Čtvrtá dávka vakcíny proti covidu se zatím neplánuje, oznámila EMA. Není k tomu důvod

Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a pracovní skupina EMA pro vakcínu proti covidu-19 dospěly k závěru, že je zatím příliš brzy uvažovat o použití čtvrté dávky mRNA vakcín pro běžnou populaci.

Obě agentury se shodly na tom, že čtvrtou dávku (neboli druhou posilovací dávku) lze podat dospělým od 80 let věku. Tato skupina by z ochrany mohla těžit, protože je u ní vyšší riziko závažného průběhu covidu-19 a ochrana poskytovaná čtvrtou dávkou ho snižuje.

ECDC a EMA současně uvedly, že v současné době neexistují v EU jasné důkazy o tom, že by ochrana vakcíny proti závažnému onemocnění u dospělých s normálním imunitním systémem ve věku 60 až 79 let výrazně slábla. A proto neexistují ani jasné důkazy, které by podporovaly čtvrtou dávku v nejbližší budoucnosti.

Úřady ale budou i nadále sledovat a analyzovat údaje, aby zjistily, jestli se u očkovaných osob s uplynutím delší doby po vakcíně nezvyšuje riziko závažného onemocnění.

Změna může přijít

Pokud se současná epidemiologická situace změní a objeví se nové inormace, může být nutné zvážit čtvrtou dávku i v dalších věkových skupinách. Do té doby budou národní orgány při rozhodování o použití čtvrté dávky u osob s vyšším rizikem zvažovat také lokální údaje.

České ministerstvo zdravotnictví na dotaz České televize uvedlo, že v rámci expertních skupin vede kontinuálně diskuze nad očkovací strategií a snaží se neustále hledat cesty, jak ji co nejvíce zefektivnit.

„Zohledňuje zejména stanoviska Evropské lékové agentury, kterou ministerstvo zdravotnictví vnímá jako nejvyšší autoritu v oboru vakcinologie a jejím závěrům se maximálně věnuje,“ uvedl mluvčí Ondřej Jakob.

U dospělých mladších 60 let s normálním imunitním systémem v současné době neexistují přesvědčivé důkazy o tom, že by ochrana vakcínou proti závažným onemocněním slábla nebo že by čtvrtá dávka měla jinou přidanou hodnotu.

Vzhledem k tomu, že přeočkovací kampaně by mohly začít na podzim, budou úřady zvažovat nejlepší načasování dalších dávek, případně využijí aktualizované vakcíny, uvedla EMA.

Současně potvrdila, že se věnovala i analýzám bezpečnosti přeočkování – ze studií o dodatečném přeočkování zatím nevyplynuly žádné obavy o bezpečnost.

Co říkají důkazy o druhých posilovacích dávkách

Důkazy o účincích čtvrté dávky pocházejí převážně z Izraele, kde údaje naznačují, že druhá posilovací dávka podaná nejméně čtyři měsíce po první posilovací dávce obnovuje hladiny protilátek, aniž by vyvolávala jakékoliv obavy ohledně bezpečnosti.

Údaje rovněž naznačují, že druhá posilovací dávka poskytuje dodatečnou ochranu proti závažnému onemocnění, nicméně doba trvání tohoto přínosu zatím není známa a důkazy jsou stále omezené.