Za puštění Modlitby pro Martu hrozí zvukaři pokuta 15 tisíc, zasahujícím policistům nic

Pokuta ve výši až 15 tisíc korun hrozí zvukaři Jaroslavu Henslovi za to, že pustil během návštěvy prezidenta Miloše Zemana na náměstí v Lipníku nad Bečvou píseň Modlitba pro Martu. Podle policie se puštěním písně během politického mítinku dopustil přestupku proti právu shromažďovacímu. Případem se nyní bude zabývat ještě přestupkové oddělení v Lipníku. Naopak jednání policistů, kteří proti Henslovi zasáhli, bylo podle policejního prezidia v pořádku.

Prezidium o tom informovalo poté, co dostalo souhrnnou zprávu od krajského ředitelství. „Skutečnosti, které jsou v této zprávě obsažené, neevokují jakékoliv podezření z postupu, který by nebyl v souladu s platnými právními předpisy. V tuto chvíli tedy není nutné přijímat v této souvislosti jakákoliv další opatření,“ uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Jediný, komu hrozí potíže kvůli událostem z 8. listopadu, je tak samotný zvukař, který pustil z okna na náměstí Modlitbu pro Martu v době, kdy přicházel Miloš Zeman. „Jednání zvukaře bylo vyhodnoceno jako přestupek. Policisté případ proto předali správnímu orgánu v Lipníku nad Bečvou k prošetření pro podezření z přestupku proti právu shromažďovacímu,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Reportéři ČT: Modlitba pro Martu na protest proti Miloši Zemanovi (zdroj: ČT24)

Jaroslav Hensl trvá na tom, že se přestupku nedopustil, podotkl však, že pokud dostane pokutu, počítá s tím, že ji bude muset zaplatit. „O tom, že je to na přestupkovém oddělení v Lipníku, vím. Zatím ale nejsem nikam pozvaný. Mám od nich pouze zprávu, že přestupků mají hodně, takže to přijde na řadu, až se k tomu dostanou,“ poznamenal.

Modlitba pro Martu jako součást protestu

Na lipnickém náměstí se před setkáním prezidenta Miloše Zemana s občany na počátku listopadu shromáždilo několik desítek lidí s červenými kartami a transparenty kritizujícími prezidenta Miloše Zemana. Když prezident na náměstí přicházel, pustil zvukař z okna domu na náměstí Modlitbu pro Martu – kultovní píseň Marty Kubišové spojenou se srpnovou invazí roku 1968 i sametovou revolucí.

Do prostor, odkud píseň zněla, následně vnikli policisté v civilu a přiměli zvukaře, aby produkci předčasně ukončil. „Rušilo to shromáždění, které bylo řádně ohlášeno,“ zdůvodnil již dříve policejní mluvčí Libor Hejtman. Hensla pak policisté odvedli na policejní služebnu.  

Organizátoři protestu se bránili tím, že mítink narušit nechtěli, o svých krocích včetně puštění písně prý policisty dopředu informovali. Prezident Zeman se zastal policistů. Sdělil ČTK, že zásah považuje za adekvátní a odpovídal shromažďovacímu zákonu.