Suchý zápal plic se po Číně šíří i v Evropě. Případů přibývá ve Francii i Nizozemsku

Čína se už několik týdnů potýká s velkým množstvím dětských hospitalizací. Podle vyjádření, které na konci minulého týdne poskytla Světové zdravotnické organizaci, jsou způsobené bakterií Mycoplasma pneumoniae, která způsobuje nemoc nazývanou suchý nebo také studený zápal plic. Tento týden informují o zvýšené nemocnosti tímto patogenem už i evropské státy.

Ve Francii byl v posledních dnech zaznamenán nárůst plicních infekcí způsobených bakterií Mycoplasma pneumoniae. Jak informovala rozhlasová stanice Europe 1, případy se týkají především dětí ve věku do 15 let. V této věkové skupině byl minulý týden zaznamenán 36procentní nárůst lékařských konzultací kvůli tomuto typu infekce. Podobný trend epidemiologové v zemi nepozorovali už zhruba deset let.

A obdobný vývoj byl zaznamenán také v sousedních zemích. Podle výzkumu Nizozemského institutu pro výzkum zdravotnických služeb (NIVEL), který se nachází v Utrechtu, mělo minulý týden 80 ze 100 tisíc dětí ve věku od 5 do 14 let zápal plic. Také to je trend, který tato země nezažila dlouhá desetiletí.

Čína se potýká s vlnou hospitalizací

Tento nárůst počtu případů navazuje na situaci z Číny minulý týden, kdy nárůst počtu respiračních onemocnění a zápalů plic mezi dětmi a dospívajícími v Pekingu a severní provincii Liao-ning upoutal pozornost Světové zdravotnické organizace (WHO), která si od čínských úřadů vyžádala další informace.

Čínská národní zdravotní komise tvrdí, že zvýšené množství hospitalizací způsobila chřipka a několik dalších známých patogenů. Podle dostupných informací je přinejmenším za část případů zaznamenaných v Číně zodpovědná také Mycoplasma pneumoniae, žádný nový neznámý virus ani bakterii testy neodhalily.

O víkendu čínské ministerstvo zdravotnictví vyzvalo místní úřady, aby zvýšily počet klinik pro pacienty s horečkou. Mluvčí Národní zdravotní komise Mi Feng vybídl ke zvýšení počtu léčebných zařízení, které se o nemocné s horečkou budou starat, prodloužení provozní doby a k posílení dodávek léků. „Je nezbytné odvést dobrou práci v prevenci a kontrole epidemie na klíčových přeplněných místech, jako jsou školy, ústavy péče o děti a pečovatelské domy, a omezit tok lidí a návštěv,“ řekl na tiskové konferenci.

Čínská vláda v pátek uvedla, že chřipka dosáhne vrcholu v zimě a na jaře, zatímco infekce bakterií Mycoplasma pneumoniae zůstane v některých oblastech vysoká. Varovala také před rizikem návratu covidu-19. „Všechny lokality by měly posílit hlášení informací o infekčních nemocech, aby bylo zajištěno, že budou hlášeny včas a přesně,“ uvedla vláda v prohlášení podle Reuters.

Čekárny v čínských nemocnicích jsou přeplněné

Světová zdravotnická organizace se snaží zmírnit obavy kvůli nárůstu respiračních onemocnění v Číně, uvedla zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. Podle organizace nárůst není tak velký jako před pandemií covidu-19. Způsobuje ho bakteriální forma zápalu plic, která postihuje hlavně děti. Šíří se zejména v Pekingu a na severu země. Z Číny však přicházejí záběry, které znepokojují nejen Čínu. Přeplněné čekárny v nemocnicích, pacienti se zápalem plic, hlavně děti. Někteří rodiče čekají s dětmi v nemocnicích celý den, než přijdou na řadu.

Situace připomíná Wu-chan v době, kdy svět ještě neznal covid-19, uvedla zpravodajka. 

„Naše analýza ukazuje, že pokračující nárůst akutních respiračních onemocnění způsobuje několik různých druhů patogenů,“ řekl Mi Feng z čínského ministerstva zdravotnictví. Nejhůř je na tom Peking a okolí a provincie Liaoning vedle Severní Koreje. Podle čínských úřadů to souvisí s podzimní vlnou chřipky. „S příchodem zimy se setkáváme s velkým množstvím infekcí dýchacích cest, jako je RSV, virus chřipky a mykoplazmová pneumonie,“ řekl ředitel Centra veřejného zdraví Nankingské univerzity Wu Č'-wej. 

Úřady dostaly pokyn, aby zvýšily počet klinik pro léčbu horečky. Obyvatelé jsou opatrnější a znovu začali mnohem častěji nosit roušky. Nákaza se šíří ve školách a mezi mladými lidmi v zaměstnání. Podle lékařů dosáhne vrcholu v příštích týdnech. Po novém roce ale přijde druhá vlna, dodala Šámalová. 

Události: Šíření respiračních onemocnění v Číně (zdroj: ČT24)

V Jižní Koreji se počet potvrzených případů onemocnění od poloviny října do poloviny listopadu více než zdvojnásobil. Podle souhrnu zveřejněného Korejskou agenturou pro kontrolu a prevenci nemocí mělo 226 (96 procent) z 236 hospitalizovaných pacientů s akutní bakteriální respirační infekcí během druhého listopadového týdne mykoplazmovou pneumonii.

Pozoruhodné je, že 80 procent nových pacientů tvoří děti mladší pěti let. Podle tamních expertů k rychle rostoucímu počtu případů přispěl časný nástup chladného počasí v Koreji.

Co je zač studený zápal plic

Mycoplasmatických bakterií existuje mnoho druhů, vědci zatím znají jedenáct, ale jen tři z nich způsobují nějaké zdravotní problémy. A právě Mycoplasma pneumoniae je z nich nejrozšířenější. Obvykle postihuje malé děti a k jejím typickým příznakům patří bolest v krku, únava a dlouhotrvající kašel, který může trvat týdny nebo měsíce. V závažných případech může nakonec přerůst v zápal plic.

Problém je, že léčba antibiotiky není zcela účinná. Používá se hlavně při těžších formách infekce, ale antibiotika bakterii neusmrcují, pouze zastavují její množení. Aby byla léčba antibiotiky účinná, musí se podle druhu užívat po delší dobu, po dobu asi deset dní, záleží ale hlavně na typu využívaného antibiotika.

Proč se právě tato nemoc začala letos na podzim šířit, zatím není jasné. Spekuluje se o tom, že v Číně dostala možnost díky tomu, že jde o první podzim bez covidových lockdownů, ale také o tom, že vystavení covidu mohlo narušit nějaké části imunitního systému. Jde ale zatím jen o spekulace, které nejsou podpořené odbornými studiemi.