Na Zemanově mítinku pustil Modlitbu pro Martu. Policie ho zadržela, i když se s ní údajně domluvil

Jaroslav Hensl kvůli policejnímu zákroku zažaloval ministerstvo vnitra (zdroj: ČT24)

Zvukař Jaroslav Hensl, kterého zadržela policie kvůli narušení mítinku prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou, řekl v pátek u soudu, že o formě protestu policisty předem informoval a byl s nimi domluvený. Věřil tedy tomu, že nedělá nic nepovoleného. Hensl strávil přes dvě hodiny na policejní služebně poté, co před dvěma lety na setkání prezidenta s občany hlasitě přehrál skladbu Modlitba pro Martu. Správní žalobou na ministerstvo vnitra se domáhá toho, aby soud označil zásah jako nezákonný.

Incident se stal 8. listopadu 2017 na náměstí v Lipníku nad Bečvou, kde se prezident setkal s občany při své návštěvě Olomouckého kraje. Kromě jeho příznivců se tam sešlo i několik desítek lidí, kteří vyjádřili nevoli vůči Zemanovi zdviženými červenými kartami.

Protest odpůrců prezidenta doprovázela píseň Modlitba pro Martu od Marty Kubišové, kterou Hensl pouštěl z patra místního penzionu. Policie za ním došla a přikázala mu, aby produkci vypnul. Provedla mu osobní prohlídku a odvezla ho na služebnu.

obrázek
Zdroj: ČT24

O produkci prý policisté věděli předem

Hensl u soudu řekl, že protestující chtěli podpořit disidenta, polistopadového ministra vnitra a rodáka z Lipníku Tomáše Hradílka, který držel hladovku proti Zemanově opakované kandidatuře na prezidenta. Dále uvedl, že když si chystal v penzionu aparaturu, přišli za ním dva policisté v civilu.

Řekli jsme jim (policistům), že chceme pustit skladbu, která bude trvat tři minuty, a potom odtamtud odejdeme a mítink nenarušíme.
Jaroslav Hensl

Policisté, kterým Hensl údajně o záměru pustit hudbu řekl, protestujícím podle něj rozmluvili původní záměr vyvěsit z okna vlajku. Chtěli také aby místnost s aparaturou byla osvětlená a zůstal v ní jen jeden člověk.

Hensl s tím souhlasil, policisté si poté okopírovali jeho občanský průkaz a odešli. „Předtím jsem měl strach, ale když přišli ti dva policisté a komunikovali se mnou, uklidnil jsem se a neměl jsem pocit, že dělám něco špatně,“ podotkl.

Reportéři ČT: Modlitba pro Martu na protest proti Miloši Zemanovi (zdroj: ČT24)

Hensl zároveň u soudu přiznal, že nechal navzdory přání policistů pootevřené okno, protože jinak by skladba nebyla slyšet. „Najednou jsem za sebou zaslechl šramot. Otočil jsem se a stála tam spousta temně oděných mužů v kanadách a křičeli na mě, ať to okamžitě vypnu,“ popsal zásah zvukař.

Policie ho údajně odtáhla od přístroje, prohledala ho a oznámila mu, že ho zajistila kvůli možnému přestupku proti shromažďovacímu zákonu. Hensl soud ujistil, že se žádným pokynům nebránil a že proti němu nikdo nepoužil drsné fyzické násilí. 

Zeman za zásah poděkoval, zvukaře se zastala ombudsmanka

Postup policistů zkritizovala řada politiků a Hensla se zastala i ombudsmanka. Zásah prověřovalo policejní prezidium a podle něj byl v souladu se zákonem. Na správném postupu policie trvá i žalované ministerstvo vnitra.

Prezident Miloš Zeman policii za zásah poděkoval a označil ho za adekvátní s tím, že řádně povolené shromáždění nemá nikdo právo rušit. Dříve také řekl, že Modlitbu pro Martu má velmi rád, ale v Lipníku zněla jako řev a kakofonie.

Svědčit bude i starosta Lipníku

Soud v pátek přehrál videozáznam, ze kterého je patrné, že skladba zněla při příchodu politiků na pódium a při úvodní zdravici starosty Lipníku Miloslava Přikryla (nestr.) a olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka (ANO).

Henslův právník poukázal na to, že starosta jakožto svolavatel akce na hudbu nijak nereagoval, ačkoliv pokud by mu vadila, mohl například vyzvat pořadatelskou službu, aby zasáhla.

Za přestupek hrozila Henslovi pokuta až patnáct tisíc korun. Podle závěru úřadů se ale ničeho nedopustil. Soudní jednání bude pokračovat 20. listopadu výslechem svědků. Hensl navrhl předvolat právě starostu Lipníku a další obyvatele města.