktury

Vláda také rozhodla o zařazení výrobců léčiv do režimu takzvané kritické infrastruktury. Léčiva jsou podle něj strategickou komoditou. Do budoucna bude muset stát podle ministra Vojtěcha pracovat na tom, aby na svém území farmaceutické firmy udržel, a nebyl tak závislý na dovozu.

O zařazení výrobce léků do kritické infrastruktury vládu před několika dny požádala Česká asociace farmaceutických firem (ČAFF). Důvodem podle ní je, aby v současné situaci nebyla přerušena výroba a byl zajištěn přístup lidí k lékům a léčbě, kterou potřebují.

Premiér ve velikonočním projevu vyzval k odpovědnému chování

Předseda vlády Babiš ve velikonočním projevu vyzval k odpovědnému chování o svátcích, slíbil uvolnění bilionu korun po podporu ekonomiky a vyzdvihl projekt chytré karantény, od kterého si slibuje, že umožní návrat do normálního života.

Premiér ujistil, že je Česko na dobré cestě, ale „každé porušení nás může vrátit o týdny nazpět a přinést k nám druhou vlnu epidemie“. Podotkl, že má informace o lidech, kteří na veřejnosti nenosí roušky a pohybují se ve skupinách. „Pokud udržíme disciplínu, mohou se tyto Velikonoce stát svátky naděje v boji s koronavirem,“ dodal.

Z Tokia míří do Česka experimentální lék

V rámci dní by měl být pro některé české pacienty dostupný japonský experimentální lék favipiravir. Část Japonsko daruje, část Česko zaplatí tamní firmě. „Lék bude poprvé aplikován ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Následně by měl být k použití i v dalších nemocnicích. Zdá se, že je poměrně slibný pro středně závažné případy,“ okomenoval nový přípravek ministr zdravotnictví Vojtěch.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv Ireny Storové Japonsko daruje lék pro 20 až 25 pacientů. Pokud bude chtít, může Česko dalších 80 dávek koupit. Komu lékaři přípravek podají, se určí podle několika kritérií, například věku. Ministr upřesnil, že vzhledem k tomu, že je léčba experimentální, nebudou ji hradit zdravotní pojišťovny.

Senát schválil příspěvek 25 tisíc korun pro OSVČ

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečné činné budou moci od státu dostat jednorázový příspěvek 25 tisíc korun jako kompenzaci dopadů krize související s koronavirem. Vládní návrh ve čtvrtek beze změny schválil Senát. V úterý ho ve zrychleném projednávání schválila sněmovna. Návrh už podepsal i prezident Miloš Zeman.

O takzvaný kompenzační bonus budou moci požádat vedle živnostníků například samostatní zemědělci nebo lékaři. Žádosti se budou podávat finančním úřadům. Ministerstvo financí odhaduje, že státní pokladnu opatření vyjde až na 17,5 miliardy korun.

Sněmovna jednala do tří hodin ráno

Poslanci ve čtvrtečních brzkých ranních hodinách v rámci schůze, která začala ve středu ráno, odhlasovali několik návrhů souvisejících s koronavirovou krizí. Do Senátu zákonodárci poslali návrh, aby v nemocnicích mohli pracovat lékaři ze zemí mimo EU i bez potřebných aprobačních zkoušek. Povolení by platilo po dobu nouzového stavu a tři měsíce po jeho skončení.

Poslanecká sněmovna schválila také upravená pravidla insolvencí a exekucí. Podnikatelé a firmy v přechodných hospodářských potížích na sebe nebudou muset bez zbytečného odkladu podat insolvenční návrh. Do konce června budou pozastaveny, až na výjimky, exekuce movitých věcí i nemovitostí.

Zákonodárci také kývli na to, že cestovní kanceláře budou moci odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy kvůli koronaviru s plánovaným odjezdem od 20. února do 31. srpna. Místo nich mohou klientům vydávat poukazy. Ti klienti, kteří poukaz nevyužijí do 31. srpna příštího roku, budou mít nárok na vrácení uhrazených záloh.

Uzdravených z nemoci COVID-19 je v Česku už 301, od rána jich přibylo 58. Počet zemřelých se zvýšil o osm na 112. Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek večer eviduje 5467 potvrzených případů nákazy. Počet provedených laboratorních testů dosáhl téměř 107 tisíc.

V přepočtu na počet obyvatel je nyní nejvíce nakažených na Domažlicku. Pozitivní test mělo přes 200 obyvatel okresu. Ve čtvrtek proto jednal plzeňský hejtman Josef Bernard (ČSSD) s šéfem krajské hygieny o případném zavedení plošné izolace. K tomu nedošlo, zpřísní se ale některá opatření. 

„Se starosty jsme ve vybraných oblastech dohodli realizaci plošné dezinfekce ve veřejných prostorech, jako jsou obchody, firmy, parkoviště, zastávky, přechody, čekárny a podobně. Na exponovaná místa bychom chtěli dát dobrovolníky, kteří by nabízeli ostřik rukou dezinfekcí, typicky před prodejnami u parkovišť,“ uvedl Bernard. Plošně se v okrese rozjede informační kampaň prostřednictvím letáků i opakovaných hlášení místních rozhlasů.