Bouře Mortimer provětrala Česko. Tisíce lidí odřízla od elektřiny

Události: Odpoledne bylo bez proudu 40 tisíc domácností (zdroj: ČT24)

Kvůli následkům silného větru se bez dodávek elektřiny ocitly tisíce lidí po celé republice. Večer bylo nejvíce poruch na východě Čech a na severu Moravy. Naopak v západní části Čech už se situace zklidnila. Energetici jsou v terénu a snaží se dodávky obnovit. Oznámily to mluvčí ČEZu Soňa Holingerová a E.ONu Martina Slavíková. Vítr působil problémy také v dopravě. Některé vlaky stály, na kamion na silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou spadl strom a zranil řidiče.

  • Obrátit se na pojišťovnu lze třemi způsoby: telefonicky, prostřednictvím on-line formuláře nebo poštou. Je zapotřebí předem vyhledat číslo pojistné smlouvy.
  • Pojišťovna potřebuje také fotodokumentaci. Je vhodné připojit i telefonní kontakt, aby mohla operativně žádat případné chybějící dokumenty.
  • Pojišťovny většinou vyplácejí peníze při podobných situacích nejpozději do několika dní.

V nejhorším okamžiku kolem třetí hodiny odpolední bylo kvůli poryvům provázejícím tlakovou níži Mortimer bez proudu asi 42 tisíc zákazníků ČEZu. Jejich počet ale zejména na západě Čech odpoledne výrazně klesal.

Odpoledne byla situace nejhorší v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kde bylo bez elektřiny dohromady 8 tisíc odběratelů. V Moravskoslezském kraji bylo večer bez proudu kolem 4 tisíc odběrných míst a dispečink ČEZu dostával informace o nových výpadcích.

„Většinu dodávek obnovíme během dnešního dne, ale na Moravě, kde poruchy stále vznikají, budeme pokračovat s opravami během noci a zítra dopoledne,“ uvedla Holingerová. V úterý ráno by už podle jejího odhadu měly být bez proudu jen stovky domácností.

  • Mluvčí ČEZu uvedla, že společnost kvůli výstraze meteorologů v noci navýšila počty pracovníků, a to jak v call centru a dispečinku, tak v terénu. Lidé mohou hlásit poruchy na bezplatné lince 800 850 860 i na webu www.bezstavy.cz.

Společnost E.ON, která distribuuje elektřinu v Jihočeském kraji, na Vysočině, v Jihomoravském, Zlínském a částečně i v Olomouckém kraji, měla kolem páté odpolední bez elektřiny přibližně 1100 domácností. Na Vysočině přetrvávaly potíže na Třebíčsku a kolem Velkého Meziříčí. V jižních Čechách byla největší omezení na Prachaticku, kde spadl strom do vedení a odřízl od elektřiny asi 250 domácností.

„Na Moravě se nám většinu poruch podařilo odstranit, zbývá již jen připojit několik desítek domácností v oblasti Moravských Budějovic a na Blanensku,“ uvedla Slavíková. Dodala, že společnost usiluje o to, aby závady odstranila ještě během pondělka.

  • Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku
  • Nezdržujte se v blízkosti větších stromů.
  • Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy).
  • Dávejte pozor na možnost pádu elektrického vedení.
  • Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelným a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici).
  • Schovejte se v budově s nenarušenou statikou.
  • Nechoďte do lesa.
  • Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích.
  • Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu.
  • Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.).
  • Pokud je váš život, zdraví nebo majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.
  • Po vichřici: pokud vítr napáchá na vašem majetku velké škody, důležité je důkladně je zdokumentovat a co nejdříve pojistnou událost oznámit příslušné pojišťovně.
  • Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR

V Prachaticích bylo 4200 domácností bez elektřiny

V jižních Čechách se dodávky elektřiny daří rychle obnovovat, aktuálně je bez proudu už jen asi 300 domácností na Jindřichohradecku. Problémy v Prachaticích, kde ráno bylo bez dodávek elektřiny 4200 domácností, se podařilo opravit kolem 13. hodiny. 

Také na severu Čech vítr vyvracel stromy, komplikoval dopravu i život domácností. Situace byla horší v Ústeckém než Libereckém kraji. Odpoledne bylo bez proudu nejvíce domácností v Podkrušnohoří, poruchy byly také na Děčínsku a Litoměřicku. V permanenci byli i hasiči. „Strom u Blatna spadl do elektrického vedení, tam došlo k vzplanutí stromu,“ řekla mluvčí policie Ústeckého kraje Šárka Poláčková.

Na Semilsku v obci Horní Branná zasahovali hasiči i policie, na silnici tu spadla kovová konstrukce, která zastavila dopravu. V Ústí nad Labem padaly po celý den stromy a větve.„Hasiči většinu z nich odklidili, ale stále mají další a další výjezdy,“ řekl mluvčí krajských hasičů.

Problémy hlásil také Jihomoravský kraj, kde hasiči od rána dosud vyjeli k osmi desítkám událostí, především ke spadlým stromům, oznámil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Na Hodonínsku v oblasti Kyjova strhl spadlý strom vedení. 

Také několik desítek tisíc domácností na Olomoucku a Přerovsku bylo ráno kvůli poruše na rozvodné síti několik minut bez elektrického proudu. Rozsáhlý výpadek dodávky elektřiny trval zhruba šest minut.

V Olomouci se kvůli výpadku proudu na šest minut zastavila i tramvajová doprava v celém městě. Popadané a nebezpečně nakloněné stromy či silné větve hasiči likvidovali také v Moravskoslezském kraji.

Středočeští hasiči měli s odstraňováním následků větru mnoho práce, od rána vyjížděli k více než dvěma stovkám událostí. Šlo především o popadané stromy, oznámil mluvčí středočeských hasičů Jaroslav Gabriel.

Podle hasičů byla nejhorší situace v okrese Praha-východ, kde padající stromy působily zatím největší komplikace v dopravě. Problémy ale byly i jinde - například ve Slaném na Kladensku spadl strom na zaparkovaná auta. Podle Gabriela ale spadly stromy také do elektrického vedení či na chaty.

Potíže na kolejích

Na několika místech nejezdí kvůli spadlým stromům vlaky. O mimořádných omezeních na železnici informuje web Českých drah. V současnosti je provoz omezený například na trati Mšeno – Mladá Boleslav.

Problémy na železenici se kupily od rána. Na Berounsku ráno narazil vlak do spadlého stromu, nikdo se nezranil. Vlaky nejezdily kvůli spadlým stromům také mezi Zadní Třebaní a Lochovicemi na Berounsku, na trati Lužná u Rakovníka – Chomutov v úseku Měcholupy – Milostín i na trati Beroun – Rakovník mezi stanicemi Zbečno – Nižbor. Omezený byl kvůli poruše trakčního vedení vlakový provoz z Prahy do Benešova, a to v úseku Benešov – Čerčany.

Přibližně na šest hodin byl v pondělí přerušen také provoz na trati mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy. Přibližně dvě hodiny nejezdily vlaky mezi Pacovem a Novou Cerekví na Pelhřimovsku a Lípou a Herálcem na Havlíčkobrodsku. Stromy z kolejí se podařilo odstranit a provoz byl obnoven.

Hasiči odstraňovali stromy i ze silnic. Silný vítr shodil strom na kabinu kamionu na silnici mezi Hlinskem a Ždírcem nad Doubravou. Řidič byl zraněn. Silnice I/34 byla v místě uzavřená. U Říčan u Prahy se odpoledne vlivem silného nárazu větru převrátil návěs nákladního automobilu, řekl mluvčí policie Zdeněk Chalupa.

Padající větev poškodila kabinu kamionu
Zdroj: ČTK/HZS Pardubického kraje

Kvůli utrženému plechu na střeše jedné z budov vyjížděli hasiči také do pelhřimovské nemocnice. Podle její mluvčí Petry Černo vítr poškodil 120 čtverečních metrů střechy nad garážemi uprostřed areálu. Nikdo se nezranil, spadlé plechy ale poškodily zaparkované auto a sanitku.

Silný vítr celý den komplikoval i leteckou dopravu, na pražském letišti kvůli němu muselo více než deset letů čekat až hodinu na přistání, dva spoje byly přesměrovány na jiná letiště. Několik letadel navíc muselo provést opakované manévry přiblížení na přistání. Letiště také eviduje několik zpoždění.

Orkán na Sněžce i Milešovce

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu do šesté hodiny ranní zaznamenala nejvyšší náraz větru na území Česka Sněžka, kde foukalo rychlostí 157 kilometrů za hodinu. To odpovídá síle orkánu, který však na nejvyšší hoře republiky není výjimečný. Orkán naměřili i na Milešovce - 120 kilometrů v hodině.

Mimo provoz se kvůli větru ocitly oba úseky kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku, kabinová lanovka z Janských Lázní na Černou horu a čtyřsedačková lanovka ze Špindlerova Mlýna na Medvědín. 

Podobně silný vítr v Česku nefoukal už několik měsíců. Meteorologové v neděli upozornili, že padat mohou i stromy oslabené suchem nebo kůrovcem. Navíc je na stromech listí, vítr se tak do stromů bude opírat více než v zimě. Slábnutí větru očekávají během pondělního večera, výstraha platila do 20:00. 

Předpověď počasí: Česko zasáhl silný vítr. Během pondělí odezní (zdroj: ČT24)

Vítr trápil i okolní země. Na Slovensku padající strom zabil čtrnáctiletého chlapce. Informovala o tom policie, která upřesnila původní informaci, že obětí tragédie je dívka. Na jihovýchodě Polska odpoledne spadl strom na automobil, v němž jeli čtyři lidé. Řidič přišel o život. Rovněž v Sasku-Anhaltsku zahynul 41letý muž, na jehož jedoucí auto spadl vyvrácený strom.