Počet ruských diplomatů v Česku jsme možná měli řešit už v devadesátých letech, míní Petříček

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) hostem pořadu Události, komentáře (zdroj: ČT24)

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pořadu Události, komentáře řekl, že informace Bezpečnostní informační služby (BIS) bere velmi vážně. BIS opakovaně za problém označuje naddimenzování ruské ambasády – podle Petříčka ale vyhošťování diplomatů není jednoduchý proces a musí k tomu být dán důvod.

V Česku podle Bezpečnostní informační služby loni působily všechny tajné služby z Ruska. U Číny zase BIS mluví o navýšení intenzity i rozsahu zpravodajských aktivit.

Výroční zpráva za rok 2018 popisuje také kyberútoky na ministerstvo zahraničí a armádní e-maily. Této oblasti se věnuje i Vojenské zpravodajství. Varuje před závislostí na dodavatelích technologií, jako jsou 5G sítě, a právě před kybernetickými akcemi. 

„Já osobně tu zprávu beru velmi vážně. Pro nás informace BIS a dalších zpravodajských služeb slouží především k formulování a také výkonu zahraniční politiky,“ uvedl ministr zahraničí Petříček, který ocenil práci českých zpravodajských služeb. 

Jako velkou hrozbu Petříček podle svých slov dlouhodobě vnímá vliv dezinformací a oslabování evropského ukotvení Česka. „To, že zde opakovaně vnímáme snahu o rozdělování Evropské unie. To, že si některé zahraniční mocnosti vybírají jednotlivé členské státy právě proto, aby oslabily integritu a jednotu Evropské unie,“ přiblížil šéf diplomacie. 

Informace o působení ruských tajných služeb nejsou nové, připomněl ministr s tím, že je obsahovala i předchozí zpráva BIS. „Je potřeba s tím pracovat. Potřebujeme ale také i jasné důkazy k tomu, abychom to mohli zohledňovat v našich diplomatických aktivitách,“  řekl. 

Petříček: Vyhošťování diplomatů není jednoduchý proces

„Vyhošťování diplomatů není úplně jednoduchý proces, musí k tomu být důvod,“ vyjádřil se Petříček k otázce naddimenzovanosti ruské ambasády v Česku. „Myslím si, že tyto záležitosti jsme možná měli řešit v devadesátých letech,“ domnívá se Petříček. 

„Nyní už jenom reagujeme na aktuální situaci, na konkrétní důvody a důkazy, které nás k tomu mohou vést,“ uvedl a v té souvislosti připomněl, že například v reakci na kauzu Skripal byli vyhoštěni tři ruští diplomaté. „Byla to reakce, která byla koordinovaná. Já myslím, že to je také o spolupráci bezpečnostních složek, zpravodajských služeb napříč Evropskou unií,“ dodal.

Otázka snižování ruského diplomatického sboru v Česku by přitom podle Petříčka měla být záležitostí jednání obou stran. V případě jednostranného jednání je potřeba vyhodnotit důsledky. 

Řadu otázek – které se týkají například majetkoprávních věcí – s ruskou stranou ale podle Petříčka ministerstvo řeší. Upřesnil, že jde o ruské domy v Praze i české nemovitosti v Moskvě.

Petříček: Také Čína má dlouhodobý zájem pronikat do některých oblastí

„I v případě Číny sledujeme zájem pronikat svým vlivem do některých oblastí ve snaze posilovat svůj profil ve vztahu k českému prostředí,“ uvedl šéf diplomacie.

„Myslím si, že je to především v případě akademiků, na které nyní poukazuje BIS, také otázka vytvoření nějakých etických rámců pro takovouto spolupráci, aniž by docházelo k zasahování do akademických svobod,“ dodal. 

„Měli bychom hledat takové bezpečné partnerství – například mezi univerzitami – které skutečně bude přispívat k výměně vědeckých poznatků, a nikoliv k sledování politických cílů,“ uzavřel Petříček. 

Celý rozhovor je k dispozici ve videu.