Tak teplo 25. července ještě nebylo ve dvou třetinách republiky. Nejvíce zřejmě naměřili v Mokošíně

UDÁLOSTI: V Česku vrcholí vlna veder (zdroj: ČT24)

Až dvě desetiny nad 37 stupni se zastavil teploměr na meteorologické stanici ve východočeském Mokošíně, byť podle meteorologického ústavu je údaj neověřený. V celých Čechách nebyly výjimkou teploty přesahující 36 stupňů – tak vysoko se dostaly v Ústí nad Labem, Praze i Plzni. Teplotní rekordy pro 25. červenec padly podle Českého hydrometeorologického ústavu na dvou třetinách stanic, které měří déle než 30 let. Vedro přispělo i ke smogové situaci. Meteorologové ji vyhlásili v Ústeckém kraji, kde naměřili vysokou koncentraci přízemního ozonu.

I když vůbec nejvyšší denní teplotu naměřili meteorologové ve čtvrtek zřejmě v Mokošíně v Pardubickém kraji, obecně byl východ Čech relativně chladný podobně jako Morava, kde často nebylo ani 30 stupňů. Západním směrem ale teploty prudce rostly.

Na západě Čech – v Plzeňském a Karlovarském kraji – padly teplotní rekordy pro 25. červenec  na všech stanicích – od těch s krátkou řadou měření až po Klatovy, kde se teploty zaznamenávají 104 let. Nové denní maximum činí v Klatovech 35,6 stupně Celsia. Více než 30 stupňů bylo i na horách – v Hojsově Stráži (30,8 stupně) či na Přimdě (31,8 stupně). 

  • Mokošín (Pardubický kraj): 37,2 °C (předběžný nepotvrzený údaj)
  • Ústí nad Labem, Vaňov: 36,9 °C
  • Dolní Bousov (Středočeský kraj): 36,8 °C
  • Husinec, Řež (Středočeský kraj): 36,8 °C
  • Teplice (Ústecký kraj): 36,5 °C
  • Praha, Komořany: 36,5 °C
  • Plzeň, Bolevec: 36,3 °C
  • Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (Středočeský kraj): 36,2 °C
  • Neumětely (Středočeský kraj): 36,1 °C
  • Domažlice (Plzeňský kraj): 36,1 °C
  • zdroj: ČHMÚ

Nejteplejším místem Plzeňského kraje bylo krajské město, v Bolevci padl denní teplotní rekord nikoli o několik desetin, nýbrž téměř o tři stupně. Dosud nejvyšší teplotu pro tento den naměřili v Bolevci před čtvrt stoletím, kdy bylo 33,6 stupně, letos však teplota dosáhla 36,2 stupně Celsia.

V Karlovarském kraji bylo nejtepleji v Sokolově (35,9 stupně) a ze stanic, kde se měří dlouhodobě, byla nejvyšší teplota v Chebu s 35,7 stupně Celsia, uvedla Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. I dosavadní chebský rekord pro 25. červenec byl o poznání nižší, bylo to 32,6 stupně z roku 2006.

Velmi teplá bude i noc. „V centru Prahy klesne teplota pod 25 stupňů až po půlnoci, do rána navíc zůstane nad dvacetistupňovou hranicí. Jinými slovy, obyvatele čeká tropická noc, takže vyvětrat ložnice bude prakticky nemožné,“ avizoval meteorolog Michal Žák.

Ústecký kraj sužuje vedro i ozonový smog

Většina denních teplotních rekordů neodolala ani v Ústeckém kraji. Pokud by se údaj z Mokošína nepotvrdil, bylo by nejtepleji v Ústí nad Labem, na vaňovské meteorologické stanici naměřili 36,9 stupně Celsia. Rozhodně jde o nejteplejší místo, kde se měří více než třicet let.

Ústecký kraj se ale kromě vysokých teplot potýká i se smogem. ČHMÚ vyhlásil smogovou situaci po druhé hodině odpoledne, kdy překročila koncentrace přízemního ozonu 180 mikrogramů na metr krychlový. Přízemní ozón může při vyšší koncentraci a delším působení vyvolat pálení očí a nosu, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi.

Lidé, zejména ti s chronickými dýchacími potížemi, starší lidé a malé děti, by proto měli podle ústavu omezit zátěž. Ozonu by mělo po západu slunce ubýt, meteorologové ale předpokládají, že se v pátek situace zhorší a výstrahu budou muset vyhlásit znovu.

Rekordy neodolaly na 101 stanicích, které měří dlouhodobě

O desetinu stupně méně než v Ústí nad Labem bylo ve dvou nejteplejších středočeských obcích – Dolním Bousově a Řeži. V pražských Komořanech naměřili 36,5 stupně, v Klementinu potom 34,2 stupně. Dosavadní klementinský rekord pro 25. červenec činil 33,1 stupně Celsia a vydržel déle než půl století – byl z roku 1963.

Z celorepublikového pohledu padly denní teplotní rekordy na 101 stanicích, které měří déle než 30 let. Celkem jich v republice je 152, rekordní teplo tedy bylo ve dvou třetinách Česka. Byť na Moravě bylo chladněji než v Čechách, rekordy padaly i na východě republiky. Například ve Strání na Uherskohradišťsku bylo 32,4 stupně – o tři desetiny více než v roce 2006. Byla to však jediná stanice ve Zlínském kraji, kde dosud nebylo 25. července tepleji.

V pátek by již mělo být ve většině republiky chladněji. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí, která předpovídá teploty kolem 35 stupňů nebo ještě vyšší, platí vesměs do čtvrtečního večera. Výjimkou je Plzeňský a Karlovarský kraj, kde se mohou teploty vrátit k 35 stupňům i v pátek.

Výstrahy na vysoké teploty 29. 7.
Zdroj: ČT24

Vedra odnese víkend, loučení nebude klidné

Pro zbytek Čech, jih a západní okraj Moravy bude platit výstraha s nižším stupněm nebezpečí, podle které teploty vystoupají nad 31 stupňů Celsia. „Mělo by být o dva až tři stupně chladněji,“ srovnal očekávané páteční teploty se čtvrtkem Pavel Jůza z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. V pátek odpoledne se zato výstraha rozšíří i na zbylé území Moravy a Slezska s výjimkou Moravskoslezského kraje.

O víkendu se vedro zřejmě zmírní, ale jeho odchod se neobejde bez hromů a blesků. ČHMÚ avizoval, že pro víkend i první dva dny nového týdne vydá výstrahy na silné bouřky. Nejvyšší denní teploty se o víkendu budou pohybovat kolem třicítky. V průběhu týdne by pak měly teploty dále klesat a dostanou se zhruba k 25 stupňům.

Počasí 27.–29. 7.
Zdroj: ČT24