Oheň a led. Zamrzlou Sibiř zasáhly už v květnu zombie požáry

Horizont ČT24 – Sibiř sužují vedra a lesní požáry (zdroj: ČT24)

Na západě Ruska a v části Sibiře panují už teď třicetistupňová horka. Vedra pak zesílila lesní požáry a jednotlivých ohnisek jsou už desítky. Jen v Ťumenské oblasti shořelo na 60 tisíc hektarů. Podle expertů právě na Sibiř dopadají klimatické změny zvlášť silně.

V ruské Samaře začalo v polovině května předčasné horké léto. Momentálně tam panují teploty kolem 32 stupňů, což je o deset víc než běžně v květnu. Kromě úpalů a úžehů hrozí něco mnohem horšího: lesní požáry. Mizí kvůli nim stovky hektarů lesa.

„Pokud se oheň začne šířit v korunách stromů, bude velmi těžké ho zastavit. Postihne rozsáhlou plochu poblíž zabydlených oblastí,“ varoval Dmitrij Agejev z ministerstva pro mimořádné události.

První lesní požáry letos přišly mimořádně brzo – a hasiči i záchranáři už museli zasahovat. „Zapojili jsme speciální vlak s cisternou, stejně jako mobilní vzdušný tým. Díky seskupení týmů a zdrojů se oheň nerozšířil dál,“ popsal situaci v Uljanovské oblasti Andrej Šmelkov z ministerstva pro mimořádné události.

Plameny, které nikdy nevyhasnou

Situace na Sibiři se horší poslední tři roky. Na některých místech plameny od loňska ani nevyhasly. V rašelině totiž doutnají i přes zimu, klidně i v pětadvacetistupňových mrazech. Vyšší teploty i sucho je teď zase probudily k životu – pro tuto jejich schopnost přežít svou „smrt“ se jim říká zombie požáry. Právě v oblasti ruské Sibiře jsou nejrozšířenější.

Nová studie v odborném časopise Nature, která vyšla tento týden, varuje, že s klimatickými změnami budou tyto typy požárů stále častější: podporuje je právě vysoká teplota v létě, která dostatečně prohřeje zemi. 

Za požáry si ale místní mnohdy mohou sami, typicky neopatrným spalováním trávy, které se chtějí po zimě zbavit. Tato praxe je přitom dlouhodobě kritizovaná ekology i státními úředníky. „Naštěstí nemáme žádné oběti. Všem se daří dobře. Samozřejmě jsou šokovaní. Jedna žena se nervově zhroutila a naši lékaři jí poskytli pomoc,“ říká Alexej Ruškich, guvernér Uljanovské oblasti.

Požáry už se objevují i na těžko představitelných místech. Například Ojmjakon platí za jedno z nejchladnějších míst na zemi, přitom v jeho okolí hoří lesy i země.